A IX-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”

Inspectoratul Şcolar Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”, Clubul Copiilor Fălticeni, Primăria municipiului Fălticeni şi Asociaţia “Dumbrava Minunată” Fălticeni au organizat duminică, 20 iulie, ce-a de-a IX-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”.

„Festivalul Folcloric Naţional „Şezătoarea” era un concurs pentru maturi. De 9 ani a devenit un festival al copiilor. Vremea trece, timpul este din ce în ce mai nerăbdător şi copiii vor fi mesagerii noştri în viitor dacă va fi păstrat acest festival. Dascălii lor, aceşti oameni sufletişti, sunt ca o lumânare. Ei se misituie pentru a lumina calea altora. Orice om care  luminază calea celuilalt spe viitor este un om adevărat, a cărui memorie trebuie să rămână, iar memoria celor care i-au iniţiat pe aceşti copii în tainele jocului şi cântecului va rămâne veşnică”, a precizat prof. Maria Creţu, prezentatoarea festivalului.

După cuvântul de bun venit adresat de directorul festivalului, învăţătorul Gheorghe Popa, 20 formaţii artistice, totalizând peste 350 de copii, din judeţele Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Botoşani, Maramureş s-au întrecut pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birilic”, la cele patru secţiuni ale festivalului, “Ansambluri folclorice”, “Datini şi obiceiuri”, “Dansuri populare” şi “Grup instrumental”.

“Spectacolele cu cântecele şi jocurile populare, tarafurile şi fanfarele care reunesc copiii din şcoli gimnaziale şi licee sunt rodul a sute de ore de muncă  a elevilor şi instructorilor care îi îndrumă. Acest festival a ajuns la a IX-a ediţia datorită acestor oameni inimoşi, instructorii artistici, care duc mai departe  tradiţiile neamului nostru ciu aceste formaţii. Mulţumesc Consiliului Local al muinicipiului Fălticeni şi primarului Cătălin Coman care ne-au sprijinit cu 100 de miloane de lei vechi pentru ca acest festival să se desfăşaore în cele mai bune condiţii”, a spus înv. Gheorghe Popa, directorul festivalului.

            Juriul a apreciat evoluţia formaţiilor cu taraf propriu

Timp de aproape cinci ore, juriul prezidat de prof. Constantin Irimia, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina şi avându-i ca membri pe Nicolae Creţu, professor la la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, prof. Dumitru Pomohaci, directorul Clubului Copiilor Rădăuţi, înv. Gheorghe Poa, direcotrul festivalului,  prof. Maria Creţu şi prof. Vasile Buduşanu a urmărit evoluţia  formaţiilor, grupurilor şi ansambluri folclorice participante.

„A fost o ediţie reuşită, a fost un juriu cam aspru, dar la un festival naţional nu vine oarecine şi oarecum. Din ţară au venit să fie alături de noi oameni de suflet, oameni care stau alături de aceşti copiii şi îi îndrumă spre jocul şi cântecul popular adevărat, îi învaţă să cânte la instrumnete tradiţionale, multe din ele pe cale de dispariţie. Am apreciat formaţiile din Maramureş, Vorona – Botoşani şi Vatra Dornei care au venit fără CD-uri cu negative, au venit cu taraf, aşa cum este normal să fie la un festival naţional”, a precizat Constantin Irimia, preşedintele juriului.

Rezultatele finale ale jurizării au fost foarte strânse, la diferenţe foarte mici de punctaj atât între membrii juriului cât şi în clasamentul formaţiilor participante, cei şase juraţi au luat în unanimitate decizia să acorde Marele Premiu al Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”, Ansamblului Folcloric “Plai Bucovinean” a Clubului Copiilor Vatra Dornei, Filiala Dorna Candrenilor, instructori fiind profesorii Gavril şi Florentina Banu.

Marele Premiu a ajuns la Dorna Candrenilor

Ansamblului Folcloric “Plai Bucovinean” arătat juriului, dar şi spectatorilor prezenţi în după – amiza zilei de 20 iulie la spectacolul de gală din Piaţa “Nada Florilor”, adevărate momente de virtuozitate instrumentală realizate de mebrii tarafului şi o coregrafie desăvârşită a perechilor de dansatori, fiind îndelung aplaudaţi de spectatori pentru modul cum au reprezentat la cel mai înalt nivel artistic folclorul din Ţara Dornelor şi Bucovina.

