Tabără Science-Fiction & Fantasy la Rădășeni

În perioada 21-26 iulie 2014, Academia de aventură „Pământul Viu” organizează la Rădăşeni, tabăra sci-fi & fantasy ASPHAR, un proiect realizat  la iniţiativa câtorva pasionaţi ai fenomenului sci-fi din cadrul ONG-ului menţionat.

La activităţile taberei (discuţii, dezbateri, observaţii astronomice, cinema 3 D şi proiecţii de film) vor participa 25 de tineri. Invitatul special al primei ediţii a taberei va fi profesorul Petru Crăciun, organizatorul Taberei Naţionale de Astronomie din 2013, de la Gura Humorului, cel care va pune la dispoziţia taberei echipamentul pentru observaţii astronomice.

Organizatorii evenimentului vor susţine dezbateri pe teme cum ar fi „Etica roboţilor”, „Ficţiunea face realitatea”, alte surprize urmând a fi anunţate pe site-ul taberei www.asphar.pamantulviu.ro până la debutul evenimentului. Pentru a participa la discuţii toţi cei care se înscriu trebuie să se documenteze cel puţin pentru una dintre temele propuse în programul taberei.

Cazarea participanţilor va fi pe un spaţiu de campare în curtea sediului ONG-ului „Pământul Viu”, în  corturi şi  saci de dormit, participarea, cazarea, cafeaua de dimineaţă şi masa de prânz fiind asigurate de organizatori gratuit.

Pentru a participa la acestă tabără, cei interesaţi trebuie să aibă peste 18 ani, iar prioritate vor avea cei care trimit până pe data de 20 iulie creaţii personale cu temă sci-fi şi fantasy. Creaţiile literare şi artistice ale participanţilor vor fi publicate într-un număr special al revistei „Pămîntul Viu”.

„Asphar” este numele unui proiect realizat la inițiativa cîtorva pasionați ai fenomenului sci-fi din cadrul ONG-ului Academia de aventură „Pămîntul Viu” și concretizat în organizarea taberei sci-fi și fantasy din 21-26 iulie 2014.

Tabăra va fi constituită pe patru secţiuni: literatură SF, filme SF, arte SF şi future world. În cadrul secţiunii: literatură SF vor fi organizate lecturi de materiale SF(cărţi, texte, proză scurtă. fragmente, articole, etc), sesiuni deschise de creaţie literară SF, recenzie de carte, discuţii cu invitaţii speciali, ateliere de lucru pe diverse teme alese din literatura SF şi fantasy.

Pentru secţiunea Filmul SF sunt programate prezentarea celor mai noi apariţii în domeniu, proiecţii şi vizionare de filme SF, sesiuni deschise de scriere creativă, prin care participanţii vor exersa scrierea unui scenariu de film SF, parada costumelor SF, discuţii cu invitaţii taberei, ateliere de lucru pe diverse teme extrase din filmele SF şi fantasy.

Pentru secţiunea Arta SF – o alternativă la cotidian vor fi organizate ateliere de lucru şi sesiuni de creaţie pe următoarele categorii: desen, benzi desenate, tatuaje, fotografie, grafică computerizată, tehnici grafice.

La secţiunea Future World vor avea loc proiecţii de filme documentare, prezentare şi citire articole, discuţii şi ateliere de lucru pe tema tehnologiei şi a lumii viitorului, prelegeri pe teme culturale, futurologie şi science fiction, seară astronomică, discuţii cu invitaţi speciali.

„Tabăra se doreşte a fi o iniţiativă locală a Academiei „Pământul Viu” pentru promovare a unei categorii culturale mai puţin cunoscută în peisajul cultural fălticenean şi care ar putea fi privită ca o formă diferită de manifestare a aceluiaşi univers cultural şi spiritual. Acest proiect este gândit şi ca o modalitate posibilă de a reporni apetitul pentru citit şi cultură al tinerelor generaţii, al exerciţiului pentru scris şi de ce nu, pentru descoperirea unor talente ascunse. În acelaşi timp, tabăra Science – Fiction, Asphar îşi propune să devină un arbitru important în peisajul science-fiction românesc şi un manifest împotriva invaziei superficialităţii şi a non-valorilor promovate în exces care alterează bunul gust şi percepţia generală asupra culturii prin participarea afectivă şi implicarea directă a tinerei generaţii, colaborarea şi participarea mai multor categorii de invitaţi. Dorim crearea unei identităţi culturale a tinerilor, apelând la un tip de cultură inedit şi mai puţin cunoscut şi promovat în România”, ne-a declarat Călin Dănilă, preşedintele Academia de aventură „Pământul Viu”.

academia_pamantul_viu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.