Fenomenul Simona Halep i-a determinat pe copiii fălticeneni să meargă la tenis

În această vacanţă numărul copiilor şi tinerilor din Municipiul Fălticeni care doresc să înveţe tenisul de câmp s-a dublat faţă de anul trecut. Conform antrenorului Marcel Dascălu, creşterea numărului practicanţilor acestui sport se datorează aproape în totalitate ascensiunii Simonei Halep în tenisul mondial.

            Iniţierea în tenis a copiilor fălticeneni cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani a început în urmă cu patru ani, la iniţiativa unui pasionat de sportul alb, Marcel Dascălu. Deşi a început să practice tenisul în urmă cu 11 ani, la vârsta de 50 de ani, Marcel Dascălu susţine că vârsta ideală pentru a intra în universul tenisului de câmp şi a te forma ca sportiv profesionist este cea a copilăriei.

“Ca sport de performanţă tenisul de câmp trebuie practicat din copilărie, însă nu există o vârstă care să te împiedice să joci tenis ca şi hobby, ca activitate sportivă în timpul liber. Eu am început să joc tenis de câmp la vârsta de 50 de ani, acum am 61… Alături de prieteni am început să organizăm şedinţe de pregătire cu toţi cei care iubesc tenisul. Am avut în medie 12 cursanţi. Anul acesta însă, odată cu reuşitele Simonei Halep, solicitările au crescut ca număr. Avem în prezent peste 30 de copii cu care organizăm şedinţe de pregătire”, ne-a declarat Marcel Dascălu.

Participarea la două şedinţe săptămânale de pregătire şi numărul mare de copii care vor să înveţe să joace tenis de câmp îl obligă pe instructor să lucreze cu aceştia în fiecare zi, atât dimineaţă cât şi după-amiază.

“Vârsta copiilor pe care îi pregătim este cuprinsă între 3 şi 17 ani. Nu refuzăm pe nimeni, tot ceea ce le cerem copiilor este să fie cuminţi şi atenţi la ceea ce lucrăm. Sunt copii din Fălticeni dar şi copii care au venit la bunici, în vacanţă – doi bucureşteni şi câte doi copii din Elveţia şi Canada. În timpul verii antrenamentele se desfăşoară pe terenurile de sport de la Colegiul <Vasile Lovinescu>, iarna, beneficiind de sprijunul Primăriei Fălticeni, ne desfăşurăm activitatea în Sala de sport <Gabriel Udişteanu>. Noi le asigurăm copiilor rachete şi mingi, restul activităţii implică şi sprijin din partea părinţilor, la rândul lor interesaţi ca cei mici să înveţe să ţină în mână o rachetă de tenis şi să lovească corect mingea”.

În două săptămâni, Vasile Filip a câştigat două turnee de tenis organizate de Federaţia Română de Tenis

Pornită de la stadiul de activitate independentă, pregătirea copiilor pentru tenis de câmp, la Fălticeni, a fost preluată ca secţie a nou înfiinţatului Club Sportiv “Nada Florilor”, cu documente depuse pentru afilierea la Federaţia Română de Tenis.

Câţiva dintre tinerii fălticeneni au ajuns să participe, în nume propriu, la competiţii oficiale organizate sub egida Federaţiei Română de Tenis. Printre aceştia se numără Vasile Filip (12 ani), care în 2012 s-a clasat pe locul 46 la nivel naţional în urma participării la competiţiile organizate de FRT, la categoria 10 ani. La sfârşitul lunii iulie, Vasile Filip a ocupat primul loc, categoria 12 ani, la Concursul “Cupa INTERCONTI” de la Suceava, iar în perioada 8 – 11 august a fost prezent la Piatra Neamţ la turneul organizat de Federaţia Română de Tenis dotat cu Cupa Kober, unde s-a clasat pe locul I la categoria 12 ani.

„A fost un turneu greu, au fost trei meciuri dificile, jucate la prânz, de la ora 14,30, cu doi jucători din Piatra Neamţ şi unul din Focşani pe care le-am câştigat. În finală l-am învins pe nemţeanul Vlad Andrieş cu 6 – 1 şi 7 – 5. Tenisul de câmp îl practic de 4 ani, mi-a plăcut după ce am văzut câteva meciuri la TV. Vreau să fac performanţă, mă antrenez minim 2 ore pe zi, iar când nu am cu cine juca, pereţii sălii de sport din vecinătatea locuinţei devin cel mai bun partener, mai ales că ei nu-mi fac observaţie şi câştig de fiecare dată. Idolul meu în tenis a fost Roger Federer, acestuia adăugundu-se de doi ani Simona Halep. Pentru a obţine performanţă trebuie în primul rând să îţi placă acest sport, apoi să te antrenezi zilnic şi să ai moralul cel mai puternic”, ne-a declarat Vasile Filip la întoarcearea de la Piatra Neamţ.

Fiind mic de statură, tenismenul fălticenean a precizat că înălţimea nu contează, mai importantă fiind capacitatea de concentrare şi viteza de reacţie “Simona Halep având 1,68 metri a ajuns numărul doi mondial”.  

   Următarea competiţie este Turneul organizat de Federaţia Română de Tenis la Iaşi în perioada 16 – 17 august. La concursuri organizate de FRT participă şi două fete: Sara Guşă, 7 ani (trei turnee în 2014 la care a obţinut o medalie de argint şi una de bronz) şi Evelina Tănase, 9 ani (un concurs în cadrul turneelor “Tenis 10″) şi care vor participa la Turneul dedicat fetelor organizat la Dorohoi în perioada 23 – 24 august.

“Sperăm ca prin rezultatele acestor copii să convingem autorităţile locale să ne ofere mai multe ore de utilizare a bazelor sportive. Până acum am fost ajutaţi de primarul Cătălin Coman, care ne-a permis accesul la bazele sportive şi de alte persoane din Fălticeni care iubesc tenisul de câmp, printre aceştia numărându-se şi Grigore Florea, patronul firmei Raitar, care ne ajută cu deplasările” , ne-a declarat Marcel Dascălu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.