Cartea „Domnul Tic şi alte iubiri de prin lume” , lansată și la Fălticeni

Cea de-a doua carte a Laurei Baban, „Domnul Tic şi alte iubiri de prin lume” a fost lansată şi la Fălticeni, pe 1 iunie, la Galeria Oamenilor de Seamă. A fost o ocazie pentru publicul tânăr să-i cunoască pe protagoniştii din cărţi (Laura şi prietenul ei, Andrei, Domnul Tic, un căţel pe care Laura Baban l-a făcut personaj principal în cele două cărţi deja lansate, dar şi în cea de a treia, la care încă lucrează), dincolo de reţelele de socializare, într-un decor special pregătit pentru acest moment  de “Profesorii de fericire”. Alături de numeroşii prieteni din Fălticeni, la lansare au participat persoane care au urmărit povestea Laurei şi doreau să o cunoască personal, atât pe ea, cât şi pe Tic.

“Ideea lansării cărţii la Fălticeni a fost a profesoarei Anca Şoldănescu care a participat la Iaşi la lansarea primului volum care poartă semnătura Laurei Baban, <Domnul Tic şi alte iubiri de pe Muşatini>. Anca Şoldănescu a considerat că la Fălticeni, Laura şi Tic sunt acasă, iar acasă îţi primeşti oamenii dragi cu braţele deschise.

„Cred cu tărie că oamenii nu se întâlnesc întâmplător deşi printr-o întâmplare am văzut fotografiile Laurei de pe o reţea de socializare şi mi-au atras atenţia. Nu erau doar fotografii, erau poveşti puse în imagini, era culoare, era lumină, era iubire, şi era Tic. Poate că am şi eu căţei şi sunt mai sensibilă la pesonaje ca acestea, pline de suflet, mai ales că în dialogul lor mă regăsesc şi eu cu căţeii mei. Cred că cel mai frumos mod de a  bea cafeaua dimineaţa şi a începe ziua este citind poveştile Laurei pentru că sigur ziua va fi mai zâmbitoare. Copiii, e clar că au venit pentru Tic, prietenii Laurei au venit pentru carte şi pentru Laura”, a precizat Anca Şoldănescu.

Copiii din Fălticeni sunt apropiaţi de literatură prin activităţi realizate împreună cu scriitori contemporani

Artistul plastic Mihaela Matei s-a referit la turneul naţional al Laurei Baban pentru lansarea acestei cărţi şi la faptul că nu este întâmplător ca Galeria Oamenilor de Seamă să găzduiască o lansare de carte.

„Este  foarte interesant să aduci scriitori contemporani în locurile care au atrăit oameni care au avut un cuvânt de spus în istoria literaturii. Trebuie să apropiem copiii de literatură prin scriitori contemporani, prin activităţi adaptate vremurilor actuale. Este o metodă de promovare foarte eficientă şi ar trebui continuat acest demers al lansărilor de carte a scriitorilor contemporani la Galeria Oamenilor de Seamă”, a precizat Mihaela Matei.

Pictorul Ninel Şoldănescu a dezvăluit din perpieţiile Laurei din acest turneu în care Fălticeniul s-a alăturat marilor centre culturale ale ţării, Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu uite să fie copiii şi să-şi aducă aminte de copilărie citind însemnările dintre coperţile cărţilor Laurei Baban.

Facebookul trebuie transformat dintr-o caractiţă într-un prieten

Proiectul Laurei Baban a pornit de la un moment din viaţa ei nu tocmai fericit, mai exact, pierderea lui Tic, pe care l-a regăsit prin intermediul reţelelor de socializare, după numeroase încercări. La îndemnul prietenilor s-a hotărât ca tot timpul pe care îl petrece cu Tic şi toate năzbâtiile căţelului să fie adunate într-o carte. După succesul primei cărţi a urmat a doua carte, ambele ieşind de sub tipar cu ajutorul donaţiilor făcute de oamenii care au crezut în Laura şi au ajuns să îl îndrăgească pe Tic.

