În perioada 25 – 26 octombrie 2014, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” a găzduit Concursul Naţional de Folk pentru Tineret “Nada Florilor”, cu secţiunile interpretare şi creaţie la care au participat concurenţi din judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, Tulcea şi municipiul Bucureşti.
Proba de interpretare s-a desfăşurat sâmbătă, de la ora 10.00, pe scenă urcând concurenţii: Grupul “Simbol” – Suceava, Vasile şi Maria Lupu – Fălticeni, Ionuţ Stoian– Zănesti, jud. Neamţ, Grupul “Percusio” – Fălticeni, Elena-Cristina Zaharia din Bucureşti, Mateiana Anechiforesei– Fălticeni, Mihai Mosoi– Bucureşti, Grupul “Noi Doi” – Dorohoi, Vlad Calimandriuc– Botoşani, Sebastian Ionel – Dorohoi.
După o scurtă pauză, în faţa juriului au evoluat concurenţii de la proba de compoziţie: Flavius Ciubotaru – Zăneşti, jud.Neamţ, Cristian Mihai – Tulcea, Elena Cristina Zaharia – Bucureşti, Grupul “Simbol” – Suceava, Paul-Adrian Tihan – Fălticeni, Grupul “Icarus” – Săveni, Victor-Mihai Moşoi– Bucureşti, Claudiu Pălălae– Suceava, Grupul “Selene” – Bacău, Andrei Cîşlariu– Dorohoi.
Trupa „Icarus” din Săveni-Botoşani, a câştigat trofeul festivalului
Juriul concursului, din care au făcut parte cantautorii Doru Stănculescu (preşedinte), Tituş Constantin şi Eugen Avram, a avut o misiune foarte dificilă, atât în realizarea clasamentelor dar mai ales în desemnarea câştigătorului trofeului festivalului. După mai bine de 10 ore de deliberări, juriul a decis ca trofeul celei de-a doua ediţii a Concursul Naţional de Folk pentru Tineret “Nada Florilor” (în valoare de 2.000 de lei) să fie acordat trupei “Icarus” din Săveni Botoşani.
Trupa Iacrus din Săveni – Botoşani a fost prezentă şi la a prima ediţie a Concursului Naţional de Folk pentru Tineret “Nada Florilor”. Pentru Andrei Cicioc şi Bogdan Pinghireac, componenţii acestei trupe, nu mai este o premieră participarea la un festival naţional de folk şi urcarea pe cea mai înaltă treaptă a podiumul de premiere. Ei au prezentat la secţiunea compoziţie două piese proprii, una mai veche, “Tu şi toamna” şi a doua un pic mai nouă, “Un alt timp”.
“Pentru noi folkul este un mod liber de exprimare. Folkul este o pasiune, muzica ne inspiră să ne concentrăm, să intrăm într-o anumită stare, ne dă un mic avantaj la învăţat”, ne-au spus cei doi membri ai trupei. Fălticeniul, un oraş de suflet de care ne leagă şi o diplomă de excelenţă primită anul trecut, este oraşul care ne-a cucerit cu deplina sa armonie de simţire românească, cu trăirile autentice, cu frumuseţile inconfundabile ale naturii dar şi cu omenia şi geniul creator al locuitorilor. Am participat la un festival cu totul aparte, un festival cu mari nume ale muzicii folk în concert, Festivalul “Nada Florilor”, un eveniment al cărui organizator, domnul cpt. dr.Marius Irimia, s-a implicat cu trup şi suflet în reuşita sa. Povestea spune că de la “Nada Florilor”, nu poţi pleca decât mulţumit, aşadar, am prins şi noi cel mai mare şi mai frumos peşte, cum rar întîlneşti- trofeul festivalului.
Printre realizările noastre recente se numără obţinerea trofeului Festivalului de folk de la Târgu Jiu, a trofeului Festivalului de Folk de la Ploieşti, Trofeul Festivalului „Dor de munte” de la Braşov, Premiul I la Festivalul “Fălticeni folk” organizat în vară la Fălticeni, şi multe altele”, ne-au declarat cei doi componenţi ai trupei „Icarus”.
