Programul „ȘCOALA ALTFEL. SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!” la Colegiul Vasile Lovinescu

           Săptămâna ,,Să știi mai multe, să fii mai bun!’’ s-a încheiat la Colegiul ,,Vasile Lovinescu’’ cu activitățile desfășurate în parteneriat cu Școala Gimnazială Tureac, jud. Bistrița –Năsăud.

        Elevii celor două școli au activat ca membri prentru două proiecte care au presus dezvoltarea spiritului civic, a competiției și colaborării.

       Primul proiect ,,Verde, Viață, Viitor’’ are ca teme de lucru istoria locală, educația pentru mediu și voluntariatul. Profesorii coordonatori ai proiectelor, Budeanu Gabriela și Sălăgean Ștefan, au avut alături adevărați voluntari, profesorii Matei Luminița, Grămadă Elena, Sălăgean Daniela, Rus Nicolae care s-au dovedit a fi și buni parteneri pentru activitătile desfășurate. Cel de al doilea proiect, LeAF-Copacul, eterna alinare, are ca tema de studiu cunoașterea pădurii și protejarea acesteaia și este coordonat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie București, membru cu drepturi depline FEE.

       Pentru îmbogățirea cunoștințelot de istorie și apreciere a trecutului istoric specific celor două zone au fost organizate excursii școlare realizându-se astfel apropierea între elevii celor două școlii, legându-se prietenii. Elevii fălticineni au cunoscut meleagurile Tureacului la începutul lunii noiembrie 2013. În perioada zilelor de 10-11 aprilie 2014 elevii școlii noastre au fost mândri să găzduiască noii prieteni care au fost profund impresionați de frumusețea locului, bogătia detaliului și buna organizare.

       În prima parte a zilei de 10 aprilie elevii celor două școli au participat la campania de planatare de puieți organizată de Primăria Municipiului Fălticeni; s-a avut în vedere zona Poligon, unde s-au planatat 200 de puieti de salcie. De o parte și de alta elevii și-au exprimat dorința de implicare, au arătat că le pasă de mediul înconjurător și au pus în valoare spiritul de echipă și calitatea de voluntar. La această activitate au participat și elevii clasei a IX-a HB ai colegiului nostru, însoțiți de doamnele profesor Manuela Artenie și Florentina Mureșan.

      Sfârșitul zilei a fost marcat de vizitarea municipiului, printr-un scurt tur al acestuia, poposind pentru început la sediul Poliției Municipiului Fălticeni, unde domnul comandant, Nichitoi Ioan, gazda perfectă, a prezentat unitatea, rolul și inportanța instituției în viața socială a comunității. Am continuat traseul prin vizitarea a două muzee fălticinene despre care elevii de la Tureac doar auziseră: Muzeul de Artă ,, Ion Irimescu’’ și Muzeul de Științe ,, Mihai Băcescu’’. Ne-am întors la școală unde au fost pezentate proiectele prin activitătile desfășurate de-a lungul anului școlar la cele două unităti școlare; au fost prezenți, în calitate de invitați, membrii Asociației de Aventură ,, Pământul Viu’’ care ne-au povestit despre acțiunile desfășurate, mai ales despre expediția spre Gibraltar.

       Ziua următoare, 11 aprilie 2014, a fost destinată unei excursii tematice, în zona Fălticeni. O primă orpire a fost la Școala Oniceni, unde am fost întâmpinați de doamna profesor Iulia Samson, care ne-a invitat la clubul quilling al școlii; aici am găsit elevi primitori care ne-au destăinuit și despre tainele picturii pe sticlă, am învățat să creem brățări ecologice, avându-l  alături de profesorul de religie al școlii. A fost o experiență frumoasă și plină de învățăminte. Următoarele orpiri au fost la Mănăstirea Râșca, apoi la Cetatea Baia, Biserica Albă, Cetatea Sucevei.

       Am revenit la Colegiul ,,Vasile Lovinescu’’ Fălticeni unde am continuat activitățile proiectelor care s-au încheaiat cu un scurt program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale Tureac.

       Ne-am despărțit la ceas de seară, nu înaiante de a parafa  viitoarea activitatea comună și a avea certitudinea continuării colaborării începute și pentru anul școlar viitor.

      Bunul mers al activităților celor două zile a fost posibil prin bunăvoința domnului director, profesor Gabriel Matei, care întotdeauna a fost deschis spre dezvoltarea unor astfel de activități. Partenerului principal al proiectelor școlare desfășurate sub coordonarea profesorilor Budeanu Gabriela și Matei Luminită, domnului Nichitoi Ioan, îi mulțumim pentru prezența onestă și implicare. 

C.P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.