Şcoala Gimnazială “Al. I. Cuza” Fălticeni, cea mai veche şcoală din zonă, a sărbătorit 173 de ani de existenţă, vineri, 23 ianuarie. Manifestările au început în faţa şcolii cu depunerea de coroane şi jerbe de flori din partea Consiliului Judeţean Suceava, Unităţii Administrativ Teritoariale a Municipiul Fălticenii, conducerii şcolii, a cadrelor didactice, elevilor şi asociaţiei părinţilor.
“Pentru o şcoală, ca lăcaş de educaţie şi cultură, 173 de ani poate nu sunt mulţi dar nici puţini. Cine poate şti câţi pot să treacă pentru a da înţeles, substanţă şi conţinut unor cuvinte ca tradiţie, statornicie sau valoare. Probabil că pentru un istoric sau un statistician, 173 de ani sunt puţini, mai ales dacă arhiva unei şcoli a mai fost răvăşită de schimbări şi etape istorice. Şi totuşi, 173 de ani din existenţa unei şcoli sunt sinonimi cu tot atâţia ani de întrebări şi răspunsuri cu acelaşi număr de ani în care s-au născut vise şi speranţe, au construit viitorul generaţiilor trecute şi prezente. 173 de ani pot fi mulţi, sau puţini, după ceea ce laşi în urmă şi după ceea ce doreşti să vezi în viitor. Şi cum destinul unei şcoli este legat de prezenţa elevilor, ne facem un crez din a dărui priceperea, pregătirea, profesionalismul acestei misiuni nobile de a contura profilul unui tânăr care să fie pregătiti să se cunoască şi să-şi construiască propriul drum”, a precizat prof. Danila Ilincai, directorul şcolii.
Mânaţi de sentimente de recunoştinţă pentru unii, sau din dorinţa de a retrăi emoţiile din vremurile când treceau pragul şcolii ca elevi sau ca dascăli, conducerea şcolii a adunat sub acelaşi simbol, al unirii, reprezentanţi ai diferitelor generaţii şi ai diferitelor instituţii de la nivel judeţean şi local pentru a dansa Hora Unirii.
Şcoala „Alexandru Ioan Cuza”, o prioritate a istoriei
Sub denumirea „Şcoala te face mare”, în şcoală s-au desfşurat mai multe activităţi în care au fost implicaţi toţi elevii, învăţătorii şi profesorii diriginţi.
La Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, a avut loc vernisajul mai multor expoziţii cu lucrările elevilor, alocuţiunile invitaţilor şi un spectacol susţinut de elevii şcolii. După cuvântul de bun venit al directoarei Şcolii Gimnaziale „Al. I Cuza”, prof. Daniela Ilincăi, inspectorul Ghiorghi Cornia a adresat asistenţei un mesaj din partea inspectorului general, Gheorghe Lazăr, dar şi câteva gânduri proprii.
„Dacă şcoala este definită ca o prioritate naţională, Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” este o prioritate a istoriei, o prioritate a timpului care devine istorie. Dovada sunt cei peste 170 de ani de istorie, de existenţă, de cultură, de emoţie din devenirea unei şcoli care face parte din fiinţa noastră. Numai dacă ne gândim la câte generaţii de copii au trecut prin băncile acestei şcoli începând cu Nicu Gane şi Lovineştii şi nu în ultimul rând preşedintele Consiliuluilui Judeţean Cătălin Nechifor. Şcoala oferă cel mai frumos dar omului, educaţia şi cunoştinţe temeinice. Şcoala „Al. I Cuza” are tradiţie, are competitivitate, are elevi care continuă gloria, are cadre didactice cu înaltă probitate morală şi profesională, această şcoală fiind o carte de vizită a municipiului Fălticeni, o instituţie publică cu autoritate în cadrul comunităţii, a judeţului şi chiar la nivel naţional”, a spus prof. Ghiorghi Cornea.
