Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni a sărbătorit, vineri, 13 februarie, 145 de ani de la înfiinţare. Manifestările s-au desfăşurat sub genericul „Ars Longa, Educatio Sempiterna” şi au cuprins activităţi cultural – artistice cu rol de promovare a valorilor care reprezintă această unitate de învăţământ şi de întărire a relaţiilor cu toţi partenerii implicaţi în actul educaţional.
În fiecare clasă a avut loc o oră de dirigenţie dedicată artei, fiind organizate şi expoziţii de fotografii şi desene, s-au desfăşurat audiţii muzicale şi s-au purtat discuţii despre genurile clasice şi moderne de pictură, grafică, sculptură, arhitectură, meşteşuguri artistice, arta dramatică cu domeniile principale teatru, dans-coregrafie şi cinematografie, muzică vocală şi muzică instrumentală, literatura cu grupările epică, dramaturgică şi lirică.
Înainte de activităţile dedicate educaţiei şi culturii, în holul instituţiei de învăţământ a avut loc o întâlnire între generaţii de elevi şi cadre didactice, printre cei prezenţi numărându-se fostul elev şi profesor Gheorghe Cătălin Coman, primarul Municipiului Fălticeni, inspectoarea Cristina Nechifor, elevi şi foşti elevi ai liceului, cadre didactice, oameni de cultură, consilieri locali, directori ai instituţiilor de învăţământ.
În fiecare an, valorile sunt redefinite dintr-o altă perspectivă
„Înscriem astăzi împreună în istoria zilelor colegiului şi în cea a existenţei cotidiene a instituţiei noastre un eveniment care celebrează 145 de ani, dar şi una din multiplele dimesniuni pe care ne statuăm fundamental destinul şi vocaţia: arta. Am ales această temă pentru sărbătoarea noastră din convingerea că urmărind evoluţia tangenţelor dintre traiectoria educaţională şi domeniul artistic ne completăm istoria instituţională. Rare sunt şcolile care să aibă privilegiul de a se regăsi în fiecare an şi de a-şi redefini valorile dintr-o altă perspectivă. Acum doi ani redescopream cultura instituţională sub patronajul spritual al lui Nicu Gane. Anul trecut realizam fuziunea dintre educaţie şi cultură din perspectiva prezentului. Anul acesta reperele noastre se raliază domeniului artistic. <Ars Longa, Educatio Sempiterna>, parafrazarea generoasă sub semnul căreia se desfăşoară manifestările noastre confirmă că evoluţia instituţiei care este astăzi Colegiul <Nicu Gane> e dublată şi de o istorie proprie a artei prin numeroşii artişti pe care i-a format şi i-a urmărit de-a lungul carierei lor cât şi prin manifestările din domeniul artistic pe care le-a prilejuit. Astăzi, suntem într-o ipostază inedită, cea în care Colegiul <Nicu Gane> devine concomitent o galerie de artă şi o sală de concerte”, ne – a spus prof. dr. Mihaela Bărbăcuţ, directoarea colegiului.
Acest concept de a sărbători zilele colegiului este un vis mai vechi al profsoarei Mihaela Băbăcuţ, care s-a implinit datorită numeroasei asistenţe şi sprijinului primit de la foştii elevi şi profesori şi a întregii echipe de la Colegiul „Nicu Gane”, care au sprijinit cu entuziasm acest proiect.
145 de ani de tradiţie, valoare, cunoaştere, educaţie, cultură
Tot prof. Mihaela Bărbăcuţ a dat citire mesajelor preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, fost absolvent al acestui colegiu, promoţia 1992 şi a vicepreşedintelui aceleaşi instituţii, Alexandru Rădulescu, fost profesor de geografie la această intituţie de învăţământ, până la investirea în funcţia publică adminsitrativă a judeţului.
„Vă felicit pentru familia extraordinară pe care o aveţi, vă felicit pentru prietenii deosebiţi pe care îi aveţi. Văd aici în faţa noastră încă o mare familie, familia celor care într-un fel sau altul trăiesc şi simt alături de spiritul Nicu Gane. Sunt şi eu alături de acest spirit pentru că am fost elev şi profesor aici şi multe dintre amintirile frumoase se leagă de tot ceea ce înseamnă Nicu Gane”, a precizat primarul Cătălin Coman.
Fost director al prestigioasei instituţii de învăţământ fălticenean, inspector de specialitate pentru ştiinţele socio-umane, Cristina Nechifor, a fost mesagerul inspectorului general, Gheorghe Lazăr, dar şi-a exprimat şi câteva gânduri în calitate de absolvent şi cadru didactic al acestei şcoli.
„Împletim ipostazele temporale raportându-ne la trecut, proiectând un viitor, dar acum este momentul prezentului. Numărăm astăzi 145 de ani de tradiţie, valoare, cunoaştere, educaţie, cultură. Noi cei de astăzi, familia extinsă a găneştilor, avem datoria de a apăra un prestigiu dobândit vreme de 145 de ani. Privim în urmă cu mândrie şi lăudăm zestrea intelectuală a şcolii la care au contribuit generaţii de dascăli excepţionali, parte dintre ei prezenţi astăzi printre noi. Fiecăruia în parte îi transmitem gândul nostru de admiraţie şi recunoştinţă. Ne vom exprima mereu cu mândrie fastă ori de câte ori ne vom referi la absolvenţii şcoli, multitudine de personalităţi marcante în cele mai diverse domenii”, a spus inspectoarea Cristina Nechifor.
