Universitarul Daniel Şandru, cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni

În cadrul şedinţei festive a CL Fălticeni ce s-a desfăşurat joi, 26 februarie, prof. univ. dr. Florin-Daniel Şandru, preşedintele Senatului Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi şi director al revistei „Timpul”, a primit titlul „Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni”. Proiectul de hotărâre, iniţiat de primarul Cătălin Coman, a fost votat în unanimitate, consilierii locali apreciind activitatea lui Daniel Şandru şi contribuţia lui la promovarea valorilor fălticenene.

La acest moment festiv desfăşurat în sala de şedinţe „Iorgu Radu” a Primăriei Fălticeni au fost alături de Daniel Şandru prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, prof. univ. dr. Sorin Bocancea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul aceleiaşi universităţi, conf. univ. dr. Dan Ioan Dascalu de la Facultatea de Istorie şi Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, personalităţi ale vieţii culturale fălticenene, rude, prieteni şi foşti profesori şi colegi ai noului cetăţean de onoare.

Fălticeniul, un spaţiu în care  am întâlnit “Autenticitatea unor personalităţi care mi-au modelat şi marcat identitatea socială”

La începutul şedinţei, primarul Cătălin Coman şi-a motivat propunerea făcută, precizând că Daniel Şandru, devenit de curând cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni, este unul dintre cei mai talentaţi şi apreciaţi reprezentanţi ai noului val din mediul academic şi cultural, fiind cel mai tânăr profesor universitar ieşean şi unul dintre cei mai tineri profesori universitari din România, a spus, în motivarea propunerii, primarul Cătălin Coman.

„S-a născut în Fălticeni, pe 4 septembrie 1975, oraş de care s-a despărţit temporar după ce a absolvit Colegiul «Nicu Gane». Licenţiat în Filosofie, ca şef de promoţie (1999), la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, a absolvit ulterior specializarea Ştiinţe Politice (2001) în cadrul aceleiaşi instituţii. A absolvit în anul 2000 un master în Filosofie Politică, iar în anul 2008 a obţinut un Doctorat Magna cum Laude în Filosofie, cu teza «Valenţe epistemologice ale conceptului de ideologie». A urmat stagii de specializare şi documentare în ştiinţe politice şi filosofie politică la Universiteit Utrecht, Olanda (1999), Universität Konstanz (2010) şi Humboldt-Universität zu Berlin (2011), Germania, Zentrum Philosophie und Wissenschafts-theorie, Universität Konstanz, Germania (2012), „St. Cyril and Methodius” University, Veliko-Turnovo, Bulgaria (2013). În 1999 a început cariera didactică universitară, în 2009 a devenit doctor în filosofie. A participat la zeci de cursuri şi seminarii, a beneficiat de burse internaţionale şi a publicat atât articole şi volume proprii, cât şi în calitate de coautor. Excelent profesionist, cu un CV impresionant, prof. univ. dr. Daniel Şandru este din 2014 noul director al revistei «Timpul», unul din numerele de anul trecut fiind dedicat municipiului Fălticeni. Are o contribuţie importantă la recunoaşterea publică a personalităţilor fălticenene care au contribuit, prin activitatea lor, la dezvoltarea culturală a spaţiului românesc şi la promovarea valorilor şi idealurilor democraţiei” a făcut cunoscut primarul Coman.

Apreciat de comunitatea fălticeneană şi de lumea academică din România

Consilierii locali Vasile Sburlea, Mihai Vitcu şi Mihaela Bărbăcuţ au prezentat importanţa includerii în „Galeria Oamenilor de Seamă” a profesorului universitar Daniel Şandru.

„(…) Avem de  aface cu un CV extraordinar de impresionant al domnului profesor. Este un lucru de excepţie ca la nici 40 de ani să devii profesor universitar. Titlu de preşedinte al Senatului prestigioasei Universităţi «Petre Andrei» din Iaşi este un lucru performant, ambele aspecte vorbind despre personalitatea dlui profesor. Mi-l amintesc ca un elev excepţional de inteligent, foarte ambiţios, în sensul că avea conştiinţa valorii proprii, un lucru fundamental pentru a performa în cariera pe care a îmbrăţişat-o. Vă felicit din toată inima pentru frumoasa carieră didactică şi ştiinţifică, pentru frumoasa familie pe care o aveţi şi pentru titlul acordat” a spus Vasile Sburlea, fost profesor de limba şi literatura română al lui Daniel Şandru.

Prof. Mihai Vitcu a apreciat nominalizarea făcută în cadrul şedinţei CL, precizând: „Am avut prilejul să-l cunosc în lumea academnică a Iaşului, unde se bucură de o apreciere deosebită. La fel este apreciat şi de lumea academică din România. Am participat la un eveniment deosebit, ediţia I a Galei «Oamenii Timpului», la care profesorul Daniel Şandru a fost principalul organizator. Atunci mi-a reconfirmat valoarea sa”.

