Ora Pământului este sărbătorită în fecare an în ultima sâmbătă a lunii martie, între orele 20.30 şi 21.30. Cei care susţin acest eveniment militează pentru reducerea consumului de energie şi protejarea naturii. Este un gest făcut, simultan, în aproape toate ţările din lume, unde edificii emblematice se cufundă în intuneric pentru 60 de minute.
Ora Pamantului 2015 a fost marcată în Fălticeni, dar şi în numeroase alte oraşe ale ţării. România s-a alaturat astfel celor peste 160 de state care au stins luminile, în peste 7.000 de oraşe.
Tot sâmbătă, 28 martie, în Amfiteatrul Colegiului Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, între orele 20.30 şi 21.30, fălticenenii au sărbătorit Ora Pământului. La lumina lumânărilor, elevi de la Colegiul “Nicu Gane” şi de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”, împreună cu profesoarele Otilia Grădinaru şi Luminiţa Corbu au organizat o discuţie despre sursele de energie alternativă, rolul energiilor regenerabile în protecţia mediului şi reducerea nivelului de emisii poluante, concluzia fiind că trebuie căutate şi aplicate până nu este prea târziu, soluţii practice pentru combaterea poluării. Anterior activităţii din amfiteatru, voluntarii au împărţit fluturaşi cu sfaturi pentru economisirea energiei în scopul de “a lăsa Pământul să respire în voie măcar o oră”.
Deşi la finalizarea discuţiilor organizatorii şi-au propus să lanseze lampioane în semn de solidaritate şi grijă pentru planeta noastră şi să urmărească mişcarea corpurilor cereşti cu ajutorul unui telescop, aceste activităţi au fost reprogramate pentru că la Fălticeni a plouat destul de tare.
În luna aprilie, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” vor avea loc mai multe activităţi care vizează sănătatea planetei, cea mai importantă fiind colectarea de materiale reciclabile (hârtie, sticlă, PET-uri, metale neferoase) acestea urmând a se desfăşura în “Săptămâna altfel”.
Invitaţia de a participa la această manifestare a fost adresată din partea Consiliului Elevilor de la C.N. „Nicu Gane”.