Investițiile în mijloacele de petrecere a timpului liber din stațiunea Gura Humorului aduc din ce în ce mai mulți turiști. Marius Zup, un tânăr de 26 de ani, este unul din localnicii care ne-a demonstrat cum este posibil să începi o afacere cu 20.000 euro, din care jumătate din bani sunt nerambursabili. Având sprijinul moral și financiar al familiei a accesat în anul 2011 „Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, primind din partea statului 10.000 de euro și beneficiind de facilitățile fiscale pentru tinerii sub 35 de ani. Cu cei 20.000 de euro a început construcția la poalele Vârfului Toaca, într-o zonă care oferă o vedere panoramică asupra depresiunii Humorului a piramidei care adăpostește ansamblul de agrement și terapie naturistă „Pyramia”.
La o scară redusă de 17 ori față de Marea Piramidă a lui Kheops ansamblul îmbină terapia alternativă prin efectul bionergetic de piramidă cu terapia naturală a calităților apei sărate, cu hidroterapia și sauna finlandeză cu piatră vulcanică.
“Totul este o afacere de familie. Împreună cu părinții și fratele ne-am gândit să facem ceva ce nu este în zonă. La Gura Humorului sunt foarte multe pensiuni, sunt hoteluri dar turiștilor trebuie să le oferi și altceva. Am făcut un bazin cu apă sărată pentru că este benefic organismului uman și un spațiu de relaxare. Cu asta am început proiectul nostru. Considerăm că este un proiect de succes pentru că deja lumea ne caută, sunt din ce în ce mai mulți. Este multă muncă în spatele acestei afaceri pentru că necesită întreținere continuă. Apa trebuie menținută la 34 – 35 grade pentru a avea efectul scontat, trebuie să ne aprovizionăm cu lemne, cu materiale de întreținere și curățenie, trebuie să fim aproape de cei care vin aici pentru ca ei trebuie să simtă ca într-o familie, să le placă, apa să le amelioreze diverse boli și să revină cu drag. Este o investiție pe termen lung rezultatele urmând a se vedea”, ne-a spus Marius Zup.
Corneliu Zup este aproape de fiul său și îi dă sfaturi. În copilărie, a fost fascinat de piramide, a căutat informații despre acestea, a studiat despre misterele piramidelor și despre istoria pâmântului. Încă de pe atunci avea în minte idei despre construcția unei piramide, și abia acum a putut îmbina dorința cu terapia, cu istoria, cu relieful.
“Pentru execuție și finalizarea lucrărilor am mai citit cărți de specialitate, m-am documentat pe internet. În România inițiatoarea cercetărilor privind efectul de piramidă a fost, încă din anul 1975, doctorul în biologie, Mărioara Godeanu care a construit la Pitești o piramidă mare, tema științifică fiind crearea unor microflori speciale pentru epurarea apelor uzate iar studiile științifice făcute au uimit prin rezultate lumea științifică mondială.
Am întrebat specialiști în terapie dacă este un efect de piramidă sau este numai un aspect speculat pe internet. Un medic de la Institutul național de recuperare, medicină fizică și balneologie din București, directorul Spitalului de recuperare CFR Iași și dr. Ioan Iețcu, cel mai bun balneolog din județ mi-au confirmat că există efectul de piramidă, iar cei de la Institutul Național de Balneologie mi-a spus că ceea ce am realizat noi la Humor nu mai este în România, ceva similiar fiind la Sankt Petersburg”, ne-a spus Corneliu Zup.
Apă sărată, filtrată și încălzită
În bazinul sub formă octogonală saramura are o concentrație de 304 grame/litru, la o temperatură de 35 de grade, fiind aproape de saturație. Apa se filtrează permanent și se încălzește la 35 de grade, special pentru terapie, în fiecare zi fiind refăcută concentrația de sare, dacă este cazul. La etaj, cel mai important este efectul de piramidă, sub piramidă fiind șezlonguri. Platforma este la două treimi de baza piramidei și o treime de vârf, aici fiind concentrarea efectului respectiv.
“Am făcut acest lucru cu un efort deosebit. A fost necesară o structură metalică construită special, având în vedere și climatul coroziv din cauza sării. În afară de efectul de piramidă aici se fac și aerosoli benefici pentru căile repsiratorii, pentru că la nivelul bazinului, de pe suprafața apei este un grad de evaporare ridicat.
De când am deschis publicului, am observat că doamnele cu nevralgii acute s-au tratat după 4 ședințe. Bărbații care aveau probleme de circulație periferică la membrele inferiorare, după 10 ședințe au început să simtă efectul, încălzinduli-se picioarele.
Tot ansamblul gândit de noi este pentru terapie. La parter pereții sunt vopsiți într-o cromatică specială pentru o liniștire psihică. Condițiile create, atmosfera, peisajul care poate fi admirat, fiind un spațiu vitraliat foarte mare, contribuie la efectul terapeutic pentru reglarea bioenergetică a organismului și pentru îmbunătățirea calității sănătății omului. Aici pot veni și oameni sănătoși care vor să își mențină starea de sănătate dar și cei care au probleme circulatorii”, ne-a spus Corneliu Zup.
Concentrația apei din bazinul cu apă sărată conferă flotabilitate (plutire) a organismului, eliberând o mare parte din accelerația gravitațională asupra organismului ceea ce permite circulatia mai bună a sângelui în organism, irigarea creierului. Saramura acționează asupra epidermei ca un micromasaj iar temeperatura la care este menținută amplifică acest efect, deschizând porii organismului pentru asimilarea magneziului, un element foarte important pentru organism. În saună sunt folosite diverse plante pentru aroma terapie.
După 4 – 5 zile, cele mai multe persoane deja simt o schimbare în bine, recomandarera este de cel puțin 6 ședințe consecutive pentru a avea un efect minim iar o cură normală fiind de 8 – 10 zile. Curele de tratament sunt recomandate pentru boli reumatismale cronice stabilizate: spondiloza, artroza, spondilita, boli ortopedo-chirurgicale: urmări după fracturi și luxații imobilizate în gips sau operate; stări după corectarea unor vicii arhitecturale osoase la nivelul șoldului, genunchiului, piciorului, ș.a., boli neurologice: nevralgii, nevrite, polinevrite (polineuropatii de cauze multiple) , patologia infantilă: deformații ale coloanei vertebrale (cifoze, cifoscolioze); sechele rahitice, amigdalite repetate (în sezonul rece); vegetațiile adenoide (polipi), tulburări de creștere și dezvoltare fizică, tulburări imunologice (rezistență scăzută la infecții), boli metabolice: gută, obezitate.
Numele de Pyramia vine de la piarmidă, Mia fiind o mătușă a tânărului Marius Zup care a fost sponsorul de bază al acestei investiții. De la început s-a dorit ca investiția să fie una unicat în care cel ce-i calcă pragul să facă o terapie complexă, integrată, pentru ca omul să beneficeze de tot.
E intradevar un loc unic in care m- am simtit minunat si abia astept sa revin.Felicitari familiei Zup pentru ca au creat acest spatiu deosebit prin forma de piramida si piscina apa sarata,incalzita, in care ne putem relaxa si vindeca! Personal am apreciat partea de sus a piramidei unde poti admira o priveliste superba!
Totul la superlativ ne simțim foarte bine. Venim de câțiva ani buni. Bravo Marius