Copii şi profesori de fericire, de 1 iunie la Fălticeni

Copiii din Fălticeni au lăsat luni, 1 iunie, tableta, calculatortul sau televizorul şi au ieşit în aer liber, participând la activităţile organizate de Primăria municipiului împreună cu „Profesorii de fericire”, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” şi Galeria Oamenilor de Seamă, sub genericul „1, 2, 3… Fuga după ei!”.

Deşi activităţile erau programate să înceapă de  la ora 9,00 micuţii au trecut poarta „Grădinii liniştii” de la Casa Memorială Mihail Sadoveanu încă de la ora 8,00 pentru a fi siguri că vor găsi un şorţ de hîrtie pentru a-l desena, vor avea destule baloane pe care să deseneze tot felul de chipuri sau vor fi primiţi pentru a le fi pictată faţa. După ce povestitorul Atelierului poveştilor sadoveniene a obosit de atâta vorbă şi asfaltul care duce spre casa marelui scriitor a fost umplut cu desene realizate de copii, însoţiţi de părinţi, bunici, educatoare sau învăţătoare cei peste 100 de copii care au ajuns la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, s-au alăturat colegilor care îi aşteptau în faţa Muzeului Apelor „Mihai Băcescu” pentru a participa la  Campionatul municipal de şotron, „Şotroniada”, şi la concursurile „Jocurile copilăriei” („Raţele şi vânătorii”, „Coarda”, „Elasticul”, „Moara”, „Ceasul”, „Ţară, ţară vrem ostaşi”, „Regele şi regina”).

„La Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” s-au întâmplat nişte lucruri foarte interesante, care m-au surpins prin felul  în care copiii s-au apropiat de joc şi modul cum au primit  aceste activităţi, au făcut fotografii la un panou cu Lizuca şi Patrocle şi s-au simţit  foarte bine în rolul celor două personaje din povestea lui Sadoveanu, au pictat şorţuri de hîrtie, s-au pictat între ei, au realizat desene pe asfalt, s-au pictat pe faţă.

Joaca a continuat în faţa Muzeului Apelor „Mihai Băcescu” cu mai multe activităţi, spaţiul fiind unul generos. După ce voluntarii au explicat copiilor regulamentele jocurilor copilăriei, s-a dat startul ediţiei I a Campionatului municipal de şotron, urmat de alte jocuri ale copilăriei. De la ora 12,00, pentru a-i feri de căldură pe copiii mici, au avut loc proiecţii video care se încadrează  în specificul muzeului cel mai apreciat desen animat fiind „În căutarea lui Nemo”, copiii având posibilitatea să mânânce pop corn oferit gratuit de organizatori pe durata vizonării filmului.

Scopul proiectului este să aducem oameni prin joc mai aproape de muzee, să implementăm noţiunea de educaţie prin muzee. Ne-am bucurat că autorităţile locale ne-au spijinit atât financiar cu achiziţioanarea consumabilelor  cât şi cu pachete cu dulciuri pentru premierea tuturor participanţilor şi a voluntarilor şi au înţeles că o stradă trebuie închisă pentru maşini şi redată copiilor măcar o dată pe an”, ne-a declarat Mihaela Matei, organizator.

După – amiază câştigătorii au fost recompensaţi cu medalii, toţi participanţii primind diplome, semne de carte şi pachete cu dulciuri.

Cea de-a doua carte a scriitoarei Laura Baban, “Domnul Tic şi alte iubiri de prin lume”, a fost lansată de la ora 17,00, la Galeria Oamenilor de Seamă în prezenţa unui numeros public, dar şi a personajului principal, căţelul Tic.

Seara, la Amfiteatrul din Parcul “Nada Florilor” s-a desfăşurat spectacolul-concurs “De 1 Iunie toată lumea dansează pe ponton”, în care au evoluat formaţiile de dans de la unităţile de învăţământ din zona Fălticeni, solişti vocali de muzică uşoară şi populară, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.