Divinitatea prezentată prin artă și cărți religioase

Biblioteca Municipală “E. Lovinescu” din Fălticeni a organizat miercuri, 26 martie, în cadrul programului județean “Paștele în Bucovina”, ediția 2014, evenimentul cultural “Educația copiilor în epoca noastră”, eveniment moderat de Nicoleta Hostinariu, bibliotecar coordonator.

În sala de lectură a Bibliotecii au fost vernisate o expoziție de carte religioasă, o expoziție de icoane bisericești e și o expoție de icoane pe sticlă realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuza” Fălticeni, îndrumați de profesoara de educație plastică Oana Cepoi și de profesoara de religie Adelina Haidău. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor muzeale locale și ai Primăriei Fălticeni.

“Cuvintele scrise, pictura, muzica și arta în general sunt forme prin care se poate vesti divinitatea, acesta fiind scopul inițial al icoanelor. Icoana nu este altceva decăt o teologie în culori. Deși icoana poate fi analizată și ca produs de artă, totuși aceasta este doar o latură nesemnificativă a ei, fiindcă cea mai semnificativă latură este cea duhovnicească. Trebuie să cinstim o icoană pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte. Legătura tainică dintre noi și divinitate se realizează prin intermediul icoanei, fiind numită și <Biblia în imagini>”, ne-a declarat prof. Oana Cepoi.

Expoziția de carte și icoane pe sticlă rămâne deschisă pe întreaga durată a Postului Mare tuturor celor care doresc să admire operele „micilor iconari”.

“Prin aceată acțiune realizată în colaborare cu Biblioteca Municipală <Eugen Lovinescu> vrem să aducem în conștiința publicului necesitatea educației estetice, artistice și religioase în formarea tinerelor talente”, a mai precizat Oana Cepoi.

Profesoara Adelina Haidâu a denumit expoziția “Icoana din sufletul copilului”, pentru că elevii care au pictat aceste icoane au pus foarte mult suflet în ceea ce au făcut, precizând că aceste manifestări sunt o încă dovadă că elevii de gimanziu acordă importanță disciplinei religie. Adelina Haidâu a scos în evidență că municipiul Fălticeni va fi reprezentat de eleva Florina Solcanu, din clasa a VII- B, la faza națională a Olimpiadei de Religie, care se va desfășura la Slatina, județul Olt, în săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun”.

La sfârșitul vernisajului elevii au fost invitați să viziteze biblioteca unde li s-a explicat rolul și importanța fiecărei secții în parte, un popas mai mare fiind făcut la secția de carte religioasă.

“Am achiziționat în ultimii ani aceste cărți. Ne-am documentat de unde le putem cumpăra, ce anume ar interesa cititorii, am fost pe la mănăstiri și le-am cumpărat. Avem de la povești pentru copiii, viețele sfinților până la cărți destinate celor care vor să aprofundeze cunoștințele religioase. Aceste cărți vă vor ajuta foarte mult în viață pentru că fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic”, a precizat bibliotecara Nicoleta Hoștinaru.  

După această incursiune în tainele cărții, elevii au promis că vor reveni în acest spațiu cultural local.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.