La Colegiul Tehnic „Mihai Bacescu” din Fălticeni, Săptămâna Altfel a constituit o perioada plina de experiențe interesante, proiecte naționale și internaționale incitante, concursuri științifice, excursii și drumeții, ceea ce a determinat o efervescență în rândul tinerilor elevi ai școlii noastre, obținând rezultate remarcabile în toate domeniile.
Pe parcursul acestei săptămâni ne-au vizitat foarte mulți elevi de clasa a VIII-a, aparținând școlilor din Fălticeni și din localitățile învecinate, pentru care s-au pregătit activități speciale, dar care au fost invitați să participe și la activități alături de colegii lor liceeni.
§ Dintre activitățile desfășurate în școală în această săptămână, trebuie amintit în primul rând Proiectului Bilateral Comenius COM-13-PBL-96-SV-GR VIAȚA NOASTRĂ CA O POVESTE, coordonat de doamna prof. Magdalena Grigoraș, în care cei 10 elevi și 2 profesori de la LICEUL TEHNOLOGIC NR. 1 EPAL FARKADONA, GRECIA, alături de elevii școlii noastre și coordonați de doamna prof. Simona Manole, la laboratorul de gastronomie, au învățat să facă sarmale românești. La Centrul de Documentare și Informare, sub îndrumarea doamnei prof. Mattyllena Boicu, elevii au învățat cum să progreseze pentru a realiza propriile proiecte, doamna prof. dr. Paula Radion i-a ajutat să comunice prin joc și să se distreze împreună, domnul prof. Marius Dăscălescu și Maria Peiu le-a oferit un spectacol extraordinar susținut de elevii noștri, doamnele ing. Elena Călinescu și ing.Roxana Dominte au pregătit un adevărat spectacol de PARADĂ A MODEI, iar domnul prof. Dan Purdilă a organizat și arbitrat meciuri de fotbal și volei pentru ei.
§ Sub coordonarea doamnei prof. Simona-Maricica Murărescu, elevii noștri au fost implicați în activitățile Proiectului Național ÎMPREUNĂ FACEM ȘCOALA ALTFEL, organizat la nivel național de ASOCIAȚIA PRO ARTA, DEZVOLTARE ȘI CUNOAȘTERE – REȚEAUA EDU MOODLE ROMÂNIA. În cadrul celor cinci secțiuni Sănătate, Artă și cultură, Planeta Pământ, Istorie și geografie, Științe aplicate, corespunzătoare zilelor din perioada 7-11 aprilie 2014, elevii noștri au realizat activități de la 8 la 14 după un program stabilit în școală, dar sincronizat cu programul din fiecare zi a proiectului național. Din școala noastră s-au înscris în proiect un număr de 13 profesori (dir. prof. ing. Suseanu Claudia, prof. Murărescu Simona-Maricica, prof. Popa-Ion Olguța, prof. Bacalu Vergilia, prof. Grigoraș Magdalena, Prof. Chițu Magdalena, prof. Feștilă Constantin-Bogdan, prof. Pădurariu Mioara, prof. dr. Jarcău Mihaela, prof. Dumitriu Bogdan, prof. Cărămidă Dan, prof. Dan Ovidiu și prof. ing. Tofan Maria-Dana) și 137 elevi. Aceștia au primit conturi pentru utilizarea site-ului proiectului pentru documentare, postarea lucrărilor cu care s-au înscris în concursurile offline sau pentru susținerea testelor online în intervalul stabilit, atât în timpul activităților cât și acasă.
§ În zilele de marți și miercuri, echipa PRIETENII NATURII, coordonată de prof. Pădurariu Mioara, a desfășurat activități de ecologizare în zona școlii și în zona Tâmpești, și au plantat puieți de copaci.
