Ciprian Tudosă, canotor legitimat la C.S.S “Nicu Gane” Fălticeni a obţinut medalia de aur la Jocurile Olimpice de Tineret din China

Miercuri, 20 august, în cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret, pe Lacul Xuanwu din Nanjing (China), s-au desfăşurat două finale la canotaj, 2 rame fără cârmaci – feminin şi 2 rame fără cârmaci – masculine, ambele câştigate de canotorii români. Astfel echipa Olimpică a României a obţinut un total de 3 medalii: una de argint, prin judoka Ştefania Adelina Dobre (la categoria 63 kg) şi două de aur, prin canotori.

În proba de 2 rame fără cârmaci – feminine, echipajul României a fost format din Denisa Tilvescu şi Cristina Georgiana Popescu, iar echipajul de 2 rame fără cârmaci – masculin a fost format din Ciprian Tudosă şi Gheorghe Robert Dedu. Ciprian Tudosă, canotor legitimat la Clubul Sportiv Şcolar “Nicu Gane” Fălticeni este singurul sportiv din judeţul Suceava prezent la Jocurile Olimpice de Tineret.

Ciprian Tudosă şi Gheorghe Robert Dedu, legitimat la “Ştiinţa” Constanţa, s-au calificat în semifinale după ce duminică, 17 august cei doi au obţinut locul I în grupă şi al treilea timp dintre toţi participanţii, în faţa lor situându-se echipele din Turcia şi Cehia.

Luni, Ciprian Tudosă şi Gheorghe Robert Dedu s-au calificat direct în finală obţinând locul I şi trecând linia de sosire înaintea favoriţilor, echipajele din Italia, Slovenia, Turcia, SUA şi Egipt.

În finala care s-a desfăşurat miercuri de la ora 7,00 (ora României, 12.00 ora Chinei, pe distanţa de 1000 de metri, Ciprian Tudosă şi Gheorghe Robert Dedu au luptat exemplar, lăsând în urmă echipajele Turciei şi Cehiei. Cei doi au reuşit să anuleze, după primii 500 de metri ai cursei, avantajul de 78 de sutimi al echipajului Cehiei, terminând cursa cu timpul de 03.11.27., cu aproape o secundă în faţa Cehiei şi Turciei.

Prezent la Iaşi, cu sportivii care participă la întrecerile naţionale ale juniorilor, antrenorul Vasile Avrămia s-a declarat foarte mulţumit de rezultatul elevului său, mai ales că România a trimis în China pentru concursul de canotaj doar două echipaje, Criprian Tudosă şi Robert Dedu la masculin, respectiv Cristina Popescu şi Denisa Tilvescu la feminin, iar cei patru canotori au muncit foarte mult în cadrul antrenamentelor.

“Concentrarea în timpul cursei a fost atât de mare încât în momentul în care am coborât din barcă am simţit cum îmi bubuie tâmplele. A trebuit să mă aşez pe ponton câteva secunde pentru că eram prea ameţit ca să pot sta în picioare. Acum însă nu contează decât că suntem campioni. Am muncit pentru acest aur şi suntem bucuroşi că eforturile noastre s-au materializat în cea mai strălucitoare medalie”, a declarat Ciprian Tudosă pentru site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

La rândul său, antrenorul Cristian Malis, antrenorul echipajelor campioane a declarat: “Ne-am pregătit un an de zile pentru aceste medalii. De obicei cursele pe 1000 de metri (n.r. – distanţa pe care se trage la JOT) nu sunt favoritele noastre, dar în ultimele două luni ne-am adaptat programul de antrenament pe această distanţă, iar finalul a fost fericit atât la fete cât şi la băieţi. Lupta a fost crâncenă, dar mă bucur că ambele echipaje au reuşit să se mobilizeze şi să câştige. Sunt pur şi simplu fericit”. 

Foto: cosr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.