Cu toţii ştim că…
Limba franceză constituie instrumentul prin care putem exprima valori precum: dragostea, pacea, toleranţa, bucuria de a trăi şi bunul gust.
Cel mai scurt drum pentru atingerea ţelului propus este răbdarea!
Performanţele ajută în dezvoltarea personală iar curiozitatea intelectuală şi sensibilitatea morală se pot moşteni…
În luna mai a avut loc concursul naţional de creaţie: <<La Francophonie avant toute chose>>, un concurs cu adevărat deosebit, destinat tuturor elevilor care iubesc <<tout ce qui touche à la française>>. Concursul a avut de asemenea ca scop, evidenţierea unei laturi emoţionale a elevului, prin aşternerea pe hârtie a unor experienţe unice legate de limba franceză care să contribuie la ,,ghidarea” şi celor mai puţin încrezători în forţele proprii către acest domeniu.
Concursul cuprinde două secţiuni: Secţiunea de creaţie literară, în care fiecare participant îşi poate exprima gândurile, sentimentele şi experienţele trăite de-a lungul anilor utilizând limba franceză, precum şi în ce fel i-a marcat viaţa, cultura şi civilitaţia francofonă iar cea de-a doua secţiune este destinată elevilor pasionaţi de fotografie şi desen.
Anul acesta, elevii de la Colegiul Naţional ,,Nicu Gane” din Fălticeni, sub coordonarea doamnei profesoare Rădulescu Liliana au demonstrat ce înseamnă pentru ei limba franceză ocupând toate locurile fruntaşe ale secţiunii de creaţie literară. Astfel, locul I a fost obţinut de eleva Sofron Cătălina din clasa aX-a, locul II i-a fost acordat elevei Chiţescu Andreea din clasa aXII-a, locul III a fost obţinut de eleva Niculau Ruxandra din clasa aXI-a iar menţiunea i-a fost acordată elevei Gavriluţă Simona din clasa aXI-a.
Ce a însemnat această experienţă pentru noi?
Pentru mine, această competiţie a fost precum aşteptarea. Aşteptarea are rolul ei în viaţa noastră: ne oferă şansa de a ne maturiza, de a accepta cu o perspectivă diferită provocările pe care ni le oferă viaţa, de a ajunge o persoană mai bogată şi nu în sensul material al cuvântului, ci o îmbogăţire interioară care va rămâne acolo pentru o veşnicie dacă vom şti când şi cum să ne folosim de ea. Pot spune că mă număr printre norocoşii care au învăţat regulile unui ,,autocontrol de succes”, descoperind acel ceva de care eram dependentă în manieră inconştientă: limba franceză…Sunt mândră că am participat la această competiţe, sunt mândră de rezultatul obţinut, acesta fiind primul an în care am reuşit să demonstrez că, pasiunea, munca şi perseverenţa fac echipă bună împreună…
Cătălina Sofron
Particiarea la concursul « Francophonie avant toute chose » mi-a oferit prilejul de a reflecta nu numai la importanţa deosebită pe care limba şi cultura franceză o reprezintă pe plan internaţional, subiect inepuizabil, abordat de-a lungul timpului din numeroase perspective, ci şi la rolul pe care domeniul francofoniei l-a exercitat asupra dezvoltării mele culturale. Un fapt demn de a fi menţionat este că, lărgirea universului spiritual prin învăţarea limbii franceze şi analizarea modului prin care civilizaţia franceză a lăsat o vizibilă amprentă în dezvoltarea altor state, m-a ajutat să-mi descopăr o serie de calităţi necesare şi pentru o bună integrare socială precum: răbdarea, perseverenţa, spiritul de sacrifiu pentru realizarea deplină a obiectivelor propuse.
Andreea Chiţescu
<<La Francophonie avant toute chose>> a însemnat o provocare pentru mine, nu doar din perspectiva exprimării într-o altă limbă ci şi a experimentării unui alt tip de scriere, jurnalul. Totuşi să particip la acest concurs nu a însemnat doar un exerciţiu de scriere în limba franceză, ci şi o ocazie de a îmi aduce aminte modul în care am început să studiez această limbă străină, precum şi motivele pentru care am ajuns să fiu interesată de tot ceea ce ţine de limba şi cultura franceză.
Simona Gavriluţă
Francofonia… un subiect ce nu poate fi în niciun caz epuizat, dar nici redus doar la câteva rânduri. Această temă își poate întinde aripile până la infinit și eu, prin intermediul eseului meu, am încercat să țin pasul. Despre limba franceză nu am putut povesti decât aspecte mirobolante, deoarece puncte negative nu există. A fost o experiență palpitantă, dar nu nouă: este al doilea an la rând când particip la acest concurs și mă simt destul de împlinită datorită rezultatelor obținute. Anul trecut am fost privilegiată cu locul întâi pe țară, iar anul acesta cu locul al treilea pe țară. Cel mai mult contează faptul că încă mă aflu în top și că nu am reușit să mă debarasez deloc de pasiunea de a scrie despre ceea ce îmi place cel mai mult : franceza și toate departamentele sale fără cusur. Nu mi-am pierdut speranța, iar sufletul meu tinde să creadă că voi reuși să ating din nou absolutul. Felicitări de asemenea Simonei, Andreei și Cătălinei!
Ruxandra Neculau
Aceste performanţe ne dau ocazia de a ajunge mai uşor acolo unde ne dorim, de a ajunge să concurăm cu cei mai buni, amintindu-ne mereu că încercările ne fac puternici iar victoria ne face să strălucim!
Sofron Cătălina, clasa aX-a,
Colegiul Naţional ,,Nicu Gane”