Regizorul Gheorghe Balint şi tenorul Teodor Ilincăi au primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni

La sfârşitul săptămânii trecute, în cdrul unei şedinţe festive a Consiliului Local Fălticeni, tenorul Teodor Ilincăi şi regizorul Gheorghe Balint, au primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni. Pe lângă cele două personalităţi ale vieţii culturale şi membrii deliberativului local, în Sala de şedinţe „Iorgu Radu” a Primăriei Municipiului Fălticeni au fost prezenţi şi numeroşi actori, regizori, scenografi de la cunoscute teatre din ţară, reprezentanţii trupelor prezente la festivalul de teatru şi doamna teatrului românesc, Draga Olteanu Matei, cea care a pus în urmă cu patru ani bazele Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”.

Draga Olteanu Matei, a apreciat faptul că adminsitraţia locală şi Consiliul Local Fălticeni, răsplătesc efortul depus de artişti, fie că sunt actori, instrumentişti sau solişti „şi continuă tradiţia frumoasă a Fălticeniului cu încă două propuneri de cetăţeni de onoare.”Titlurile oferite regizorului Gheorghe Balint, care a făcut lucruri minunate cu Trupa <Birlic> şi tânărului nostru tenor Teodor Ilincăi, îmbogăţesc lista cetăţenilor de onoare ale acestui municipiu”.

Şi actriţa Eliza Noemi Judeu, i-a felicitat pe fălticeneni pentru modul cum îi răsplatesc pe cei care se implică în promovarea localităţii,  gest pe care oficalităţile din Bacău nu l-au făcut până acum, cu toate că aproape întreaga carieră de regizor a lui Gheorghe Balint este legată de teatrul din Bacău.

„Noi, bacăoanii suntem ruşinaţi pentru că nu am putut să ne ridicăm la nivelul dumneavoastră de a  aprecia oamenii de artă. Mulţumesc Fălticeni pentru că prin tata Geo aveţi un sprijin enorm pentru copiii dumneavoastră care ajung pe mâinile unui suflet divin, care respiră teatru, face teatru. CV-ul dumnealui nu l-am putut parcurge niciodaă pentru că este lung, uneori sunt înciudată pentru că nu ştiu dacă voi ajunge vreodată să am un CV ca fel ca cel al lui Gheorghe Balint. A lucrat mult în străinătate, a fost prieten de suflet a lui Eugen Ionesco şi mulţi l-au numit un Don Quijote. Să sperăm că de acum încolo nu o să se mai lupte cu morile de vânt, pentru că un întreg oraş îl apreciază” a aprecizat actriţa Eliza Noemi Judeu.

Nume sonore ale scenei româneşti prezente la Fălticeni

“Festivalul Internaţional de Teatru <Grigore Vasiliu Birlic> a reunit la Fălticeni, în ultimii patru ani, nume sonore ale scenei teatrale şi artistice din România. Multe dintre aceste nume au acceptat onoarea de a primi din partea comunităţii, prin parteneriatul cu administraţia locală, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni. Un titlu care onorează dar în acelaşi timp pune pe umerii celor care îl primesc o parte din eforturile pe care municipalitatea le face pentru recâştigarea prestigiului cultural al Fălticeniului”, se arată în motivarea consilierilor locali din toate partidele politice care au iniţiat proiectul de hotărâre.

Consilierii locali Constantin Bulboacă şi Mihaela Bărbăcuţ au prezentat importanţa includerii în Galeria Oamenilor de Seamă a tenorului Teodor Ilincăi şi a regizorului Gheorghe Balint, Fălticeniul căpătând ceva din aura perioadei interbelice, când era considerat o Florenţă a civilizaţiei româneşti,  iar profesorul Neculai Sturzu şi actriţa Eliza Neomi Judeu au rostit laudaţio pentru cei doi cetăţeni de onoare.

În perioada 2012-2014, elevii de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” (Trupa de teatru “Birlic”) au pregătit alături de Gheorghe Balint, regizor la Teatrul “George Bacovia” din Bacău, piese de teatru pe care le-au prezentat pe scenele din mai multe localităţi din judeţ, dar şi la manifestări dedicate teatrului din întreaga ţară. În urma colaborării cu regizorul Gheorghe Balint mai mulţi tineri din Fălticeni au fost implicaţi în activităţi culturale, unii dintre ei aspirând la meseria de actor, regizor sau scenograf.

Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai valoroşi tineri tenori români, cu o extraordinară carieră internaţională. S-a născut la 25 martie 1983 în Fălticeni. A urmat cursurile şcolii primare în satul natal, Mălini, cursurile gimnaziale la Liceului de Artă din Suceava, specializarea oboi. A urmat primii ani de liceu la Borca, judeţul Neamţ, apoi şi-a finalizat studiile la Bucureşti în anul 2001.

