Comemprarea eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989

Primăria municipiului Fălticeni, în colaborare cu Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi Inspectoratul pentru Situaţii  de Urgenţă Suceava, au organizat luni, 22 decembrie, activităţi pentru comemorarea eroilor martiri căzuţi în Revoluţia din decembrie 1989.

La “Monumentul Eroilor Revoluţiei” situat pe strada 2 Grăniceri, în parcul librăriei „Casa Cărţii”, a avut loc un ceremonial militar, după care au fost depuse coroane de flori din partea administraţtiei publice locale, Prefecturii, Consiliului Judeţean Suceava, Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Filiala Suceava a Asociaţiei „Cultul Eroilor” şi partidelor politice PSD şi PNL.

Jumătate de oră mai târziu, în curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi “Constantin şi Elena”, la mormântul eroului Ion Bute, împuşcat pe 24 decembrie, în timp ce se afla în misiune la Arad, preotul paroh Sebastian Mogîrzan a oficiat o slujbă de pomenire urmată de depunere de coroane din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava – Detaşamentul de Jandarmi Fălticeni, Poliţiei Locale şi Asociaţiei Cultul Eroilor.

Cimitirul Oprişeni este locul de odihnă al celui de-al doilea erou din Fălticeni căzut în Revoluţie, Ionel Pascal. Şi pentru el a fost oficiată în prezenţa familiei şi a autorităţilor o slujbă de pomenire de către preotul militar Cătălin Simion, după care au fost depuse coroane de flori din partea Poliţiei Municipiului Fălticeni şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava – Detasamentul de Pompieri Fălticeni.

Cadre evidenţiate de la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi Detasamentul pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni au asigurat serviciile de gardă şi au prezentat onorul militar la Monumentul Eroilor din strada 2 Graniceri şi la mormintele celor doi eroi.

Sublocotenentul post mortem Puiu Mihailovici, omagiat la Cornu Luncii

La Cornu Luncii a fost omagiat, luni, 22 decembrie, sublocotenent post mortem Puiu Mihailovici, căzut la datorie în zilele Revoluţiei din 1989. La mormântul eroului, străjuit de elevi ai Şcolii din Cornu Luncii ţinând în mâini flori şi steaguri tricolore, a avut loc o slujbă de pomenire, organizată cu sprijinul Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava. Din partea acestei organizaţii au fost prezenţi, la Cornu Luncii, colonelul Nicolae Niga– preşedinte, maistrul militar principal Dumitru Davidel– prim-vicepreşedinte şi col. Constantin Craciun, redactorul şef al revistei Plăieşii. Aceştia au depus o coroană la mormântul eroului şi au participat alături de localnici la un program artistic susţinut de elevi ai şcolii. Preotul Florea Gabriel, fost coleg cu Puiu Mihailovici a prezentat biografia eroului şi o câteva aminitiri din perioada anilor de şcoală.

“Pe placile comemorative ale monumentului eroilor revoluţiei din Bucureşti, din cei peste 1.100 de militari căzuţi în revoluţie pentru o cauza sfântă, libertatea şi demnitatea neamului românesc, la numarul 32 este dăltuit în granit numele sergentului major Mihailovici Constantin Puiu din comuna Cornu Luncii, judetul Suceava, un tânăr de numai 22 de ani care, după terminarea şcolii militare din Sibiu, specialitatea chimie militară, cu rezultate deosebite, a fost repartizat la Ministerul Apărării Naţionale, unde dorea să îşi clădească o carieră militară, dar a căzut la datorie pentru apărarea libertăţii şi integrităţii neamului”, ne-a spus maistrul militar principal Dumitru Davidel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.