Râvna Duhovnicească

Luni, 30 martie, Sala de expoziţie a Bibliotecii „Eugen Lovinescu” din Fălticeni, s-a desfăşurat evenimentul cultural „Râvna Duhovnicească”. Manifestarea este inclusă în programul judeţean „Paştele în Bucovina” şi a fost realizată cu sprijinul pictorului fălticenean Ioan Şoldănescu, care a vernisat o expoziţie personală de icoane, elevii Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” coordonaţi de prof. Ana Butnaru care au expus pictură religioasă realizată în ulei şi acuarelă pe hârtie şi piatră.

Bucurie pascală, caracteristică Bisericii Ortodoxe şi care produce “efectul unei uşurări, unei bucurii, unei încrederi şi unei nădejdi, pe care n-o poate produce în om, nici un alt fapt, nici un alt sentiment, nici o schimbare, nici o emotie din cele ce pot încerca sufletul nostrum” şi insemnătatea postului pentru creştini au fost temele eseurilor  elevilor de la Colegiul „Vasile Lovinescu”.

Prezent la eveniment, preotul pensionar Gheorghe Aramă, slujitor la Paraclisul Colegiului Naţional „Nicu Gane”, a  vorbit despre semnificaţia icoanelor şi a postului,  nevoia de a îndruma copiii pentru a distinge binele de rău, rugăciunile copiilor pentru părinţi.

“Râvnă duhovnicească înseamnă să facem mai mult, să facem ceva pentru mama, pentru tata, să facem câte o metanie, mai ales acuma, că este post. Râvna duhovnicească înseamnă iubire, înseamnă dragoste, să ne jertfim un pic mai mult pentru cei pe care noi spunem că îi iubim, dar în realitate nu e chiar aşa. A iubi înseamnă a ierta, a te jertfi înseamnă sacrificiu. Iubirea trebuie să se manifeste prin faptă nu prin vorbe, o iubire sufletească, o iubire duhovnicească. A ne sprijini înseamnă a ne ruga unul pentru celălalt”, a spus preotul Gheorghe Aramă.

O parte din Grupul Folcloric „Balada”, coordonat de prof. interpret Maria Tanasă, a prezentat un program de pricesne iar scriitorul Alexa Paşcu a vorbit celor prezenţi despre locurile sfinte din Israel, invitând asistenţa la lansarea ultimelor sale apariţii editoriale. Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” a amenajat un stand de carte religioasă din care nu au lipsit învăţăturile Părintelui Cleopa.

      Expoziţie „Oameni, locuri, obiceiuri”

Vineri, 3 aprilie, la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” va avea loc vernisajul ediţiei a XIX –a a expoziţiei “Oameni, locuri, obiceiuri”. Alături de costume populare, ouă încondeiate, sculptură în lemn, icoane, împletituri, artizanat, pentru prima oară vor fi expuse icoane foarte vechi dintr-o catapeteasmă. Grupul vocal al Bisericii “Sf. Nicolae” din Şoldăneşti va prezenta un spectacol de cântece religioase în spiritul Postului Mare şi a Săptămânii Patimilor. Manifestarea este organizată de  Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” în colaborarecu Parohia „Sf.Nicolae” din Şoldăneşti.

Muzeul de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni va găzdui duminică, 5 aprilie 2015, de la ora 16,00 o expoziţie de artă religioasă, lansarea cărţii de proză “Pelerin în Ţara Sfântă” şi a volumului de  poezie “Şoapte în amurg”, autor ALexa Paşcu şi concert de muzică religioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.