Debutul în afara ţării a avut loc ianuarie 2009, pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din Macbeth de G. Verdi, iar în luna decembrie a aceluiaşi an a cântat pentru prima dată la Royal Opera House din Londra (Covent Garden) cu “La Boeme”, obţinând apreciarea unanimă a publicului şi cronici favorabile în cotidiane importante – The Telegraph, The Independent, London Evening Standard, Financial Times.

Astăzi Teodor Ilincăi este un artist aplaudat pe cele mai importante scene ale lumii. Printre colaborările de mare importanţă se numără concertul din Valladolid – Spania (2011), alături de soprana Angela Gheorghiu. Până în 2014, artistul a fost invitat să cânte pe scenele operelor din Monte Carlo, Hamburg, Viena, Berlin, Toulouse, Santiago de Chile, Londra, Paris, Marseille, Barcelona, Genova, Frankfurt, Strasbourg, Dresda, Duisburg, Budapesta, Sevilla, München, Düsseldorf, Lausanne, Monte Carlo etc.

A fost desemnat “Solistul anului 2009” la Gala Premiilor VIP şi a primit Premiul “Ludovic Spiess”, oferit de Forumul Muzical Român, iar în 2010 a primit Premiul “In memoriam Iosif Sava” pentru activitatea pe anul 2009, premiu oferit de Radio România Cultural. În 2013 i-a fost decernat Premiul de Excelenţă pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco.

„Teatrul nu este foarte costisitor şi este bun pentru suflet, inimă şi viitorul copiilor noştri”

După aprobarea Hotărârii Consiliului Local şi primirea distincţiilor locale din partea viceprimarului Gheorghe Aldea, vizibil emoţionat, regizorul Gheorghe Balint a mulţumit pentru titlul acordat precizănd că se descurcă foarte bine să vorbesc când este în întuneric, cu actorii pe scena teatrului.

„Cum spunea doamna Draga, sunt fudul, sau ca să vorbesc elevat, orgoliul nostru este gâdilit şi puţin vanitea noastră de artişti. Este foarte greu să lucrezi cu oamenii chiar şi în artă. După ceva ani de teatru, şi sper să mai fie câţi or da bunul Dumnezeu, încerc să simt ce se întâmplă cu omul de lângă mine, fie că este actor, maşinist, femeia de serviciu din teatru, scenograf. În ultima vreme mă ocup de ceea ce se întâmplă între oameni sau, ca să înţelegeţi mai bine, de ceea ce se întâmplă între cuvinte. Cred că suntem mai noi înşine între cuvinte, adică în linişte şi în tăcere. Şi ca în orice poezie nu mai am nimic de spus. Vă iubesc pe dumneavoastră şi sper, pentru că altfel nu o să fie motivat acest titlu, să pot continua aici, în sensul că trupa Birlic susţinută astăzi de Asociaţia <Fălticeni Cultural>, nu va putea exista fără sprijinul Consiliului Local. Copiii aceştia, adolescenţii au făcut şi fac o treabă bună, cred că este timpul să se lipească şi adulţii cum s-a întâmplat la Piatra Neamţ cu Doamna Draga Olteanu şi trupa de acolo. Sper ca doamnele şi domnii consilieri să ne ajute să facem teatru, nu este foarte costisitor şi este bun pentru suflet, inimă şi viitorul copiilor noştri”, a precizat regizorul Gheorghe Balint.

„Aştept cu mare interes şi cu bucurie înfiinţarea unei filarmonici la Fălticeni”

Şi tenorul Teodor Ilincăi a fost emoţionat când a primit acest titlu, considerând că a făcut prea puţin pentru a primi această distincţie şi a promis că va sprijini activităţile culturale, dacă va fi solicitat.

„Imi este foarte greu să vorbvesc pentru că am vârsta pe care o am şi când am aflat de această nominalizare, nu ştiam dacă să mă consider deja bătrân sau nedemn. Mă simt extraordinar de onorat şi această distincţie pe care mi-aţi oferit-o mă obligă la şi mai multe lucruri. La vârsta pe care o am, 31 de ani, mă simt atât de mic şi la propriu şi la figurat printre aceşti oameni minunaţi care şi ei, de-a lungul timpului, au obţinut acest titlu de Cetăţean de Onoare. Vă mulţumesc şi aveţi sprijinul meu necondiţionat în tot ceea ce înseamnă ridicarea culturii aici, în acestă zonă.  Aştept cu mare interes şi cu bucurie înfiinţarea unei filarmonici. Nu este uşor dar o merităm toţi cei care ne-am născut sau trăim în această zonă”, a spus Teodor Ilincăi.

La finalul şedinţei toţi cei prezenţi au ciocnit o cupă de şampanie cu noii Cetăţeni de Onoare ai Fălticeniului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.