La secţiunea interpretare, premiul III, în valoare de 500 lei a fost acordat Grupului “Simbol” de la Colegiul de Artă Suceava, premiul II, în valoare de 750 lei a fost obţinut de Mateiana Anechiforesei, premiul I, în valoare de 1.000 de lei, a ajuns la Dorohoi, acesta fiind câştigat de grupul „Noi doi”.
La secţiunea compoziţie, premiul III, în valoare de 500 lei a revenit concurentei Elena Cristina Zaharia pentru piesa „Iarnă, îţi mulţumesc”, premiul II , în valoare de 750 lei a fost acordat lui Paul Adrian Tihan din Fălticeni pentru melodia „Ploaie albastră”, premiul I, în valoare de 1.000 de lei, a fost ajuns la Tulcea, fiind câştigat de Cristian Mihai cu melodia „2 Mai”.
Premiul special al juriului, în valoare de 500 de lei, a fost acordat pentru expresivitate şi mesajul transmis prin cântec, fălticenencei Mateiana Anechiforesei.
Premiile au fost înmânate de Marius Irimia, organizatorul concursului şi de primarul Cătălin Coman, toţi premianţii susţinând recitaluri cu melodiile prezentate în concurs.
“Au fost două zile frumoase, cu muzică de calitate. Pe viitor sperăm la mai mult soare, ne vom gândi şi din punct de vedere organizatoric cum să rezolvăm această problemă. Mulţumesc tuturor participanţilor, invitaţilor, membrilor juriului şi spectatorilor care au fost alături de concurenţi şi de invitaţi. Ne bucurăm că Primăria Fălticeni a fost parteneră la un eveniment frumos, pe care dorim să îl dezvoltăm, să aducem la Fălticeni pe lângă tineri folkişti şi formaţii de valoare şi nume consacrate, aşa cum am făcut anul trecut, continuăm anul acesta şi vom face şi pe viitor”, ne-a spus primarul Cătălin Coman.
Concert Nicu Alifantis la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”
Sâmbătă, Cătălin Ungureanu şi Tituş Constantin au fost primii care au urcat pe scenă în încercarea de a încălzi atmosfera după care Eugen Avram a interpretat câteva cântece care îi aparţin. Ultimul care a urcat pe scena din Piaţa “Nada Florilor” a fost Doru Stănculescu care a prezentat un recital cu piesele care l-au consacrat, printre acestea numărându-se “Ai, hai”, “Ecou de romanţă” şi “Fără petale”. Din cauza frigului, concertul lui Nicu Alifantis s-a mutat la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, locaţie în care s-au desfăşurat Gala laureaţilor şi recitalurile programate duminică.
Recitalul oferit de Nicu Alifantis, a fost unul de excepţie, în care a reuşit să îi convingă şi pe cei mai tineri spectatori să îl asculte, pentru că mai are încă multe de spus în fenomenul artistic românesc. În cadrul spectacolului, Nicu Alifantis a adus şi un omagiu familiei din care provine, arătând prin muzică necesitatea de a păstra valoarea culturală şi spirituală a etniilor din care provine, interpretând în aromână „Cîntic din sîrmîniţă”, scris în memoria bunicii sale, pe care a iubit-o nespus, un cântec în portugheză pe l-a dedicat bunicului, care, fiind navigator, şi-a dorit foarte mult să ajungă în Portugalia, dar nu a reuşit, murind cu oful acesta şi un cântec în limba greacă pentru că avea o datorie faţă de tatăl său, care “era de meserie grec şi a avut o mare tristeţe în suflet pentru că eu, la un moment dat, am refuzat să mai vorbesc greceşte. Mi-a părut rău, dar iată că după foarte mulţi ani mi-am amintiti de tata, mi-am amintiti de oful lui şi mi-am zis că în ultimul ceas trebuie să-i alin oful acesta. Aşa s-a ajuns la acest mozaic, un amalgam de gânduri, de poveşti de iubire, de respirări ale vieţii pe care am trăit-o”, a spus folkistul.
