Săptămâna Francofoniei la Şcoala „Mihail Sadoveanu”

Ziua Internaţională a Francofoniei este sărbătorită anual pe data de 20 martie, Municipiul Fălticeni aflându-se şi în acest an pe harta evenimentelor dedicate acestei sărbători.

La Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu’’ activităţile sunt coordonate de profesoarele Elena Paşcovici, Olimpia Apetrei şi Maria Luncăniţa. Până pe 22 martie se desfăşoară Săptămâna Francofoniei care include următarele activităţi: Les monuments de Paris (concurs de desene,clasele V-VIII); L`affiche magique (expoziţie cu proiectele elevilor clasei a V-a B); Les 10 mots de la francophonie (expoziţie cu proiecte ale elevilor din clasele a VI-a A, a VI-a C şi lucru pe grupe, în vederea participării la concursul internaţional „Dis-moi dix mots que tu accueilles”- echipaje din clasele a VI-a B, a VII-a A, a VIII-a A şi a VIII-a C); Les petits cuisiniers (concurs de gastronomie din ţări francofone, echipaje din clasele a V-a B, a VI-a A, a VI-a B, a VI-a C, a VII-a A, a VIII-a A şi a VIII-a C). “Chantons, chantez en français!” este titlul unui spectacol de cântece în limba franceză interpretate de elevi din clasa a III-a A şi de elevii din clasele pregătitoare, participanţi la programul „School after school” care se desfăşoară în şcoală din anul şcolar 2013-2014.

„Primăvara poeţilor” la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”

Marţi, 17 martie 2015, Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”  a fost gazda Festivalului Internaţional „Primăvara poeţilor”, ajuns la a X-a ediţie în Bucovina şi la cea de-a V-a ediţie la Fălticeni. Evenimentul se înscrie într-o serie de activităţi care se derulează în această unitate d eînvăţământ în perioada 7-22 martie cu ocazia „Zilelor francofoniei”.

„A devenit o obişnuinţa deja, pentru organizatori, profesorii de la catedra de limba franceză şi Centrul de Documentare şi Informare, ca la început de primăvară, să aduca în prim plan poezia, nu doar ca o artă, ci ca un îndemn de a stoarce bucurie din seva zilelor ce trec.

În acest an festivalul are ca temă <L’insurrection poétique> (<Insurecţia Poetică>), propusă de iniţiatorii francezi ai acestui program – Centre National de Ressources pour la poésie, promovând poezia curajului şi a dialogului creativ, spiritul poeziei şi al vieţii actuale, nevoia de îndrăzneală prin care sufletul omului contemporan dobândeşte aripi, iar visele şi speranţele tinerelor generaţii prind contur. Directorul artistic al festivalului <Le Printemps des Poètes>, Jean – Pierre Siméon, a lansat un mesaj generos pentru ediţia din acest an: <Poezia este o insurecţie a conştiinţei faţă de tot ceea ce descurajează, simplifică şi limitează>.

Evenimentul care s-a desfăşurat astăzi în şcoala noastră şi care s-a bucurat de un real succes a fost posibil datorită d-nei Angela Furtună – coordonatoarea programului, d-nei Claudia Suseanu – directorul Colegiului Tehnic <Mihai Băcescu> şi d-nei Mattyllena Boicu-profesor documentarist”, ne-a declarat prof. Daniela Grigore.

La acest program de succes pentru francofonia bucovineană ]n cadrul căruia sunt celebrate anual Ziua Francofoniei (20 martie) şi Ziua Poeziei (21 martie) au fost antrenaţi elevi, cadre didactice, iubitori ai limbii franceze, Grupul Psaltic al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, condus de elevul Teodor Simion din cl. a XII-a, elevele Alexandra Maxim şi Paula Ivanov  din cl. a XII-a, eleva Rusu Iuliana din cl.a X-a şi mulţi alţii care au prezentat recitaluri de poezie şi muzică francofonă. Tot prin poezie a fost omagiat şi poetul Luc Bérimont la 100 de ani de la naşterea sa.

Mesajul transmis  tuturor  participanţilor la acest eveniment a fost clar formulat şi bine susţinut:  „OUI à la poésie!”

Finalul  evenimentului a aparţinut inviţatilor: scriitoarea Angela Furtună, artistul plastic Constantin Ungureanu-Box şi elevii de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonaţi de profesorii: Valentin Ianoş, Ilie Zugrav şi Florin Ungureanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.