Concert de muzică clasică
După cuvântul de bun venit din partea gazdelor, absolventul liceului din promoţia 1991, Radu Casian, artist liric al Filarmonicii din Iaşi, a susţinut recitalul “Miracolul Muzicii”, un concert de muzică clasică presărat şi cu un mic moment poetic eminescian. Radu Casian i-a avut ca invitaţi pe baritonul Bogdan Cojocariu, dirijorul Corului de cameră Vox Art’Is, a Filarmonicii din Iaşi, mezzo-soprana Simona Casian, artist liric în Corul „Gavriil Musicescu“ din cadrul Filarmonicii de Stat „Moldova“ din Iaşi şi soprana Cristina Grigoraş de la aceeaşi Filarmonică. Cei patru solişti au fost acompaniaţi de talentaţii copii şi nepoţi ai tenorului Radu Casian, toţi elevi sau studenţi la clasele de muzică ale Liceului de Artă sau a Universităţii de Arte din Iaşi.
Un debutant alături de “Triada Gănească”
Trei pictori, absolvenţi de marcă ai acestei instituţii, Gabrel Baban, Anton Costîn şi Ioan Şoldănescu au vernisat expoziţia de pictură “Triada Gănească”, răspunzând unei provocări făcute de conducerea colegiului.
Fost profesor, Ioan Benţa, a scos din sanctuarul său personal câteva lucrări printre care s-au numărat fotografii cu obiective turistice din Italia, lucrări în acuarelă şi grafică, „rod al lecţiilor de filozofie” şi sculpturi în lemn, pentru că „doar lemnul este viu în comparaţie cu celelalte materiale în care se sculptează”. Profesorul Benţa a venit şi cu istoria fiecărui obiect, fotografii, sau desen, din expunerea sa nelipsind la final o temă care îi este foarte dragă „cinematica lemnului”.
Cei prezenţi au salutat entuziasmul cu care şi-a făcut debutul în desenul executat în acuarelă profesorul Dimitrie Filip şi au apreciat entuziasmul familiei de artişti Anca şi Ninel Şoldănescu care au fost alături de conducerea colegiului „la rafinarea aspectelor ce au creat contextul acestui eveniment”.
“Tablou de epocă”
În cadrul expoziţiei “Tablou de epocă” a fost prezentat şi un stand cu mobilier, decoraţiuni şi obiecte de artă aparţinând lui Ştefan Şoldănescu, Aurel Băeşu, Teodor Tatos şi Dimitrie Hîrlescu. Expoziţia realizată cu sprijinul unităţilor muzeale din municipiul Fălticeni, s-a dorit „un excurs în timp şi totodată un mod de recuperare a memoriei artiştilor plecaţi dintre noi”. Despre Şoldănescu, Hîrlescu şi Băeşu s-a spus că sunt „tripticul de lumină şi de duh al lasticii fălticenene”. Au fost expuse şi lucrări care aparţin lui Ştefan Şoldănescu şi Aurel Băeşu, fundalul Aulei a fost străjuit de tapiseria „Moartea căprioarei” aparţinând artistei Ioana Nistor, fostă elevă a acestui colegiu şi care s-a manifestat în pictură, grafică, tapiserie şi artă monumentală. În acelaşi timp, în amfiteatru a fost completată seria de documente care refac evoluţia istorică a Colegiului, asigurate prin grija profesoarei Mioara Gafencu şi a prof. Sorin Gafencu.
Una din cele 37 de viori construite de Radu Orac a fost expusă la Fălticeni
În Aulă a fost organizată în premieră pentru municipiul Fălticeni o expoziţie dedicată lui Radu Orac, fost elev al acestei şcoli. Colecţionar al documentelor şi obiectelor ce ţin de istoria locală, profesorul Nelu Mihăilă, „fost elev din celebra generaţie paşoptistă” a „zugrăvit” în cuvinte portretul artistului plastic, compozitorului, constructorului de viori, publicistului, fotografului şi criticului de artă Radu Orac. Pe lângă expunerea foarte bine documentată, profesorul Nelu Mihăilă a realizat în Aula Colegiului o expoziţie cu obiecte care au aparţinut lui Radu Orac, fotografii, schiţe şi picturi, dar a adus pentru cei prezenţi şi una din viorile care au fost construite de Radu Orac.
„Intervenţia mea este un mic omagiu adus întregii activităţi a profesorului Radu Orac, născut la Fălticeni în 1938, absolvent al facultăţii de Arte Plastice şi a Secţiei de Muzeologie a Institutului de Arte Plastice <Nicolae Grigorescu> din Bucuresti. Picturile lui Radu Orac se regăsesc în ţară dar mai ales în colecţii din Franţa, Anglia, Italia, Grecia, Israel ajungând şi până în Venezuela. A mai avut o pasiune, cea de lutier, construind din puţinii săi bani, 37 de viori, una putând fi admirată de dumneavoastră. A îmbinat pictura cu muzica, a cântat la chitara, a dirijat o formaţie corală, a compus şi două cântece pentru două oraşe dragi lui, Făltceni şi Iaşi. Radu Orac a militat pentru salvarea unor clădiri şi case memoriale, printre care se numără cea a lui Theodor Pallady şi a lui Matei Millo”.
Partea artistică a manifestărilor dedicate Zilei Colegiului “Nicu Gane” a fost întregită cu spectacolul corului “Animosi”, condus de prof. Dan Sinăuceanu.