“Sunteţi mult prea drăguţi cu mine, ceea ce-mi dă de gândit. Mulţumesc organizatorilor că mi-au oferit posibilitatea de a reveni în Fălticeni după mai bine de 30 şi … de ani. Am venit cu mare drag, cu inima deschisă şi mă bucur de această întâlnire. Vor fi cântece vechi, vor fi cântece noi, vor fi câteva cântece de pe ultimul album editat în urmă cu un an, <Mozaic>. O să vă cant mai multe melodii ca să vă faceţi o imagine, pentru că sunt convins că există oameni în sală care mă văd prima dată în concert, poate chiar unii până la această întâlnire nu m-au văzut şi nu m-au ascultat niciodată, iar pentru cei care m-au mai ascultat aş vrea să le trezesc anumite nostalgii, emoţii, amintiri”, a declarat Nicu Alifantis la începutul spectacolului.
La finalul spectacolului, la insistenţele publicului, Nicu Alifantis a fost nevoit să revină pe scenă pentru a interpreta melodia “Decembre”.
Emeric Imre şi Emeric Set
Duminică, după Gala laureaţilor – decernarea premiilor şi prezentarea pieselor câştigătoare, a urmat un scurt recital al grupului “Descântec” din Iaşi, câştigătorul Trofeului “Nada Florilor” 2013, după care a urcat pe scenă Emeric Imre, pentru a susţine un concert de excepţie, folkistul fiind însoţit de trupa sa, Emeric Set.
Emeric Imre este unul dintre cei mai iubiţi interpreţi de folk din ţară, impunându-se pe piaţa muzicală prin concertele susţinute în ultimii ani şi prin piesele cunoscute de iubitorii geniului, “Condamnare la toamnă”, Buna variantă rea”, „Mult prea mult”, „Ramuri de lumină”, sau „Balada lui Ilie de la sculărie”. Recitalul lui Emeric Imre s-a terminat cu o piesă cântată de întreaga sală, „Nebun de alb”, o piesă compusă după divorţ.
„Într-un oraş mic aveţi un festival pe care Clujul nu-l are. Este important că sunt festivaluri de acest gen în ţară, iar cel de la Fălticeni este unul din cele importante. Este îmbucurător mai ales pentru generaţiile tinere, că pot să cânte folk, pentru că fără poezie şi iubire nu se poate construi o lume frumoasă. Din fericire în ţară sunt foarte multe festivaluri folk, să nu uităm de Folk You de la Vama Veche care adună în faţa scenei 15.000 – 20.000 de oameni şi e îmbucurător că acest gen începe să prindă la studenţime. Într-o lume plină de strategii făcute pentru a crea generaţii de consum, tinerii se întorc la muzică live, la poezie, la consistenţa a ceea ce trebuie să spună genul de muzică folk, să fii protestatar şi să bucuri sufletul.
In muzică nu există bariere, în folk se pot face foarte multe, dar asta diferă de la om la om, de la picătură la picătură. Eu cred mult în destin şi ceea ce trebuie să se îmntâmple se întâmplă, dar fiecare simte aparte lucrul acesta. Cei care vor să orchestreze orcheatrează şi în muzica folk, iar cei care vor genul clasic rămân doar cu o chitară. Eu abordez muzica aşa cum o simt şi din fericire, împreună cu colegii mei suntem aşteptaţi cu drag în ţară.
Mă bucur că după foarte mult timp am putut să vin la Fălticeni. Ultima oară am cântat aici la un club, dar pentru publicul larg din acest oraş, ultima oară am fost cu Cenaclul Flacăra, cu Adrian Păunescu. Adrian Păunescu a fost o palmă cât o scenă de mare întinsă la mulţi din cei care astăzi au rămas pe aceaastă cărare frumoasă, care este muzica folk”, ne-a declarat Emeric Imre.
Mihai Mărgineanu a făcut un show pe care spectatorii nu-l vor putea uita niciodată
Recitalul lui Mihai Mărgineanu, un amestec de muzică folk, lăutărească, folclorică, latino şi rock, a început cu un intr-o orchestral, după care a urmat una din cele mai cunoscute melodii care poate fi ascultată în fiecare seară de joi, la Pro TV, “Zaritza Zanga” după care a urmat
“Paraschiva”. De altfel, întreg concertul a fost unul în care pe lângă prestaţia lui Mihai Mărgineanu, componeţii trupei şi-au demonstrat talentul de instrumentişti de excepţie. Un moment cu totul aparte a fost interpretatrea la vioară a “Rapsodiei Române” de Geroge Enescu, “pentru a ne simţi mândri că suntem români”.
