Zilele Monica Lovinescu – a opta ediţie

Miercuri, 19 noiembrie, la Fălticeni a început a opta ediţie a evenimentelor reunite sub genericul “Zilele Monica Lovinescu”.

Începând cu ora 11,00,  la Galeria Oamenilor de Seamă, elevi de la Colegiul “Vasile Lovinescu” au participat la dezbaterea “Monica Lovinescu din nou acasă în care au discutat despre Monica Lovinescu, om de litere, ziaristă, critic literar, realizatoare de emisiuni radio la Europa Liberă. După ce muzeografa Garofiţa Buhlea a prezentat dinastia Lovineştilor din Galeria Oamenilor de Seamă, punând accent pe spaţiul dedicat Monicăi Lovinescu, poetul  Constantin Boboc a dat citire eseuului “Dreptul la mormânt” şi poeziei “In memoriam Monica Lovinescu”. Poetul Constantin Boboc a oferit ing. Lili Melinte, şefa Serviciului cultură – muzee din cadrul Părimăriei Fălticeni copii după o scrisoare a Monicăi Lovienscu, o felicitare şi un necrolog Monica Lovinescu apărut în Revista Studii Tradiţionale, Bucureşti.

Scriitorul Alexa Paşcu a prezentat-o pe Monica Lovinescu ca un simbol al dezidenţei româneşti, iar pe familia Lovineştilor ca “una dintre cele mai mari şi mai frumoase constelaţii a universului cultural românesc, una din stelele strălucitoare a acestei constelaţii fiind cea pe care o omagiem astăzi”.

Perioada de exil în Franţa, articolele şi studiile despre literatura română şi despre ideologia comunistă colaborarea la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze şi colaborarea, începând din 1962, cu Radio Europa Liberă unde a realizat două emisiuni săptămânale: “Actualitatea culturală românească” şi “Teze şi antiteze la Paris”, au fost subiecte care au stârnit interesul elevilor şi care au fost dezbătute împreună cu profesoara Mihaela Acatrinei.

După manifestările de la Galeria Oamenilor de Seamă, la Biblioteca municipală “Eugen Lovinescu” Fălticeni a avut loc vernisajul expoziţiei de carte ““Monica Lovinecu – 91 – Memoria Lovineştilor – Tezaur de aur al culturii fălticenene şi naţionale”.

După ce a prezentat expoziţia de carte a autorilor lovinescieni, bibliotecara Nicoleta Hoştinaru le-a oferit celor prezenţi un mic ghid “Lovinescu” pentru a afla mai multe despre familia Lovinescu, cea care a adus cinste oraşului Fălticeni pe plan naţional şi internaţional.

Cea de-a VIII- a ediţia a manifestărilor organizate la Fălticeni şi dedicate Monicăi Lovinescu s-au încheiat la mormântul familiei Lovinescu, din Cimitirul “Grădini” a Parohiei “Sfinţii Voievozi”, unde preoţii parohi Neculai şi Bogdan Apostol au oficiat o slujbă “In Memoriam Monica Lovinescu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.