Inaugurarea statie de epurare

ACET Suceava s-a implicat în mod semnificativ în absorbţia fondurilor europene, prin derularea de proiecte care să asigure îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale populaţiei din judeţ şi de protecţie a mediului. Printre investițiile derulate în cadrul acestor proiecte se regăseşte şi Staţie de Epurare a Apelor Uzate din Fălticeni, lucrări fiind ajunse la final încă din luna iunie.

Vineri, 21 august, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a primarului Cătălin Coman, a reprezentanţilor beneficiarului, ACET Suceava, a constructorului Veolia Water Solutions & Technologies, dirigintelui de şantier – Eptisa, a deputatului Ioan Stan şi a celor care au sprijint realizarea acestei investiţii a fost inaugurată noua Staţie de Epurare a Apelor Uzate din Fălticeni.

Investiţia a fost realizată în cadrul Proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Suceava, care este cofinanţat din fonduri europene inclus în POS Mediu.

Colaborarea bună a dus la reducerea timpului de realizare

Lucrările de proiectare la Staţia de Epurare a Apelor Uzate din Fălticeni au început cu primăvara anului 2013,  lucrările în şantier au demarat la 1 septembrie 2013 şi s-au încheiat pe 15 iunie 2015. Compania franceză Veolia Water Solutions & Technologies, are vastă experienţă în domeniu, specialiştii săi ocupându-se de întregul proiect.

„Pentru noi a fost un contract foarte important, terminat cu succes. A contat foarte mult colaborarea pe care am avut-o cu toate părţile implicate în contract, care înseamnă beneficiar şi inginerul consultant”, a precizat Pierre Cugnet, director de operaţiuni Veolia Water Solutions & Technologies.

Gheorghe Neacşu – director executiv al Veolia Water Solutions & Technologies a precizat că firma pe care o reprezintă este lider mondial în ceea ce înseamnă tratarea apelor potabile şi a apei uzate fiind prezentă pe toate continentele lumii. În România firma este prezentă din 1996, când a reabilitat cele două staţii de tratare a apei potabile din Bucureşti şi au construit-o pe a treia.

„Societatea nostră are un principiu pe care noi îl considerăm foarte sănătos, principiul dezvoltării durabile, adică tot ceea ce construim în România trebuie să lase loc ca să fim prezenţi şi a doua oară, şi a treia oară. Suntem pregătiţi şi tehnologia noastră este adaptată în a construi staţii de tratare atât pentru apă uzată cât şi apă potabilă”, a declarat   Gheorghe Neacşu – director executiv Veolia.

Obiectul contractului l-a constituit asigurarea capacităţilor de tratare a apelor uzate menajere, tratarea corespunzătoare a acestor ape uzate pentru a asigura încadrarea parametrilor de calitatea a acestora în prevederile normativelor tehnice şi actelor legislative, creşterea calităţii cursurilor de apă precum şi crearea unui sistem de prelucrare a nămolurilor provenite în urma tratării apelor uzate.

Staţie de epurare făcută pe bani europeni

Costurile cu modernizarea şi retehnologizarea staţiei sunt de peste 37,5 milioane de lei, fără TVA. Fondurile au fost asigurate de Uniunea Europeană (85%), Consiliul Judeţean Suceava şi ACET Suceava (13%), contribuţia Municipiului Fălticeni fiind de 2%.

„Este o investiţie extrem de importantă pentru Fălticeni şi pentru comunele din zonă care vor utiliza acest serviciu. Este o construcţie nouă, staţia veche fiind demolată în totalitate. Este un obiectiv foarte complex din punct de vedere tehnic care oferă servicii de calitate, îndeplinind criteriile de mediu, lucrând la parametri superiori şi oferind un plus de confort locuitorilor municipiului Fălticeni. Ne bucurăm că am putut realiza această investiţie cu fonduri europene”, a declarat primarul Cătălin Coman.

Inaugurarea unei staţii de epurare este un eveniment care în zilele noastre se produce foarte rar într-o localitate.

„Este un moment important care se întâmplă odată la 40 – 50 de ani. Acest proiect a făcut parte din proiectul judeţean de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava, un proiect în care sunt cuprinse cinci aglomerări ale judeţului. Ce s-ar întâmpla dacă apa uzată nu ar fi procesată 24 de ore şi ar fi deversată neepurată într-un pârâu, râu sau în pânza freatică.  Noi considerăm că am rezolvat o problemă care este de strictă importanţă pentru calitatea mediului şi calitatea vieţii în municipiul Fălticeni. Această staţie va fi exploatată de nişte oameni care vor avea grijă ca 24 de ore din 24, apa care iese din această staţie să păstreze mediul şi apele curate. Municipiul Fălticeni se poate lăuda cu cea mai modernă staţie de epurare şi îmi permit să spun cea mai bună din cele patru pe care noi le construim”, a declarat Ştefan Groza, director ACET Suceava.

