Eveniment festiv în Cimitirul ostaşilor sovietici din municipiul Fălticeni

Ambasada Federaţiei Ruse în România şi Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România au organizat luni, 29 septembrie, un eveniment festiv în Cimitirul ostaşilor sovietici din municipiul Fălticeni, pentru a marca 70 de ani de la luptele de eliberare a teritoriului naţional (23 august-25 octombrie 1944) de către ostaşii români şi ostaşii sovietici.

Au participat Andrei Lanchikov, şeful Secţiei consulare şi Dimitri Coşunov, secretar II în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, Silviu Feodor, director executiv a Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, reprezentanţi ai Comunităţii Ruşilor Lipoveni – Filiala Fălticeni, administraţia locală fiind reprezentată de Paul Buhlea, director general al Primăriei Municipiului Fălticeni.

Andrei Lanchikov, Şeful Secţiei consulare din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a adus cu acest prilej un omagiu militarilor ruşi şi români căzuţi în al doilea Război Mondial în luptele împotriva Germaniei naziste, vorbind şi despre sacrificiile armatei ruse şi suferinţele îngrozitoare ale civililor ruşi.

„Anul acesta comemorăm 70 de ani de la eliberarea teritoriului României de ocupaţia fascistă, de către armata roşie, în perioada celui de-al doilea Război Mondial. M ulţi dintre soldaţi, eroi morţi împotriva ciumei naziste erau elevi. Populaţia civilă a fost exterminată cu brutalitate, milioane de femie, copii şi vârstnici au fost omorâţi cu cruzime. Campania de eliberare a armatei roşii în Balcani a început în august 1944, prin operaţiunea Iaşi-Chişinău. Soldaţii sovietici s-au apropiat de frontiera României cu adâncă durere, pe ochii lor citindu-se mâhnirea pentru pierderea celor apropiaţi. Singura intenţie a lor a fost de a hăitui monstrul în bârlogul lui. Monstru care a transformat jumătatea lumii într-un masacru sângeros, care a distrus mare parte a Uniunii Sovietice. Datorită deciziei curajoase şi ferme luată de către regele Mihai armata României s-a alăturat coaliţiei antihitleriste, suferind pierderi mari. Soldaţii români au luptat umăr la umăr cu soldaţii sovietici, eliberând stat după stat, oraş după oraş al României. În octombrie 1944 ultimele au fost eliberate oraşele Satu Mare şi Carei. Din acel moment România a fost considerată o ţară complet eliberată de fascişti. Unii încearcă a micşora sau a trece sub tăcere rolul pe care l-au avut soldaţii sovietici în cadrul misiunii de eliberare a Europei”, a spus Andrei Lanchikov.

Recunoaşterea implicării în activităţile organizate de Comunitatea Ruşilor Lipoveni

La finalul ceremoniei de omagiere a eroilor ruşi căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial pentu libertate, înhumaţi în cimitirul militar al ostaşilor sovietici din Fălticeni, au fost depuse coroane de flori din partea Ambasadei Federaţiei Ruse în România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România şi Filialei Fălticeni a Comunităţii Ruşilor Lipoveni. Cu acest prilej Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” a primit din partea Ambasadei Federației Ruse în România o Diplomă pentru implicarea în activităţile organizate de Comunitatea Ruşilor Lipoveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.