La Fălticeni se desfăşoară a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”

Începând de luni, 31 august, timp de o săptămână, la Fălticeni se desfăşoară a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”.

Deschiderea oficială a Festivalului, “un produs cultural” cum a fost numit de prezentatorul Andrei Giurgea, care reuneşte Festivalul Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” (ediţia V-a), Festivalul „Fălticeni Folk” (ediţia a IV-a), şi secţiunile Creaţie dramatică, Arte vizuale, Film de scurt metraj şi spoturi publicitare, a avut loc luni după – amiză în Curtea interioară a Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

„Pentru că este ediţia a V-a avem cinci secţiuni, cele mai importante fiind cele deja consacrate, Festivalul de Teatru şi Festivalul Fălticeni Folk, care se desfăşoară pe o scenă amplasată în faţa Muzeului de Artă <Ion Irimescu>. Tot pe această scenă avem teatru pentru copii în aer liber şi proiecţii de film, începând de joi. Primul film va fi <Coana Chiriţa>, în regia lui Mircea Drăgan, la care va participa şi doamna Draga Olteanu Matei, apoi sâmbătă  filmul <Reconstituirea>, în regia lui Lucian Pintilie, care va fi prezentat de actriţa Ileana Popovici, iar duminică seara, după piesa de teatru <Aici nu-i de joacă>, cu Catrinel Dumitrescu şi Victoria Cociaş va fi o întâlnire de suflet televizată, transmisă în direct de o televiziune naţională, cu Draga Olteanu Matei, Adela Mărculescu, Dorel Vişan, care va lansa cartea “Psalmii”, Catrinel Dumitrescu, Ileana Popovici, Radu Tudor, Ovidiu Cuncea, Gheorghe Balint, Radu Ghilaş. Festivalul se va încheia cu prezentarea filmului “Doar cu buletinul la Paris”, care va fi prezentat de actorul Dorel Vişan.

Festivalul are o binecuvântare culturală, cea a Ministerului Culturii, care a devenit coorganizator, festivalul fiind în sfârşit acreditat, iar ca sponsor oficial este Kaufland România”, ne-a declarat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, principalul organizator al manifestărilor.

Prima zi a festivalului

În prima zi a avut loc vernisajul expoziţiei “Memoria retinei gulagului românesc” a pictorului Radu Bercea. În prezentarea lucrărilor expuse, profesorul Neculai Sturzu a scos în evidenţă importanţa cunoaşterii de către cei tineri a unor aspecte din istoria poporului român care nu se învaţă la şcoală şi ar putea să treacă necunoscute dacă nu ar exista mărturii.

Tot în prima zi a avut loc lansarea unei „cărţi de mărturii- document” despre Birlic, care “va face vâlvă” pentru că foarte multe lucruri despre Birlic sunt povestite chiar de impresarul marelui actor, Gaby Michailescu, ajutat de Valentin Ajder.  “Birlic, tăvălugul râsului eclatant, tordantă năvalnică molipsitoare veselie la scenă, când la trap, când la galop …”, a apărut la Editura Eikon şi prezintă aspecte din viaţa privată, viaţa din spatele scenei cu capriciile şi viciile ce-l năvăleau samavolnic pe Birlic, printre acestea numărându-se jocurile de noroc şi cursele de cai, aspecte din viaţa de pe scenă sau din faţa camerelor de filmat. La sfârşit găsim o impresionantă galerie de fotografii, cele mai multe dintre ele fiind prezentate publicului pentru prima oară. În carte se vorbeşte şi despre Grigore Vasiliu Birlic, elev la Liceul „Nicu Gane”, despre primele iubiri ale celebrului actor, mici cancanuri dar sunt prezentate şi mici drame din viaţa sa. Gaby Michailescu a fost o enciclopedie ambulantă, cu o memorie de elefant. Având norocul să lucrez cu el 7 ani şi jumătate, nopţile, de la ora 10,00, câte 10 ore la masă, pe scaune de lemn, în care el vorbea necontenit şi eu scriam, scuturând din când în când mâna pe sub masă, să nu vadă şi să mă fac de râs că mi-a amorţit mâna, am reuşit să realizez această întoarcere la scumpul nostru neuitat Grigore Vasiliu Birlic.  Gaby Michailescu nu agrea aparatele de înregistrat, accepta doar hârtie, creion şi spunea: hai să lucrăm, dacă nu lasa-mă în pace că am la ce mă gândi”, a precizat editorul cărţii, Valentin Ajder.

