Carvana TIFF a adus trei filme de succes la Fălticeni

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) continuă proiectul de succes Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino. Organizată împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo, Istanbul si Odessa şi Reelport, unul dintre principalii actori de pe piaţa digitală de film din Europa, caravana îşi propune să aducă în atenţia publicului filme de succes din ţările UE şi non-UE. Cea de-a 5-a ediţie a Caravanei TIFF se desfăşoară în 10 oraşe din România, printre privilegiaţi numărându-se şi cinefilii din municipiul Fălticeni. Cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni, timp de trei zile, în perioada 2 – 4 august, în Piaţa “Nada Florilor” de la ora 21.45, fălticenenii au avut ocazia să vadă gratuit trei dintre filmele de succes prezentate la TIFF 2014.

Seria proiecţiilor în spaţiu public a fost deschisă sâmbătă, 2 august, cu comedia #Selfie, realizată de Cristina Iacob. Chiar dacă ploaia torenţială, tunetele şi fulgerele au speriat iubitorii de film cu câteva minuite îniante de a începe proiecţia, aceştia au rezistat, şi după jumătate de oră au avut ocazia să vadă una din cele mai bune  comedii ale anului 2014. La sfârşitul proiecţiei, filmul care a fost inclus în selecţia oficială a „Let's CEE Film Festival”, din Austria, a fost aplaudat de sute de spectatori pe care i-a convins cu o poveste ancorată în realitate şi susţinută de personaje inspirate din generaţia actuală de adolescenţi.

Duminică, Carvana TIFF le-a propus fălticenenilor tot o producţie românească, „Câinele japonez”. Lungmetrajul regizat de Tudor Cristian Jurgiu, arată că la orice vârstă poţi să reîncepi o nouă viaţă, şi a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film în competiţia New Europe – New Names de la Vilnius International Film Festival din Lituania.

Filmul l-a readus pe Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. După vizionarea filmului, mulţi spectatori au făcut comparaţie cu inundaţiile din sudul ţării de săptamana trecută, drama bătrânilor rămaşi fără locuinţe fiind redată în jurnalele de ştiri. Costache Moldu este un bătrân a cărui soţie a murit iar casa şi tot ce a strâns într-o viaţă întreagă a dispărut din cauza unei inundaţii. Ticu, fiul său plecat în Japonia, se întoarce acasă împreună cu soţia şi copilul acestora. Situaţia se complică iar tatăl şi fiul trebuie să înveţe din nou să comunice pentru a redeveni o familie. Bătrânul învaţă să devină un bunic adevărat pentru nepot, iar Ticu repară greşelile trecutului.

Luni a rulat filmul turcesc „Urmează-mi vocea/ Come to my voice”, un film care prezintă drama unei familii acuzată pe nedrept de poliţie. Într-un sat kurd din creierii munţilor, mica Jiyan este îngrijorată că tatăl ei a fost arestat de poliţia turcă pe motiv că ar face parte din grupările militare locale. Va fi eliberat numai dacă familia îi predă puşca. Problema este că nu a avut niciodată una. Prin urmare bunica lui Jiyan, Berfé, nu are ce altceva să facă decât să pornească în căutarea unei arme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.