Noi piese de teatru cu Trupa Birlic

Trupa de Teatru “Birlic”, a Asociației Fălticeni Cultural a prezentat în perioada 9 -11 aprilie 2014, la Câmpulung Moldovenesc, Suceava și Fălticeni, spectacolul “Despre suflet”. La reprezentația de la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni, care a avut loc vineri, printre spectatori s-au numărat Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava și Alexandru Rădulescu, vicepreședintele aceleiași instituții.

“În urmă cu câteva luni am văzut Trupa “Birlic” într-o competițe națională și atunci am zis că este important să faci mai mult pentru cultură, pentru teatru. Mulțumesc colegilor mei, mulțumesc părintelui Mihăilă, mulțumesc lui tata Geo (nr. regizorul Gheorghe Balint) pentru faptul că de câteva luni muncesc, au muncit și într-o tabără de creație, muncesc și în timpul săptămâni și în week-end. Iată că astăzi vedem roadele muncii lor. Cred că merită nu numai un zâmbet ci și aplauzele noastre. Ceea ce au făcut astăzi este absolut impresionat, le dorec mult succes, să ajungă pe scene mari din toată lumea”, ne-a declarat Cătălin Nechifor.

Spectacolul face parte din Atelierul “Matei Vișniec”, inclus în proiectul educațional “Teatru pentru toți”. Spectacolul reunește șase piese de teatru pregătite de tinerii actori în colaborare cu regizorul Gheorghe Balint: Sandwich cu pui, Nu mai sunt iepurașul tău drag, Țara asta ține la tine, mă!, Crezi c-or să ne bată?, Imaginează-ți că ești Dumnezeu, Welcome America, ultimele patru fiind jucate în premieră de tinerii actori fălticeneni.

Proiectul a început pe 15 ianuarie cu selecția copiilor, primul mare câștig  fiind că trupa Birlic a ajuns la 30 de membri față de10 cât erau înainte. Conform regizorului Gheorghe Balint al doilea mare câștig este că această trupă este singura formată din liceeni care are în acest moment 9 spectacole.

“Aproape toate trupele au 2 – 3 spectacole, același număr avându-l și trupele de teatru studențesc. Fiecare piesă durează de la 20 de minute la o oră. Este o selecție  făcută de mine din Vișniec, sper să fie mulțumit de ceea ce am făcut cu copiii. Veți vedea niște lucruri puțin mai grele, mai dificile. Și în lumea profesioniștilor este destul de greu să joci la ora 11, pentru că îți trebuie o anumită stare, pe care tinerii actori au găsit-o. 

<Imaginează-ți că ești Dumnezeu>, vorbește despre dreptul de  a lua viața cuiva,  <Crezi c-or să ne bată>, arată cum poți fi luat de pe stradă, dus într-un beci și omorât.

Al treilea spectaacol este <Țara asta ține la tine, mă!>, și arată că cum poți fi luat de acasă, dus undeva, nu se știe unde, ești legat, întrebat și o să vedeți ce se întâmplă.

În ultimul spectacol, <Welcome America>, toată lumea îi așteaptă pe americani, domnul Vișniec a făcut un text superb, eu l-am îmbunătățit în sensul că l-am scenarizat. Este vorba despre cea mai veche meserie din lume, este o comedie amară, tristă”, a declarat regizorul Gheorghe Balint.

Regizorul Georghe Balint a adus mulțumiri Colegiului “Nicu Gane”, Consiliului Județean Suceava, Primăriei Municipiului Fălticeni și Muzeului de Artă “Ion Irimescu” fără de care aceste spectacole de teatru nu ar fi existat.

            Din partea Consiliului Județean  membrii Trupei Birlic au primit câte o diplomă ca semn de recunoșțtință și prețuire.

“Sunt aici într-o triplă ipostază, ca fălticenean, apoi ca profesor la Colegiul Național “Nicu Gane” și încă mai regăsesc din foștii elevi pe scenă și a treia ipostază  ca vicepreșședinte a Consiliului Județean. Est un proiect cultural al Consiliului Județean generat de extraordinara calitate a festivalului “Birlic” din toamna anului trecut. Atunci, împreună cu un alt fălticenean, Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean, ne-am gândit la un proiect cultural mare, realizat în colaborare cu Institutul de Ară Teatrală și Cinematografică București și Universitatea din Suceava. Spectacolele suținute de trupa Birlic în această perioadă sunt începutul proiectului care va pune în valoare calitatea educației culturale din județeul Suceava. Am organizat o tabără de teatru, am colaborat cu un regizor și ce a iești vedem astăzi”, a spus Alexandru Rădulescu.

            Așa cum a anuțat preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociașiei Fălticeni Cultural în cadrul căreia funcționează Trupa “Birlic”, în perioada 23 – 26 aprilie tinerii actori fălticeneni vor participa la Botoșani la Festivalul de Teatru Adolescent AmFiTeatru, urmând ca din luna mai în urbea de pe Șomuz să fie organizată o stagiune teatrală.

Parteneri în acest proiect sunt: Consiliul Județean Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, Colegiul Național “Nicu Gane” – Fălticeni, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” – Fălticeni, Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.