În cel de al doilea volum este vorba despre experienţele pe care Tic le-a adunat în vara anului 2014, perioadă în care Laura, împreună cu prietenul ei Andrei, au fost plecaţi pentru derularea unor activităţi de voluntariat sau la studii în Islanda, Germania, Franţa şi Olanda.

 

Laura Baban consideră că aproape toţi prietenii i-a cunoscut pe Facebook, şi tot reţeua de socializare a ajutat-o să scrie cele două cărţi.

“Chiar dacă facebookul este o caractiţă care simt că mă sugrumă, trebuie transformat într-un prieten care să ne ajută să ne prezentăm lumii. Nu sunt cel mai bun exemplu, dar sunt datoare vândută lui Zuckerberg! Pe Facebook l-am întâlnit pe Andrei. Pe Facebook l-am regăsit pe Tic după ce-a fugit 10 zile de acasă pentru că apelasem la toată lumea să-mi de-a share ca să-mi găsesc căţelul. Pe Facebook am întâlnit toţi oamenii care mi-au donat bănuţi şi care m-au ajutat cu prima carte. Regăsirea lui Tic m-au determinat să scriu, să îndrăznesc să înfloresc în cuvinte şi să am curajul să spun ce se întâmplă mai frumos în viaţa noastră şi aşa s-a născut o carte cu ajutorul prietenilor de pe facebook. Tot facebookul a făcut posibilă şi apariţia celei de-a doua cărţi. M-am dus la tipografie cu jurnalul meu şi cu bănuţii adunaţi din donaţiile pritemior de pe facebook”, a spus Laura Baban.

O carte ca o valiză cu care să plecaţi în lume, o valiză plină de aventuri şi de iubire

Anul trecut Laura, Andrei şi Tic au călătorit în Islanda unde Laura şi Andrei au făcut voluntariat, apoi au urmat 5 luni de studii Germania, a urmat Franţa, unde Laura a avut grijă timp de o lună, în preajma sărbătorilor de iarnă, de căţelul unei prietene, după care au ajuns în Elveţia cu două biciclete.

„Aşa am întâlnit o grămadă de oameni şi de personaje despre care am scris în a doua carte. Adunându-se poveştile pe facebook, prietenii mi-au spus că trebuie să scot şi a doua carte, ei mă vor ajuta. Au fost 15 artişti care mi-a donat diferite obiecte, inclusiv mi-au donat o turtă dulce făcută manual, Mihaela Matei mi-a donat trei machiaje profesioniste pentru trei fete şi aşa s-au adunat multe licitaţii şi am reuşit să strâng banii pentru a doua carte.

Mie imi place foarte mult să subliniez cărţile, sper să găsiţi şi dumneavoastră idei pe care să le subliniaţi, să le luaţi în buzunar şi să plecaţi cu ele pentru a le spune şi altora. Sper să găsiţi în această a doua carte o valiză cu care să plecaţi în lume, o valiză plină de aventuri şi de iubire. Sper să găsiţi în această carte o cămară cu borcane de dulceaţă de suflet. În ilustraţia cu aamgini din valiză avem şi un borcan de dulceaţă de cireşe 2014 din Fălticeni, este dulceaţă primită de la bunica lui Andrei. La Fălticeni m-am simţit întotdeauna ca acasă, mai ales la bunica lui Andrei, cu totae că am venit ultima la ea în casă.

Noi suntem în cărţi, este povestea noastră.Tot ce scrie în carte este adevărat chiar dacă pare incredibil. Chiar şi povestea căratului canapelei cu bicicleta în Germania. Sper să ne vedem şi la al treilea volum care începe cu întoarcerea naostră din Germania  şi popasul de câteva săptămâni ba la casa bunicii din Iaşi, ba la casa buncii din Fălticeni unde mereu am găsit dragoste”, a încheiat Laura Baban.

La final, toţi cei care au dorit au primit autografe din partea autoarei iar copiii s-au jucat cu Tic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.