“TRADIȚIE, ARTĂ, SACRALITATE”

Evenimentul va fi moderat de preotul Gheorghe Brădățanu și va avea în program, vernisarea unei Expoziții de artă religioasă, în cadrul căreia, participanții vor avea bucuria de a admira talentul unor pictori de icoane pe sticlă și măiestria realizatorilor de ouă încondeiate din zona Bucovinei. Despre artă și tradițiile pascale va vorbi doamna profesoară Elvira Romaniuc, director al Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, de la Gura Humorului.

     Tot cu acest prilej, monahia-scriitoare Elena Simionovici își va lansa noul volum intitulat: “Mănunchi de gânduri”- carte tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului PIMEN, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

 

     Monahia-scriitoare Elena Simionovici este mereu prezentă în viața culturală suceveană publicând în fiecare an câte o carte, dacă luăm in considerare reeditările și traducerile făcute.de dumneaei și pentru care a fost premiată la nivel local, național și internațional.

Este membră a Societății scriitorilor bucovineni, a Fundației Culturale a Bucovinei și a Asociației Culturale GEEA(Botoșani), dar și foarte cunoscută prin “prelegerile-ghid echilibrate, întelepte, impecabil articulate și rotunjite literar” prin care oferă vizitatorilor informații despre comorile existente la Mănăstirea Voroneț.

Publicația “Mănunchi de gânduri” este o carte a majoratului, în care autoarea reunește “pagini risipite” în diferite reviste și cărți de-a lungul timpului, sub coperta unui singur volum.

“Mănunchi de gânduri” cuprinde un buchet de eseuri structurate în trei capitole intitulate: Oameni…, Cărți… și Locuri…

În capitolul “Oameni…” autoarea scrie despre oameni dragi sufletului său, despre binefăcătorii Mănăstirii Voroneț, dar și despre ambasadori ai valorilor culturale ale României, adevărați români aflați în țară sau risipiți pe continentele lumii, dintre care remarcăm pe soprana Angela Gheorghiu, prințul Șerban Cantacuzino, Nicolae  Noica(“ministru rar”), academicianul Andrei Eșanu și alții.

Capitolul ”Cărți…” este o selecție de prezentări și recenzii de carte publicate de monahia Elena în diferite periodice.

În realizarea ultimei secvențe a volumului intitulată “Locuri…”, autoarea cheamă din memoria “pelerinului aflat în căutarea luminii”, amintiri despre oameni, întâlniri de suflet, despre locurile în care teologia istoriei se intersectează cu geografia sacră, în eseurile: “Israel, țara cu munți sfințiți” , “Florile Țării Sfinte”, “Egiptul, țara contrastelor”, “Pelerinaj în Grecia ortodoxă”, “Călătorie prin ceață  spre lumină”, precum si despre unele alese întruniri internaționale și intercofesionale la care a participat.

 În concluzie “Mănunchi de gânduri” este un dar profund creștinesc făcut cititorilor, dar și un îndemn la pelerinaj adresat iubitorilor de natură, cultură și artă.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.