O şcoală etalon pentru învăţământul românesc
Fost elev al şcolii, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliuluilui Judeţean, şi-a adus aminte de anii petrecuţi în această unitate de învăţământ, de profesionalismul şi munca depusă de cadrele didactice pentru formarea elevilor şi pregătirea lor pentru a deveni liceeni. Mesajul preşedintelui CJ a fost adresat „pe două dimensiuni”, una pentru cadrele didactice, oamenii care modelează caractere împreună cu familia şi duc România mai departe şi a doua dimensiune, pentru copii. Cătălin Nechifor i-a îndemnat să profite de viaţa frumoasă pe care o au şi să înveţe cât mai mult „pentru că un om pregătit pentru viaţă trebuie să aibă o educaţie de calitate şi un bagaj de cunoştinţe cât mai mare pentru provocările care apar de-a lungul vieţii”.
„De regulă la Şcoala Cuza eram întrebat la tablă, în lucrări, în teze. Astăzi nu am primit întrebări, am primit o invitaţie. Vreau să mă bucur lângă dumneavoastră de faptul că aici, la Fălticeni, la Şcoala Cuza, funcţionează una din primele şcoli care au existat la nivel naţional, una din şcolile etalon pentru învăţământul românesc şi una din şcolile care a dat foarte multe personalităţi ale vieţii culturale şi nu doar. Şcoala Cuza înseamnă un pas important pentru mine în viaţă, este locul unde m-am format ca tânăr din clasa a III –a până în clasa a VIII-a după care am trecut strada către Nicu Gane. Este locul unde am învăţat ce trebuie să facă un om în viaţă, să preţuiască valorile, să înţeleagă ceea ce este de înţeles în viaţă, ceea ce trebuie făcut în fiecare zi şi asta înseamnă respect, solidaritate şi recunoştinţă.
Şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-a început activitatea în anul 1842, într-o casă care mai există şi astăzi, pe strada Unirii. Şcoala a funcţionat în diferite case până în 1962, când autorităţile locale au oferit o clădire anume. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat şcoala în anii 1860 şi 1864. În anul 1900 a fost inaugurată prima clădire construită cu acest scop pe strada Sucevei, în care se mai află amenajate şi astăzi câteva spaţii dedicate învăţământului, restul activităţilor didactice desfăşurându-se în clădirea construită în anul 1981.
La şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-au îndeplinit rolul de dascăli o mulţime de oameni valoroşi, care au rămas definitiv în istoria şcolii, iar o galerie veritabilă de personalităţi ale culturii româneşti au fost elevi ai acestei şcoli: Nicu Gane, Eugen Lovinescu, Artur Gorovei, Ion Dragoslav, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Aurel G. Stino, Grigore Ilisei, Ştefan Sorin Gorovei.
24 ianaurie, zi cu triplă semnificaţie pentru fălticeneni
Adminsitraţia locală a fost reprezentată de viceprimarul Constantin Bulaicon, Mihaela Busuioc, secretarul municipiului,directorul general al Primăriei, Paul Buhlea, directorul economic Maria Bulaicon. Viceprimarul Constantin Bulaicon a transmis mesajul primarului Cătălin Coman, după care s-a referit la tripla semnificaţie a zilei de 24 ianuarie: sărbătorirea Unirii Principatelor Române la Fălticeni, în casele lui Alecu Forăscu, care se aflau în curtea actualului Muzeu “Ion Irimescu”, aniversarea celor 173 de ani de la înfiinţarea Şcolii “Alexandru Ioan Cuza”, cea mai veche şcoală din zonă şi ziua de naştere a lui Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români de comedie.
Profesorul Costică Parfenie a fost “purtătorul de cuvânt” al directorilor unităţilor de învăţământ din Fălticeni, iar profesorul Gabrel Baban, cel care până în urmă cu doi ani a condus Şcoala “Alexandru Ioan Cuza”, a fost mesagerul “generaţiei de aur a slujitorilor acestei şcoli aflaţi într-o vacanţă permanentă”. Gabrel Baban a scos în evidenţă strădania personală, munca intensă şi competenţa echipelor care au condus sau şi-au desfăşurat activitatea în această şcoală.
După spectacolul artistic din care nu au lipsit scenetele dedicate Unirii, cântecele patriotice şi dansurile populare, profesori, elevi, foşti profesori şi foşti elevi au participat la un “Dialog între generaţii”, în care s-au depănat amintiri.