Asociaţia Fălticeni Cultural, în colaborare cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Editura Adenium au organizat, miercuri, 15 octombrie 2014, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, lansarea numărului 186/ septembrie, al Revistei de cultură contemporană „Timpul”.
Alături de numeroşii fălticeneni prezenţi la acest eveniment cultural au fost directorul publicaţiei „Timpul”, prof. univ. Daniel Şandru, editorul coordonator, Andrei Giurgia, prezentarea numărului din septembrie fiind făcută de profesorul Nicolae Sturzu, care a considerat că prin acest eveniment cultural, urbea de pe Şomuz se află sub steaua tutelară a Iaşiului.
„Dacă instituţii mai vechi ca Teatrul Naţional, universităţile, Opera Naţională sau mai noi, ca televiziunea sau posturile de radio au intrat în vieţile noastre, iată că o revistă de cultură vine şi ne bate la uşă ispitindu-ne să închidem televizorul şi să mai citim câte ceva. Să citim texte scrise de contemporani, de intelectuali de elită de care ţara nu duce lipsă, dar care, dacă nu ar intra şi în conştiinţa noastră ar fi păcat să rămână în anonimat”, a precizat prof. Sturzu.
„Revista la care a trudit şi Eminescu”
Titlul publicaţiei este acelaşi din anul întemeierii, 1876, în istoria publicisticii româneşti fiind mai multe publicaţii cu acest titlu, dar cea tipărită la Iaşi este ziarul şi apoi revista la care a trudit Mihai Eminescu, ca redactor şi apoi redactor şef în perioada cea mai fructuoasă a activităţii lui literare, între anii 1877 – 1883.
Profesorul Nicolae Sturzu a mai spus că „Revista de cultură contemporană „Timpul”, se caracterizează prin generozitate, având 24 de pagini bine aşezate, cu texte având şapouri lămuritoare din capul locului, semnate de personalităţi culturale ce aparţin unor generaţii diferite, ceea ce mie mi se pare foarte important. În colegiul director al revistei sunt nume celebre, repere în cultura noastră, nume dragi nouă, profesorul Liviu Leonte, profesorul Alexandru Călinescu, prof. Alexandru Zub, ceilalţi, începând cu directorul revistei şi redactorul coordonator sunt oameni foarte tineri. Şi autorii multor texte sunt foarte tineri, revista reuşind să adune multe condeie sclipitoare cu care colaborează”, a declarat Nicolae Sturzu.
Campanii susţinute de „Timpul”
În noul format şi cu noul colectiv de redacţie Revista „Timpul” a tras câteva semnale de alarmă şi a participat la câteva evenimente importnate.
Revista de cultură contemporană „Timpul” se implică şi în multe campanii, o mică parte dintre acestea fiind prezentate de Andrei Giurgia, editorul coordonator. Printre acestea se numără campania de salvare a casei lui George Enescu de la Mihăileni şi Festivalul de Film Românesc organizat de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi. Un alt proiect important este Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere FILIT, nume importante din lumea culturală fiind prezente la Iaşi. Pe 13 decembrie, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi se va organiza Gala „Oamenii Timpului”, un eveniment prin care redacţia revistei îi va premia pe oamenii valoroşi ai Iaşiului care au făcut lucruri frumoase în anul 2014.
Texte scurte, de impact, uneori chiar şi polemici
„Revista Timpul în această nouă formulă, este editată de o editură tânără din Iaşi, Adenium, sunt 7 luni în care am muncit plecând de la două obligaţii aşa cum le-am văzut eu.
Pe de o parte o reverenţă pentru trecut, faţă de tradiţia deosebit de valoroasă a acestei publicaţii şi pe de altă parte obligaţia de a deschide revista astfel încât ea să aibă anvergură naţională şi sperăm noi, în curând şi internaţională. Cred că până în acest moment, deşi ne-am orientat foarte tare pe conţinut am reuşit să dăm şi formă şi ne pregătim să o transformăm într-un săptămânal. Proiectul meu la Revista „Timpul” a fost un proiect jurnalistic. Când am preluat revista mi-am propus să fac ceva ca textul cultural să se vândă, pentru că trăim într-o epocă în care revistele de atitudine nu mai pot merge cu texte foarte lungi, pe două – trei pagini. Şi atunci am optat pe texte mai scurte, de impact, chiar şi pe polemici. O a doua chestiue pe care am avut-o în vedere a fost ca publicaţia să se deschidă spre tineri, să putem aduce în scenă debutanţi. Am constatat că spaţiul nostru social este dominat de maniheism, există grupuri de prestigiu care văd lucrurile în bine şi rău, în alb şi negru, ori eu cred că sunt necesare şi nuanţele. În paginile revistei „Timpul” trebuie să se găsească viziuni diferite, valori diferite, opţiuni ideologice diferite şi dacă veţi citi paginile care se ocupă de politică veţi vedea că sunt oameni care au vederi de stânga, vederi de centru şi vederi de dreapta. Mi-am dorit ca revista „Timpul” să vină cu o platformă de dezbateri. Dacă ne întâlnim cei de dreapta şi discutăm de rău despre cei de stânga sau dacă ne întâlnim cei de stânga şi discutăm de rău despre cei de dreapta, nu poate exista un dialog. Revista „Timpul” doreşte să fie o revistă care să cultive dialogul într-un spirit democratic”, ne-a declarat prof. univ. Daniel Şandru.
La final, participanţii la eveniment au asistat la un recital extraordinar susţinut de soprana Cristina Grigoraş şi de tenorul Andrei Fermeşanu, acompaniaţi de pianista Simona Gâdei, toţi interpreţi ai Operei Naţionale Române din Iaşi.