Dacă Emeric Imre a cântat cântecul compus după divorţ, Mihai Mărgineanu a oferit fălticenenilor cântecul compus când s-a căsătorit, povestea sa de dragoste care speră să dureze până când vor deveni doi bătrâni uituci “Un pat vernil”, dar şi o definiţie a bărbatului român dată de Mircea Dinescu şi Marin Sorescu, prin melodia “Mai ştii”. Pe lângă poveştile cu tâlc, Mihai Mărgineanu a satirizat prin muzica sa şi pe cei care care au tăiat pădurile “M-am dus să tai un copac” şi i-a înveselit pe cei prezenţi cu refrenele arhicunoscute ale pieselor: ”Mă iubeşte femeile”,”Gore Din Chitila”, ”Foaie Verde, Foaie Fraga”, sau ”Aviaţia dă senzaţia”, melodie pe care i-a dedicat-o comandantului Aeroportului Suceava. Petrecerea incendiară s-a terminat cu revenirea de două ori pe scenă a trupei la insistenţele publicului, chiar dacă Mihai Mărgineanu şi colegii săi se grăbeau să ajungă la Bucureşti la un botez.
„Am fost foarte mirat că am fost invitat la un festival de folk, pentru că din păcate eu nu mai cânt folk. Ca să cânţi folk trebuie să ai o anumită stare. Eu am crescut cu folk, apoi cu rock. Ştiu toate cântecele de la Cenaclul Flacăra, era interesant să fi cântat şi o meldie folk, dar nu mi-a trecut prin cap. Având experienţă foarte marte, nici nu prea repetăm şi lucrurile merg de la sine, natural, cu greşelile de rigoare. Omul vede că tot ce este pe scenă este live, fără acel calculator la care dai enter ca să ruleze un program”, a spus Mihai Mărgineanu.
Aflând de desfăşurarea în aceste zile în urbea de pe Şomuz a Târgului Mărului, Mihai Mărgineanu a apreciat iniţiativa organizatorilor de a promova produsele româneşti,
„Perfect se combină folkul cu mărul, şi eu aş cânta gratis la orice fel de evenioment care promovează produsele româneşti. Este o promisiune pentru anul viitor. Vin gratis. Avem nişte produse spectaculoase şi oamenii încep să urle după ele în pieţe. Roşiile nu mai sunt româneşti, fructele nu mai sunt româneşti, iar cele româneşti se vând foarte repede şi foarte bine. A trebuit să vină o firmă belgiană să bage produse româneşti. Este incredibil să cumpăr de la o firmă belgiană produse româneşti”, a precizat Mihai Mărgineanu.
„Hai la vot!”
În conferinţa de presă, Mihai Mărgineanu i-a invitat pe români să iasă la vot. “Eu nu vreau să fiu preşedintele ţării, dar am avut un mesaj. Aştia zic că nu contează votul nostru, că dacă ar conta nu s-ar mai vota. Eu nu cred. Acum, că sunt formate taberele, ar trebui să ieşim toţi la vot, să vedem ce se întâmplă. Până la urmă trăim în aceeaşi ţară”.
“Am ajuns să fim în top 5 festivaluri de gen”
Festivalul Național de Muzică Folk pentru Tineret “Nada Florilor” Fălticeni – ediția a 2-a – desfă;urat în perioada 25-26 octombrie 2014 în Fălticeni a fost catalogat “Un festival foarte frumos, cu un concurs pentru tineri folkiști foarte bun calitativ ş cu nişte recitaluri de excepţie ale invitaţilor speciali. Nu o spun eu, ci o spun membrii juriului, concurenţii, spectatorii şi chiar invitaţii înşişi. Aş putea crede, cu puţin curaj, că am ajuns să fim în top 5 festivaluri de gen din România”, ne-a declarat Dr. Marius Irimia, organizator.
Festivalul Naţional Concurs de Muzică Folk pentru Tineret “Nada Florilor” Fălticeni, 25-26 octombrie 2014, Ediția a 2-a, fost organizat de Asociaţia Pathos Cultural în colaborare cu Primăria Municipiului Fălticeni şi Direcţia pentru Sport şi Tineret a județului Suceava.