16 octombrie, ziua în care se sărbătoreşte în fiecare an începând cu 1979, la nivel internaţional, Ziua Internaţională a Alimentaţiei, a fost sărbătorită şi de copiii din grupa mare „Campionii”, îndrumaţi de educatoarea Doiniţa Bălan, de la Grădiniţa cu Program Normal „Lizuca” Fălticeni.
În deschiderea activităţii Rudolf Hodl, preşedintele Asociaţiei Filantropice ProRomânia a prezentat cazuri de familii cu nevoi speciale, copii din oraş din împrejurimi care nu-şi permit o alimentaţie sănătoasă. Au urmat dezbateri pe teme de alimentaţie moderate de doctorul Cristian Humă, preşcolarii punând numeroase întrebări despre alimentele pe care trebuie să le consume şi pe care trebuie să le evite, după care copiii au întocmit o scrisoare pentru colegii din grupele mai mici pe teama alimentaţiei sănătoase. La finalul activităţii s-au prezentat dulciuri făcute de casă, s-a preparat sucuri naturale din diverse fructe şi legume şi s-au degustat produse sănătoase.
„Ziua Mondială a Alimentaţiei are scopul de a sensibiliza opinia publică internaţională asupra problemei foametei şi a malnutriţiei în lume. Pe 16 octombrie se organizează pe întreg mapamondul evenimente de solidaritate împotriva foametei şi pentru a atrage atenţia asupra unei alimentaţii sănătoase.
Împreună, părinţi-copii-educatoare, ne-am propus ca azi, de Ziua Internaţională a Alimentaţiei, să organizăm activităţi care au ca temă alimentaţia sănătoasă şi să tragem un semnal de alarmă privind calitatea alimentaţiei zilnice a copiilor.
Medicul Cristian Humă a evidenţiat câteva liste de meniuri, în urma căreia s-au concluzionat câteva reguli ce trebuiesc urmate pentru a asigura o alimentaţie echilibrată, corectă, adecvată vârstei şi care stă la baza unei vieţi sănătoase. Activitatea a continuat pe ateliere de lucru, s-a preparat suc proaspăt din legume şi fructe, s-au prezentat reţete de prăjituri facute de bunici şi mame, s-a conceput o scrisoare pentru copii cu indicaţii precise despre o alimentaţie sănătoasă şi s-au gustat prăjituri de casă, suc natural şi o varietatea de fructe. Concluzia copiilor a fost aceea că o alimentaţie sănătoasă îţi garantează o viaţă mai lungă” ne-a declarat educatoarea Doiniţa Bălan.