Trofeul festivalului şi Marele Premiu au fost înmânate câştigătorilor de primarul Cătălin Coman, care a precizat că Şezatoarea copiilor este un concurs foarte important pentru păstrarea nealterată a folclorului tradiţional.

„Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui festival, în special domnului învăţător Gheorghe Popa, care este creierul, sufletul şi inima acestei manifestări. Au fost foarte multe formaţii valoroase. În faţa dumneavoastră au evoluat cei mai buni dintre cei mai buni şi aşa cum este normal, trebuie să îi premiem aşa cum a decis juriul de specialitate”, a  precizat primarul Cătălin Coman.

Paradă a portului popular şi  spectacol de gală

După parade portului popular de pe Aleea Pietonală, în Piaţa “Nada Florilor”, toţi participanţii s-au prins într-o “horă populară a prieteniei”, la iniţiativa membrilor Ansamblului “Cununa Săsarului” şi în acompaniamentul fanfarei de copii din Mileanca, Botoşani. În cadrul Galei laureaţilor ediţiei a IX-a a Festivalului Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”  au evoluat o parte din ocupanţii primelor trei locuri, aceştia fiind răsplătiţi cu diploma, cupe şi aplauze din partea spectatorilor.

La Secţiunea jocuri populare, pe primul loc s-au situat  Ansamblul de dansuri „Dumbrava minunată” a Clubului Copiilor Fălticeni, instructor înv. Gheorghe Popa, Formaţia de jocuri populare a Şcolii Gimnaziale „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, instructor prof. Pompilia Ţugui, şi Formaţia de dansuri „Străjerii” din Flămânzi, Botoşani, instructori Rodica Abăcioaei şi Mihai Atodiresei. La egaliate de puncte, locul doi a fost ocupat de Formaţia de jocuri populare a Şcoala Gimnaziale „Ioan Ciurea”, Fălticeni, instructor prof. Ana Gabor, Formaţia de dansuri populare a Asociaţiei „Dumbrava Minuantă” din Fălticeni, instructor Gheorghe Popa, Formaţia de dansuri „Hora” de la Palatul Copiilor Botoşani  pregătită de prof. Monica Muştiuc şi Mariana Agache, Formaţia de dansuri „Flori de cireş” de la Şcoala „Cezar Petrescu” Hodora, judeţul Iaşi, instructor Dorel Făgădeanu, Formaţia de dansuri a Şcolii Gimnaziale “Luca Gavril” din Drăguşeni, instructor prof. Mihaela Munteanu şi Formaţia de dansuri „Mugurelul” de la Şcoala de muzică „Nicolae Tonitza” Bârlad pregătită d eprof. Aurel Gudulea. Prmeiul al III-lea a fost acordat Formaţia de dansuri populare fete a Şcolii „Mihail Sadoveanu” Fălticeni, instructor, prof. Felicia Loghin, şi Formaţiei „Muguraşii Rusenilor”, din satul Ruseni, comuna Borzeşti, jud. Neamţ.

Secţiunea formaţii instrumentale a fost câştigată de fanfara de copii a Şcolii Gimnaziale Mileanca, judeţul Botoşani, instructor prof. Gheorghe Mitoceanu.

Premiul I la Secţiunea ansambluri folclorice a revenit Ansamblului „Cununa Săsarului” din comuna Recea, judeţul Maramureş, , instructori Rodica Băbuţ şi maestru coregraf Adrian Sabău, pe locul II s-a situat Ansamblul Folcloric „Poieniţa” din satul Poiana, comuna Vorona, judeţul  Botoşani pregătită de prof. Sergiu Dascălu.

Iniţiatorul festivalului, înv. Gheorghe Popa, speră ca această manifestare să fie dusă de tineri mai departe

„Nu este uşor de oragnizat un festival folcloric. Este greu şi din partea organizatorilor, este greu şi din partea invitaţilor. Pentru viitor ar fi bine să fie susţinuţi de autorităţile locale cei care doresc să participe la un festival. Ar fi fot mult mai mulţi participanţi, ei şi-au exprimat dorinţa de a veni la Fălticeni, dar nu au avut fonduri suficiente pentru transport. Dorim ca în 2014, când vom face ediţia jubiliară a Festivalului „Şezătoarea copiilor”, să fie în festival cat mai multe formaţii. Eu mă voi retrage, dar spe ca cei tineri, care vin din urmă, să continue acest festival”, ne-a declarat înv. Gheorghe Popa la sfârşitul manifestării. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.