Festivalul Francofon “Primăvara Poeților”

               În perioada 17-21 martie 2014, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, se desfășoară Zilele Francofoniei, eveniment care se bucură de continuitate în ultimii ani,  precum și de participarea unui număr mare de elevi, profesori și invitați, antrenați în diverse activități  culturale sau grupați pe ateliere de lucru.

              Din programul activităților propuse în acest an de către organizatori, Catedra de limba franceză și Centrul de Documentare și Informare (CDI), se remarcă ziua de 18 martie când, sub egida Festivalului Internațional Francofon „Primăvara Poeților” (Le Printemps des Poètes – Centre National de Ressources pour la poésie), în CDI, au avut loc recitaluri de poezie și muzică francofonă, ateliere de pictură și quilling, proiecții video, scenete de teatru și lecturi publice din afara spațiului francofon. Prin aceste acțiuni, elevii au adoptat cu entuziasm  tehnici de învățare, documentare și comunicare prin muzică, jocuri de culoare și literatură. Cu acorduri de chitară, au încântat audiența și elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.

Surpriza evenimentului a fost expoziția de pictură a foarte tânărului artist, David Mihaiu, elev în clasa a V-a la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”.

„Este o onoare pentru școala noastră să găzduiască pentru a patra oară consecutiv, Festivalul aflat la a XVI-a ediție în Franța și la a IX-a ediție la Suceava și în Bucovina. Programul este inițiat și coordonat de scriitoarea Angela Furtună. În cadrul acestui program de succes pentru francofonia românească și cea bucovineană se celebrează anual Ziua Francofoniei (20 martie) și Ziua Poeziei (21 martie).

În fiecare an, Festivalul Francofon adoptă o temă propusă de inițiatorii parizieni ai mișcării. Anul 2014 se derulează sub tematica „Au cœur des Arts” (În inima artelor), încurajând astfel poezia, pictura, artele vizuale moderne și deopotrivă muzica, dialogul creativ, spiritul poeziei și vieții actuale, nevoia de muzicalitate și culoare a sufletului omului contemporan, năzuințele tinerelor generații”, ne-a declarat prof. Daniela Grigore.

Ediția din acest an a Festivalului și-a propus să-l celebreze pe scriitorul  Max Jacob la a 70-a aniversare a dispariției sale pe câmpul de luptă de la Drancy și a cărui creație artistică cuprinde,  pe lângă poezie,  muzica, pictura și grafica.

Prezenți la eveniment au fost scriitoarea Angela Furtună, artistul plastic Constantin Ungureanu-Box, scriitorul și publicistul Constantin Severin, elevi și părinți ai elevilor școlii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.