Ape curate, biogaz şi îngrşământ natural pentru agricultură

Conform inginerului Sorin Alexandrescu, managerul de proiect, noua staţie de epurare va deservi peste 33.000 de locuitori, iar din martie 2015 staţia de epurare este operaţională 24 de ore din 24. Staţia de epurare din Fălticeni foloseşte cele mai avansate tehnologii din Franţa şi Germania şi soluţii complexe pentru tratarea apelor uzate, tratarea nămolurilor, stocare, monitorizarea fluxului tehnologic şi analizarea apelor curăţate. Întregul sistem de funcţionare al staţiei este dirijat şi monitorizat electronic, apele menajere din reţeaua de canalizare a urbei de pe Şomuz fiind supuse unui amplu proces de filtrare, separare şi curăţare, înainte de a ajunge în natură. Pe platforma staţiei se va produce biogaz, utilizat pentru circuitul intern, cât şi nămol ecologic pretabil culturilor de flori în sere cât şi celor agricole.

„Noi am fost obligaţi să menţinem în funcţiune fosta staţie de euprare permanent. Noua staţie s-a construit pe 2200 piloţi, foraţi în septembrie 2013, deorece terenul de fundare este instabil, foarte puţin coeziv şi nu permite portanţă foarte mare. Am avut dificultăţi cui apa freatică, care este la un nivel foarte ridicat, la minus1 metru. Staţia este compusă din partea de pretratare unde sunt grătarele rare şi grătarele dese, deznisipatoarele şi evacuarea grăsimilor, decantarea primară, după care apa trece în bazinele biologice unde este zona anoxică şi zona de aerare, apoi trece în decantoarele secundare de unde se extrage nămolul. Apa decantată este evacuată în Şomuz iar nămolul este deshidratat prin două concentratoare de nămol cu bandă, apoi ajunge în fermentator unde produce biogaz folosit la centrala termică. După 21 de zile, nămolul fermentat este trimis într-un bazin de condiţionare unde se amestecă cu var şi clkorură ferică, se presează şi se depozitează, pentru a fi folosit în agricultură”, a declarat inginerul Sorin Alexandrescu.

La sfârşitul fluxului tehnologic, a fost făcută o comparaţie între apa potabilă şi apa evacuată din staţia de epurare, rezultatele analizelor fiind aproape identice.

Staţia de epurare Fălticeni, un proiect de succes

Termenul de finalizare a contractului era de 31 de luni de la data de începere a lucrărilor din care 4 luni perioada de proiectare, 13 luni execuţie, două luni testarea echipamentelor, respectiv 12 luni perioadă de notificare a defectelor, data estimată de finalizare a contractului fiind octombrie 2015.

Panglica inaugurală a fost tăiată de Pierre Cugnet şi Gheorghe Neacşu din partea Veolia Water Solutions & Technologies, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Cătălin Coman şi Ştefan Groza, directorul general ACET.

„În urma unei colaborări extraordinare a ieşit un proiect de succes. La Fălticeni este cel mai frumos proiect al firmei Veolia din ceea ce am văzut în portofoliu. Despre fotbal, politică, vorbim toţi, cu mare largheţe, dar despre deşeuri şi ape uzate mai deloc. Nu ne interesează ce se întâmplă, cum se întâmplă, dacă se întâmplă, fără să conştientizăm că aceste componente legate de sănătate publică, care înseamnă atât reţele de apă cât şi staţii de epurare a apelor uzate sunt extrem de importante pentru civilizaţia noastră modernă. Omul în activitatea curentă produce foarte multe deşeuri pe care cineva trebuie să le prelucreze. Altfel localităţile noastre nu ar putea oferi condiţii de sănătate publică, condiţii de peisagistică în conformitate cu aşteptările noastre. Este un proiect complex, atât prin valoare cât şi prin tehnologia implementată la Fălticeni şi ritmul susţinut de construcţie. Sper ca acest proiect de succes să poată fi preluat de ACET şi în relaţia cu alţi constructori”, a declarat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean.

Vechea staţie de epurare a apelor uzate, situată pe cursul râului Şomuzul Mare, a fost pusă în funcţiune în decembrie 1982, cu posibilităţi de epurare atât a apei menajere, cât şi a apei industriale. Pe parcurs, debitul de epurare de 210 litri pe secundă a scăzut la 70-100 litri pe secundă. Staţia avea un randament foarte scăzut şi trebuia retehnologizată în întregime.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.