În perioada 15-16 martie, la Botoșani, s-a desfășurat Campionatul Național de Qwan Ki Do pentru Juniori și Seniori. Competiția a reunit 174 de sportivi la probele tehnice Qwan Ki Do, 110 sportivi la probele tehnice Co Vo Dao (arme tradiționale) și 200 de sportivi la probele Song Dau (lupte) de la 23 de cluburi, din 16 orașe (11 județe). Un număr de 47 de arbitri au fost delegați pentru a stabili care sunt cei mai buni practicanți ai acestui stil de arte marțiale.
Clubul Kim Long Dao din Fălticeni a concurat cu 10 sportivi, la 7 categorii, obținând rezultate de excepție la 4 categorii: Locul I (Campioană națională – juniori) Negrea Ana – tehnica Qwan Ki Do; Locul I (Campioană națională – juniori) Baciu Eliza – Co Vo Dao și patru locuri III: Negrea Ana – Co vo dao, Baciu Eliza – tehnica Qwan Ki Do, Șoptelea Oana – Co Vo Dao, echipa formată din Florea Eliza și Șoptelea Oana – Song Dau.
“A fost o competiție grea, frumoasă, cu mulți sportivi bine pregătiți, cu un nivel tehnic foarte ridicat. Ne bucurăm că am venit cu tolba plină acasă. Chiar dacă nu au urcat pe podium, băieții au avut o evoluție bună la Campionatul național de la Botoșani. Patru băieți au concurat la tehnica Qwan Ki Do, la două categorii diferite și o echipă la Song Dau. S-au mobilizat mult față de competițiile precedente, obținând 3 victorii din 4 în grupe, dar asta nu le-a dat posibilitatea, din păcate, să meargă mai departe. După rezultate, fetele sunt mai bune ca băieții. La Botoșani băieții au avut un comportament foarte bun, dar ceva nu a mers într-un meci și acela a fost fatal, i-a oprit din cursa pentru medalii. La tehnică băieții au plecat de acasă cu un minus, aici am dorit să acumuleze experiență competițională, să știe ce îi așteaptă. Fetele muncesc altfel, sunt mai silitoare. Este o diferență foarte mare între fete și băieți, fetele sunt cuminți, mai liniștite, mai atente”, ne-a declarat antrenorul Marius Maxim.
Un concurs dificil care a necesitat o pregătire intensă
Ana Negrea, campioană la tehnica Qwan Ki Do, ne-a spus că a fost un concurs dificil dar s-a descurcat bine pentru că în spatele rezultatului stă multă muncă. “Având în vedere că am participat la categoria de centură neagră toți concurenții au fost buni. Am început pregătirea pentru competițiile din aceatsă primăvară în urmă cu 4 luni cu antrenamente de luni până vineri, câte două ore pe zi. Nu este greu pentru o fată și sper la rezultate mai bune”, ne-a spus Ana Negrea.
Cealaltă campioană, Eliza Baciu, spune că este foarte ușor să te lupți cu arme de lemn dacă îți place acest sport. Antrenamentele pentru acest sezon competițional le-a început tot în urmă cu patru luni, la două, trei zile antrenându-se cel puțin patru, cinci ore.
“La arme trebuie lucrat foarte multă tehnică, este multă mânuire, artele marțiale sunt frumoase”, a precizat sportiva.
La Clubul Kim Long Dao din Fălticeni sunt înscriși peste 80 de sportivi din care 40 de copii sunt din Mălini și din Slatina, 13 sportivi de la categorii diferite de vârstă participând la competițiile de luptă și de tehnică de la care s-au întors cu premii.
Antrenorul Marius Maxim consideră că pe lângă performanță orice copil poate practica acest sport pentru a-și menține o condiție fizică bună, pentru disciplină.
Clubul Kim Long Dao va participa la Campionatul Național rezervat copiilor
“Dacă copilul respectiv are abilități deosebite poate fi promovat să meargă în competiții, să ajungă la un înalt nivel tehnic. Dar acest sport îl poate face orice copil peste 6 ani. De la această vârstă te poți înțelege cu ei, poți să îi ajuți să își formeze o condiție fizică. Orice copil poate veni la sală indiferent dacă are sau nu abilități, dacă este mai slăbuț sau mai grăsuț, dacă are o problemă fizică. Găsim pentru fiecare să facă ceva, să facă mișcare, să facă sport”, a precizat Marius Maxim
În perioada 29 – 30 martie, Clubul Kim Long Dao Fălticeni va participa cu 13 sportivi la Campionatul Național rezervat copiilor, categoria de vârstă 6 – 13 ani, la Brașov.
“Avem două săptămâni să ne pregătim pentru a obține rezultate la fel de bune. Acolo este mult mai greu, participarea este mai numeroasă. Acest sport presupune foarte multe cheltuieli iar acestea cad în sarcina părinților. De-a lungul timpului din banii mei am cumpărat diverse materiale, mănuși, căști, saci de box, platoșe și tot ce ne trebuie nouă pentru antrenamente. Toate celelalte materiale le-au procurat părinții, sunt destul de scumpe și este destul de greu. Competițiile costă, deplasările presupun cheltuieli de transport, sportul cere sacrificii, inclusiv financiare”, ne-a declarat Marius Maxim.