Parada costumelor de teatru de la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi

Parada costumelor de teatru de la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, spectacolele “Ţara asta ţine la tine, mă” şi “Welcome America” de Matei Vişniec, în regia lui Gheorghe Balint au dat startul celor 7 zile de teatru la Fălticeni.

De la ora 20,00, în curtea interioară a Muzeului “Ion Irimescu” a început a IV-a ediţie a Festivalul Fălticeni Folk, cu un spectacol susţinut de câştigătorii ediţiile precedente ale Festivalului şi recitalurile Marius Matache şi Puiu Creţu.

“Am avut din nou bucuria să fiu invitat în recital la Festivalul Fălticeni Folk, o secţiune a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare <Grigore Vasiliu Birlic>. A fost o premieră faptul că spectacolul a avut loc afară, în faţa Muzeului „Ion Irimescu”, într-o atmosferă superbă. Publicul a fost alături de noi, nu l-am lăsat să se plictisească împreună cu colegii de scenă, Puiu Creţu şi Cristi Mihai. Am încercat ca timp de o oră şi 45 de minute să le aducem un pic de bucurie în suflet.

Suntem într-o epocă în care cultura trebuie să ajungă la oameni. Nu mai putem aştepta ca oamenii să vină la cultură, de aceea astfel de manifestări sunt binevenite. Oamenii aşteaptă şi noi trebuie să le oferim un spectacol demn de 2015. S-au schimbat paradigmele, dacă acum 30 de ani Cenaclul <Flacăra> avea exclusivitate, acum este o concurenţă. Folkul pe care noi îl reprezentăm trebuie să concureze şi cu alte genuri, de aceea trebuie să luptăm pentru felia noastră de public”, ne-a declarat Marius Matache.

Concurs de interpretare pentru trupele de teatru participante la festival

Marţi, la Centrul Cultural “Gr. V. Birlic” a avut loc prima parte a Concursului de interpretare pentru trupele de teatru participante la festival. Primii care au urcat pe scenă au fost membrii Trupei de teatru “Altfel” a Centrului Cultural Municipal Caracal care au prezentat piesa “Ţara lui Gufi” de Matei Vişniec în regia lui Florin Beciu. O altă piesă impresionantă prin dramatismul expus a fost “Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ”, un colaj după piesa “Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”, de Matei Vişniec, versuri ale unor poeţi români şi text adăugat de Emil Gnatenco. Piesa Teatrului Club – Tineret Iaşi, “Teatrul de la Râpa Galbenă”, a fost regizată de Emil Gnatenco. Trupa de teatru pentru copii şi tineret “Ghioceii” din Migir, raionul Hînceşti, Republica Moldova a ridicat spectatorii în picioare şi a fost îndelung apaludată pentru piesa “Soacra cu trei nurori”, o adaptare scenică inedită după piesa cu acelaşi nume a lui Ion Creangă, şi pusă în scenă de regizorul Mihail Sârbu.

De la ora 15,00 participanţii la festival s-au întâlnit cu regizori, coregrafi şi actori la primul Atelier de teatru, de la ora 17,00 Teatrul Naţional din Kolomea – Ucraina a prezentat piesa “Anul huţulilor”, în regia lui Cebureak Dumitru, iar de la ora 20,00, în Curtea interioară a Muzeului “Ion Irimescu” a avut loc prima parte a Concursului de interpretare şi creaţie din cadrul Festivalul Fălticeni Folk.

În această seară, Teatrul Victor Ion Popa din Bârlad va prezenta piesa Dureri fantomă de Vasilli Sigarev în regia lui Radu Ghilaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.