Două grădiniţe din Fălticeni, pictate pe placul copiilor

Spaţiile de joacă pentru copii şi grădiniţele sunt locurile unde aceştia se reîntorc întotdeauna cu mare bucurie. Un grup format din patru oameni inimoşi, cu numeroase iniţiative pentru petrecerea timpului liber al copiilor, au făcut din două grădiniţe ceva într-adevăr deosebit, pictând pereţii exteriori, pentru ca cei mici să se afle alături de personaje preferate din desene animate altfel decât în faţa televizorului.

Cei patru „profesori de fericire” – Anca Şoldănescu (profesoară de arte plastice la Colegiul Naţional „Nicu Gane”), artiştii plastici Mihaela Matei, Ninel Şoldănescu şi artistul fotograf Ovidiu Matei – au realizat un proiect pe care l-au prezentat conducerii Primăriei Fălticeni, ideea fiind apreciată de primarul Cătălin Coman, mai ales că cele două grădiniţe au intrat în primăvara acestui an în lucrări de reabilitare termică a faţadelor.

Aşa cum am aflat de la artistul plastic Mihaela Matei, ideea pictării celor două grădiniţe a apărut după a II-a ediţie a „Galeriei Micului Prinţ”, o expoziţie vernisată pe 6 decembrie 2014, în care copii de vârste mici şi mijlocii au participat la crearea unei poveşti unice pe benzi desenate, dând frâu liber imaginaţiei.

La Grădiniţa cu Program Prelungit „Dumbrava minunată”, pereţii exteriori au fost pictaţi în această vară cu scene din care nu lipsesc Lizuca şi Patrocle din povestirea lui Mihail Sadoveanu, iar la Grădiniţa cu Program Prelungit „Pinocchio” exteriorul şi o anexă sunt pictate cu scene din povestea păpuşii de lemn a lui Carlo Collodi. Lucrările au fost finalizate în prima zi a lunii august şi sunt foarte apreciate atât de cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în cele două grădiniţe, cât şi de trecători.

„În funcţie de proiect şi necesităţi, cu sprijinul financiar al Primăriei, am procurat materialele necesare, suportul pentru pictură fiind asigurat în urma reabilitării termice.

La Grădiniţa «Pinocchio», personajul principal este chiar Pinocchio. Iniţial gândisem ca termen pentru fiecare proiect în jur de trei săptămâni, dar ambele grădiniţe au fost pictate într-o lună, s-a lucrat zi-lumină, vremea a ţinut cu noi în majoritatea zilelor şi ne-am putut desfăşura activitatea corespunzător.

La «Dumbrava minunată» avem, pe peretele fără geamuri, cele două personaje ale povestirii lui Mihail Sadoveanu, Lizuca şi Patrocle, iar pe restul clădirii avem foarte multe elemente pe care ne-a fost foarte greu să le alegem. Când am pornit proiectul am avut foarte multe opţiuni şi ajunsesem la un moment dat să nu ştim ce să alegem. Sunt fetiţe şi băieţi, baloane, oiţe, vrăbii stilizate, fetiţe cu ochi foarte mari, cu 2-3 pene, care ne duc cu gândul la păsări – este exact specificul desenelor copiilor, la care se adaugă alte elemente care ne-au ajutat să legăm aceste compoziţii” ne-a spus Mihaela Matei.

Pentru pictorul Ioan Şoldănescu, aceste lucrări au fost o provocare, cunoscutul artist plastic fălticenean trecând de la portrete, peisaje, natură statică, pictură bisericească şi icoane la desenele pentru copii.

„Mă bucur că am realizat un lucru unic în judeţ şi mă bucur că autorităţile doresc să reabiliteze şi celelalte grădiniţe din municipiu, următoarea grădiniţă fiind probabil «Licurici». A fost foarte multă muncă, dar a fost şi distractiv. Ceea ce se vede este făcut cu multă pasiune şi cu mult suflet. Bucuria fantastică este a copiilor şi chiar au fost reacţiile pe măsură; ei sunt cei mai sinceri admiratori a ceea ce am făcut noi. Ne bucurăm că oamenii sunt interesaţi de lucrurile frumoase care se fac pentru copii în Fălticeni” a precizat Ioan Şoldănescu.

Mihaela Matei ne-a mai spus că ceea ce au realizat până acum îi va atrage şi mai mult pe copii. Girafe, pisicuţele blânde, căţei zdrenţăroşi, oiţe zburdalnice, albinuţe harnice, jocul de puzzle, flori, buline, nori, peştişori, fructe, litere şi cifre, cerul, norii şi soarele sunt elemente din natură care se găsesc pe pereţii celor două grădiniţe. „În perioada în care lucram era foarte amuzant să vedem copii reacţionând în toate felurile, strigând de pe partea cealaltă a străzii «Grădiniţa mea!». Aceste reacţii te motivează cel mai mult” a precizat Mihaela Matei.

Suprafeţele au fost acoperite în culori speciale, transpuse prin tehnica „Al secco”. Culorile acrilice sunt rezistente la intemperii, raze ultraviolete, îngheţ şi ploaie, după uscare transformându-se într-o peliculă de plastic. Sunt lavabile şi sunt garantate 15 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.