Fălticeniul s-a alăturat luptei pentru titlul de ”Oraşul Reciclării 2015”

Numărul primăriilor înscrise în ediţia a III-a a crescut cu 60% faţă de prima ediţie 

Municipiul Fălticeni s-a înscris în cea de-a treia ediţie a competiţiei Eco-Rom Ambalaje „Oraşul Reciclării” adresată primăriilor municipalităţilor din România. Timp de 6 luni, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, 46 de municipii şi oraşe din ţară „se luptă” pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje la nivel naţional.

„An de an competiţia «Orașul Reciclării» s-a dovedit a fi un proiect extrem de util, atât prin rolul educativ, cât şi prin factorul competitiv care a mobilizat din ce în ce mai multe autorităţi locale să se implice în dezvoltarea sistemului de colectare separată pentru populaţie. Numărul primăriilor înscrise în proiect a crescut cu 60% – de la 20 în 2012, la 46 anul acesta. Eco-Rom Ambalaje susţine şi investeşte anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autorităţile locale pentru ca performanţa serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să crească. Iar proiectul «Oraşul Reciclării» este o iniţiativă care ne arată că se poate. Mulţumim tuturor primăriilor care ni s-au alăturat în această «luptă» şi le urăm mult succes pe parcursul competiţiei!” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Concursul „Oraşul Reciclării”, o provocare pentru fălticeneni

În Municipiul Fălticeni sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje este pus la dispoziţia populaţiei din anul 2007, printr-un parteneriat încheiat între Eco-Rom Ambalaje, Primăria Municipiului Fălticeni şi SC Goscom SA.

„Colectarea selectivă a deşeurilor trebuie să devină o obişnuinţă pentru noi toţi. Înscrierea Municipiului Fălticeni în concursul «Oraşul Reciclării» este o provocare deopotrivă pentru administraţia locală dar şi pentru fiecare cetăţean în parte, pentru instituţii şi agenţii economici. Invit comunitatea locală să colecteze selectiv deşeurile produse pe teritoriul Municipiului Fălticeni, nu pentru o recompensă, ci pentru a ne dovedi nouă că putem fi cetăţeni responsabili faţă de mediul înconjurător, cetăţeni ai unui oraş european”, a declarat prof. Gheorghe Cătălin Coman, Primarul Municipiului Fălticeni.

Criteriile care stau la baza evaluării municipiilor şi oraşelor înscrise în competiţie sunt: calitatea serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în containere), cantitatea de deşeuri colectate separat per locuitor şi campaniile de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile de ambalaje derulate pe parcursul celor 6 luni de competiţie.

Premii de mii de euro pentru câştigători

La finalul celor 6 luni, câştigătorul va obţine titlul de ,,Oraşul Reciclării” şi marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spaţiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deşeuri reciclabile. Acesta este dedicat tuturor locuitorilor oraşului care vor să se relaxeze şi, în acelaşi timp, să afle o serie de informaţii utile despre reciclarea deşeurilor de ambalaje.

În plus, în premieră anul acesta, Eco-Rom Ambalaje va premia şi municipalităţile clasate pe locul al II-lea şi al III-lea. Ocupantul locului al doilea pe podiumul competiţiei se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului hich tech din cadrul programului educaţional “Laboratorul Verde al Reciclării” prin care elevii claselor a III-a vor învăţa, într-un mod dinamic şi creativ, despre importanţa colectării separate pentru protejarea mediului.

Municipalitatea care va obţine locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa separării deşeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

Competiţia „Orașul Reciclării” se desfăşoară sub patronajul Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor şi al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice. Partenerii media ai proiectului sunt Administraţie.ro şi Ziare.com. Mai multe detalii despre ediţia a III-a a competiţiei „Oraşul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

Falticeni -vizualul campaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.