Mihaela Bărbăcuţ, directoarea Colegiului „Nicu Gane”, i-a mulţumit pentru că „îmbogăţeşte galeria de cetăţeni de onoare a absolvenţilor colegiului, că face să se vorbească, din nou, într-un moment festiv, despre Colegiul «Nicu Gane»”: „Îi mulţumesc din nou pentru că s-a aplecat asupra noastră, că ne-a antrenat în proiecte. Este o bucurie personală, pentru că noi am publicat împreună aici, la Fălticeni, am avut iniţiative culturale împreună şi abia aştept următorul eveniment generat de domnia sa”.

Fălticeniul dă în continuare personalităţi marcante

Conf. univ. dr. Dan Ioan Dascalu a fost mesagerul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, instituţie de învăţământ cu care Daniel Şandru a colaborat în calitate de profesor asociat, dar a vorbit şi în calitate de profesor care l-a îndrumat pe tânărul profesor universitar ieşean spre filosofie. „Ceea cea a făcut Daniel Şandru în lumea academică, dar şi în publicistica românească, arată că Fălticeniul poate să dea în continuare noi personalităţi marcante. Mă bucur că Titlul «Cetăţean de Onoare» a fost acordat unui distins cercetător în domeniul ştiinţelor sociale, al ştiinţelor politice; nu aveam până acum un asemnea cetăţean de onoare la Fălticeni. (…) Mă bucur că unul din foştii mei elevi, actual prieten şi colaborator, primeşte acest titlu. Este o încununare a tot ceea ce au făcut profesorii, inclusiv de la «Nicu Gane», şi o onoare pentru prietenii săi de a-i fi alături în acest moment festiv” a spus Dan Dascălu.

„Timpul”, de la Mihai Eminescu la Daniel Şandru

Prof. univ. dr. Doru Tompea a apreciat că administraţia locală şi CL îi răsplăteşte pe fiii acestei localităţi, scoţând în evidenţă parcursul universitar al lui Daniel Şandru, implicarea sa în programe şi proiecte internaţionale şi recunoaşterea pe care a primit-o din partea unor universităţi şi reviste de prestigiu din ţară şi străinătate. „Este unul dintre fiii de valoare ai Fălticeniului, a fost şcolit în urbea dumneavoastră la şcoli cunoscute de toată lumea, fiind şeful de promoţie a două programe de studii la Universitatea «Al. I. Cuza». La vârsta pe care o are, Daniel Şandru are un CV impresionant. La Iaşi sunt puţine momentele când ne solidarizăm pentru un proiect cultural, Iaşul fiind mai sfârtecat politic. Unul dintre acestea a fost pe 15 martie 2014, când Daniel Şandru a preluat directoratul revistei «Timpul», la care Eminescu a fost redactor şi prim-redactor. Atunci am spus că «Timpul» a trecut de la Mihai Eminescu la Daniel Şandru. A meritat această nobleţe, pentru că este un publicist de valoare, chiar dacă uneori deranjează. De trei ani este directorul unei edituri tinere, Adenium, care a devenit foarte cunoscută în târgurile internaţionale de carte Bookfest şi Gaudeamus” a spus, printre altele, rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi.

„Daniel Şandru este un intelectual public”

Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, cu care Daniel Şandru este implicat în proiecte de 15 ani, a rostit Laudatio, din care am reţinut: „Daniel Şandru nu este un intelectual care să fi rămas între pereţii bibliotecii, este un intelectual public, este un intelectual implicat, şi, chiar şi atunci când teoretizează, teoretizează starea lucrurilor care vă privesc în mod direct. Ştiinţa politică este o ştiinţă a guvernării, iar dumneavoastră guvernaţi pe plan local, chiar dacă de multe ori vin teoreticienii şi vă spun despre ceea ce aţi făcut sau nu aţi făcut. Guvernarea se produce şi tot timpul estre nevoie de un dialog dintre cei din practică şi cei care teoretizează pe marginea a ceea ce se întâmplă. Activitatea lui Daniel este orientată şi spre aspectul practic, conduce o revistă de cultură cu mare impact şi este redactorul-şef al unei reviste de ştiinţe politice. La acestea se adaugă un proiect despre Constituţia României pe care l-am dus împreună cu Daniel, a ieşit un volum colectiv pe care l-am răspândit în tot Parlamentul şi în toate ministerele. Apoi volumul «10 exerciţii de inginerie constituţională», pe care l-am răspândit tuturor primăriilor din zona Moldovei. Acestea sunt argumente ale ideii pe care o susţin, Daniel Şandru este un intelectual public, un intelectual ale cărui preocupări vă privesc. Nici nu ştiţi cât de mult vă afectează la un moment dat pentru că ideile sale ajung la factorii de decizie cu ajutorul canalelor în care scrie şi cu ajutorul studiilor politice care ajung la instituţiile vizate. Pentru Daniel, Fălticeniul constituie un capitol important în biografia sa şi mă bucur că, de astăzi, şi Daniel Şandru este un om important pentru Fălticeni”.

