Aur pentru canotorii suceveni la Campionatul Mondial din Brazilia

Trei canotori suceveni au obţinut sâmbătă după – amiază medalia de aur la Campionatul Mondial – Juniori din Brazilia. Este vorba de juniorii Ciprian Tudosă şi Mihai Ianoş, ambii de la CSS “Nicu Gane” Fălticeni şi Cosmin Pascari de la CSM Suceava, care împreună cu Alexadru Matinca de la CS “Ştiinţa Constanţa au urcat pe prima treaptă a podiumului Campionatului Mondial de Canotaj – Juniori din Brazilia, la proba de patru rame fără cârmaci. Cei patru canotori au adus singura medalie de aur a delegaţiei României, canotorii români câştigând la Campionatul Mondial din Brazilia două medalii de argint, la dublu rame masculin şi dublu vâsle feminin (echipaj din care a făcut parte şi suceveanca Elena Logofătu, sportivă care se pregăteşte la Orşova). Echipajul de 8+1 feminin s-a clasat pe locul 4, iar fetele din echipajul de 4 vâsle, între care şi Ancuţa Bodnar din Moldoviţa, au terminat pe locul 7 (locul 1 în Finala B).

Plecaţi ca favoriţi în competiţia de sâmbătă, conform rezultatelor obţinute în calificări, după primii 500 de metri barca românilor era pe locul 3. Cu ambiţie şi în urma unei mobilizări exmplare diferenţele faţă de primele două echipaje au scăzut considerabil,  barca cu tricolor trecând linia de sosire la peste două secunde în faţa Marii Britanii care a câştigat medalia de argint, bronzul revenindu-i echipajului Germaniei.

Pentru canotorii români, obiectvul a fost îndeplinit. Înainte de plecarea la Rio de Janeiro, antrenorului emerit Vasile Avrămia, cel care i-a pregătit pe canotori la Orşova şi i-a însoţi în Brazilia declarând că “obiectivul principal pentru acest an este cucerirea unei medalii de aur la Rio. Aşteptările de la elevii pregătiţi la Baza nautică de la Fălticeni şi acum la Orşova sunt mari, chiar dacă concurenţa este una foarte puternică la acest nivel. Toţi canotori care fac deplasarea s-au numărat printre performerii competiţiilor naţionale şi internaţionale la care au participat în ultimii ani. Elevii mei pornesc la drum spre Brazilia cu dorinţa de a li se cânta imnul naţional pe podiu-mul mondial”, a precizat prof. Vasile Avrămia la plecarea spre Brazilia.

„Suntem foarte mulţumiţi de acest succes modial. Aveam speranţe că obiectivul poate fi îndeplinit. A fost barca cu cel mai bun procentaj dintre echipajele care au plecat în Brazilia. Valoarea individuală a fost importantă şi a făcut diferenţa la linia de sosire. Pascari era vicecampion mondial, Tudosă campion olimpic de tineret, iar Ianoş avea experienţa participării la mondialul de anul trecut”, ne-a declarat antrenorul Ioan Despa, de la CSM Suceava, celcare s-a ocupat împreunăcu antrenarea Ana Avrămia de pregătirea canotorilor la baza nautică d ela Fălticeni.

Proba de patru rame fără cârmaci s-a desfăşurat la Lagoa, în Rio de Janeiro, iar statuia gigantică Cristos Mântuitorul, realizată de românul Gheorghe Leonida (fratele inginerului şi omul de ştiinţă Dimitrie Leonida, născut la Fălticeni pe 23 mai1883 la Fălticeni), le -a purtat noroc sportivilor care se antrenează în urbea de pe Şomuz.

Campionatului Mondial de Canotaj – Juniori din Brazilia desfăşurat în perioada 5-9 august,  a alinit la startul diverselor probe peste  600 de canotori din peste 50 de ţări.

canotaj-aur-CM-Brazilia-08.08.152

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.