În Grădiniţa Specială din Fălticeni, pe perioada a doi ani şcolari, 2013-2014 şi 2014 -2015, se desfăşoară proiectul multilateral Comenius „Traditional Games Across Europe”, finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, în care alături de România participă Bulgaria, Spania, Estonia şi Turcia.
Nevoia de a derula acest proiect porneşte de la ideea că jocurile tradiţionale ar trebui să motiveze copii, mai ales în timpul dezvoltării lor morale şi fizice datorită formării de atitudini pro-sănătate, cu respectarea principiilor etice fundamentale şi a identităţii culturale care sunt deosebit de importante. În acest context, acest proiect se foloseşte de valorile jocurilor tradiţionale ca mijloc de a dezvolta armonios trupurile, sufletele şi minţile copiilor.
Scopul proiectului este pregătirea şi practicarea de către toţi partenerii a diverselor metode şi instrumente utile în timpul lucrului cu elevii din trei aspecte diferite: jocuri, cultură şi istorie. Aceste metode vor fi introduse în clase/grupe, mai întâi fiind testate de către profesori și elevi în timpul vizitelor de lucru.
În cadrul proiectului internaţional multilateral Comenius „Tradiţional Games Across Europe”, în perioada 5-11 mai 2015 a avut loc mobilitatea din Estonia (oraşul Valga – Tsirgulina), la care a participat şi o echipă de la Grădiniţa Specială Fălticeni formată din prof. kinetoterapeut Oana Ostafi coordonatorul proiectului şi prof. Mariana Amarie. La întâlnirea din Estonia au fost prezenţi şi partenerii din Spania, Bulgaria şi Turcia. Activităţile desfăşurate în Estonia au avut ca scop principal transmiterea culturii şi tradiţiei prin diverse jocuri şi dansuri populare, care necesită o pregătire rigurosă ţinând cont că se adresează copiilor cu dizabilităţi şi practicarea acestora de către toţi partenerii implicaţi.
“Aceste activităţi vor fi organizate şi desfăşurate şi cu clasele sau grupele de copii, ele fiind mai întâi testate de către profesorii participanţi. Vizita la şcoala specială din Tsirgulina a fost cu o mare încărcătură emoţională, deoarece aici am întâlnit cadre didactice ce pun mult suflet în educarea/recuperarea şi sprijinirea copiilor cu dizabilităţi, metodele şi mijloacele tradiţionale fiind îmbinate cu cele moderne care ocupă un loc prioritar. Spectacolul prezentat de copiii estonieni după desfaşurarea activităţilor comune a ţinut să transmită bucurie şi culoare prin muzică vocală , instrumentală şi dansuri atât specifice zonei cât şi dansuri din fiecare ţară parteneră. Ca şi punct turistic mai apoi, a fost capitala Estoniei –Tallinul, un oraş mirific cu tradiţie şi cultură cu obiceiuri străvechi preluate şi transmise din generaţie în generaţie, oameni calzi şi primitori, locuri şi clădiri cu istorie vechi de peste sute de ani, iar la fiecare colţ de stradă negoţurile cu dulciurile lor delicioase, mâncăruri dar şi muzica tradiţională. Mulţumiri partenerilor şi prietenilor noştri din Estonia pentru zilele minunate petrecute în compania lor cât şi pentru experienţa unică trăită”, ne-a spus prof. Mariana Amarie.