Reverenţe faţă de tradiţia culturală şi intelectuală

Daniel Şandru a mărturisit că se află sub un „copleşitor imperiu al emoţiilor”, pentru că evenimentul de joi s-a desfăşurat în ajunul împlinirii a 112 ani de la naşterea unuia dintre cei mai celebri fălticeneni, artistul Ion Irimescu.

„Vorbesc în termenii unei reverenţe faţă de tradiţia culturală şi intelectuală a oraşului, despre comunitate şi identitate. Trebuie să recunosc faptul că, dat fiind interesul meu profesional pentru filosofia politică, pentru ideologia politică şi în general pentru ştiinţele sociale şi politice, aşa cum deja s-a pomenit, îmi este foarte greu să fac faţă tentaţiei de a conceptualiza. Gândindu-mă la faptul că identitatea individuală este modelată de comunitate, dar şi la cel că noi înşine modelăm prin ceea ce facem în comunitatea ai cărei membri suntem, îmi vin în minte câteva interpretări ale acestei probleme.

În ceea ce mă priveşte, cele două forme de comunitate care dincolo de familie mi-au amprentat fundamental existenţa socială s-au întâlnit astăzi aici, în sala «Iorgu Radu» a Primăriei Fălticeni. Atât comunitatea fălticeneană pe care dumneavoastră o reprezentaţi şi căreia îi datorez principalele repere ale înţelegerii lumii, cât şi comunitatea academică a Universităţii «Petre Andrei» din Iaşi, reprezentată aici de dl rector Doru Tompea şi dl decan Sorin Bocancea, şi graţie cărora am putut evolua profesional, sunt, dacă vreţi, perimetrele întâlnirilor admirabile, ba chiar destinale aş spune, ce mi-au fost date. Dincolo de a fi locul admirabil în care din fericire s-a întâmplat să deschid ochii asupra lumii, Fălticeniul este nu doar panteonul spiritelor trecutului său cultural, ci şi un spaţiu în care am avut bucuria de a întâlni autenticitatea unor personalităţi care mi-au modelat şi marcat identitatea socială. Acestora li se cuvine din partea mea şi acum un exerciţiu de admiraţie. Din perspectiva acestuia, domniile lor au fost şi vor rămâne pentru mine pilonii comunităţii în care m-am format” a precizat Daniel Şandru în discursul său.

Daniel Şandru va susţine demersurile culturale ale comunităţii

Prof. univ. dr. Daniel Şandru a evocat imaginea înv. Cucolaş, a cărui „prestanţă cu nuanţe interbelice” l-a învăţat primele litere, a profesorului Vasile Sburlea, care după prima compunere la care a primit nota 10 i-a spus că „Noblesse oblige”, a prof. Mihaela Dascălu, care l-a convins definitiv că „engleza este un areal lingvistic de care eşti obligat să te îndrăgosteşti”, a prof. Sofica Butnaru, graţie căreia „rigurozitatea limbii latine s-a transformat într-un permanent exerciţiu de gimnastică mintală”, a prof. Gheorghe Miserciu, căruia i-ar trebui dedicat un roman, a prof. Dan Dascălu, care şi-a adus contribuţia pentru o specializare în Olanda în perioada studenţiei.
„Fălticeniul este pentru mine şi o comunitate afectivă. Am aici foarte mulţi prieteni, am familia extinsă şi pe părinţii soţiei. Nu mai puţin este amintirea copilăriei mele legată de imaginea mamei, un motiv în plus de a regreta absenţa sa de la acest eveni-ment, cauzată de motive obiective. Şi mai important, Fălticeniul este locul în care m-am îndrăgostit de soţia mea, Adina, şi în care mi-am întemeiat familia, după cum e şi locul copilăriei primului meu copil, Şerban. Cu siguranţă, şi fiica noastră, Ilinca, de doar patru luni, se va bucura de magia acestui loc.

Am toate motivele pentru a vă fi profund recunsocător pentru decernarea titlui de Cetăţean de Onoare al muncipiului Fălticeni. Ştiu deja că <Noblesse oblige>.

Vă pot asigura că şi în calitatea de profesor, dar şi în calitatea de director al prestigioasei reviste de cultură «Timpul», voi da curs responsabilităţii ce-mi revine, aceea de a susţine demersurile culturale ale comunităţii. Mulţumesc pentru această onoare şi vă rog să-mi permiteţi să dedic titlul memoriei tatălui meu, Florin Şandru, cel faţă de care, din păcate, timpul nu a mai avut răbdare. Mulţumesc tuturor!”, au fost cuvintele cu care Daniel Şandru şi-a încheiat discursul, în aplauzele auditoriului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.