§ Concursul GĂTEȘTI CU SPOR, CÂȘTIGI UȘOR! la care au participat elevii claselor a IX-a si a X- a, specializarea turism și alimentație, coordonați de doamna prof. Manole Simona – Liliana, organizatoarea evenimentului, a evidențiat imaginația și creativitatea elevilor în realizarea și prezentarea preparatelor, aceștia utilizând atât scenete de teatru, muzică populară, cât și dansuri pentru a pune în evidență preparatele servite. Toate produsele date spre degustare juraților au fost preparate de elevi, în laboratorul de gastronomie al liceului. Probele de concurs au constat în prepararea corectă a rețetelor, prezentarea ingredientelor necesare și modalitatea de servire. (Album fotografii)
- Programuli JOB SHADOW DAY 2014, desfășurat în colaborare cu Junior Achievement Romania, coordonat de prof. psiholog Ungureanu Tudorița, a avut drept scop familiarizarea elevilor cu piața locurilor de muncă, aceștia având oportunitatea de a petrece câteva momente în "umbra" unui părinte sau angajat dintr-o instituție locală, precum și înțelegerea opțiunilor în carieră, care să determine identificarea mai ușoară a răspunsului la întrebarea „Care e cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”. (Album fotografii)
- În cadrul proiectului CARIERA ÎNTRE VIS ȘI REALITATE, coordonat de prof. Mihaela Jarcău, elevii clasei a X-a A și a X-a B, sub îndrumarea doamnelor prof. Claudia Chirilă, prof. Iustina Pașcău, prof. Mihaela Jarcău și a domnului prof. Dan Ovidiu, au vizitat Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și au participat la activități organizate în laboratoarele Facultății de Inginerie Alimentară. (Album fotografii)
- Elevii noștri au participat și la olimpiadele și concursurile desfășurate în această săptămână, atât la nivel local, cum ar fi Concursul interdisciplinar de matematică, informatică și fizică SOLOMON MACUS, dar și național cum ar fi: Concursul Național de produse realizate in cadrul proiectelor finanțate prin Programul Life Long Learning, intitulat MADE FOR EUROPE, la care elevii Sânziana Apetroaei XI-E și David Lupu X-C, coordonați de doamna prof. Magdalena Grigoraș, au prezentat produsul Curs online pentru elevi si profesori, realizat în cadrul proiectului „GENIUS-PLAGIAT SAU CREATIVITATE – PREDARE INOVATIVA VERSUS COPIAT” și au obtinut Locul II. (Album fotografii)
- La OLIMPIADA INTERDISCIPLINARĂ TEHNICĂ, specializarea industrie textilă și pielărie, eleva Eliza Gheorgieș, clasa a XII-a I, sub îndrumarea doamnei ing. Gabriela Popovici, a obținut MENȚIUNEA I la faza națională , iar la Olimpiada de rusă maternă, etapa națională, eleva Macsim Alecsandra, de la clasa a XI-a B, coordonată de doamna prof. Valentina Nazarov, a obținut premiul al III-lea.
- La FESTIVAL DE TEATRU PENTRU PENTRU COPII ȘI TINERET, ediția a VIII-a, la care au participat peste 100 de copii și tineri componenți a 12 trupe de elevi din clasele I – VIII și 8 trupe formate din elevi de liceu, Trupa CATHARSIS, cu piesa Intelectualii, de Natali Croitoru, coordonator prof. Mattyllena Boicu, a ocupat Locul I, iar eleva Romina Hamzeu a câștiga Locul III, la secțiunea monolog.
§ Cercul de folclor, VEȘNICIA S-A NĂSCUT LA SAT, a organizat pe data de 11 aprilie 2014, în ultima zi a acestei săptămâni un moment folcloric de excepție. Spectacolul de interpretare muzicală populară, coordonat de profesorul Feștilă Constantin-Bogdan, a încheiat seria de activități dedicată acestei perioade. Elevii implicați în proiect au îmbrăcat costume tradiționale, au interpretat melodii populare românești într-un spectacol extraordinar, desfășurat pe scena Centrului Cultural „Grigore-Vasiliu Birlic” (Casa de Cultură) din Fălticeni. În cadrul evenimentului au fost invitați părinți, profesori, elevi români precum și partenerii noștri din Grecia. (Mai multe informații)
Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriți pagina web a școlii noastre: www.ctmbacescu.ro și pagina oficială de socializare www.facebook.com/ctmbacescu.
Consilier educativ Colegiul Tehnic „Mihai Bacescu”,
Prof. dr. Mihaela Jarcău