Spectacol de gală la „festivalul festivalurilor”

„Festivalul festivalurilor” cum a fost numită ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni, pentru că la concursurile de folk şi teatru au participat câştigători ai concursurilor de folk şi teatru din ţară, şi-a premiat joi seara câştigătorii. Spectacol de gală a început la ora 20,00 cu o vizită inedită a Muzeului de Artă “Ion Irimescu” prin dans şi muzică şi s-a încheiat după mai bine de cinci ore cu recitalul trupei Fără Zahăr. Despre cele mai importante premii la rei dintre principalele secţiuni ale festivalului, teatru şi folk şi arte plastice, aţi aflat în ediţia de vineri.

„Monocromia”, scurt metrajul care a câştigat Marele premiu la secţiunea de film

Festivitatea de premiere a început cu câştigătorii de la Secţiunea de arte plastice după care a urmat Secţiunea de film şi spoturi publicitare, o noutate a festivalului din acest an. Secţiunea s-a adresat tinerilor cu vârsta între 15 şi 30 de ani, care nu se încadrează în categoria profesionişti în arta cinematografică. Au intrat în concurs scurtmetraje artistice şi filme documentare din toată ţara, care au abordat diverse teme care îi preocupă pe tineri.

Preşedintele juriului la aceatsă secţiune, regizorul Gheorghe Balint, a precizat că prima ediţie a Secţiunii de scurt metraje a fost un pic mai timidă ca participare, dar cu filme bine realizate, având ca personaje principale, regizori, cameramani, oameni foarte tineri, elevi sau studenţi, cu adevărate abilitaţi pentru cinematografie.

Sergiu Smerea din Roman a obţinut menţiune, pe locul III s-a clasat Cozmin Ştefan din Fălticeni, pe locul II, Dorian Negrilă din Olt, locul I revenind echipei Iustin Buculei şi Maria Rusu din Fălticeni pentru filmul „Monocromia”, un scurt metraj care trage un semnal de alarmă într-o manieră tragic – comică asupra aceloraşi activităţi şi preocupări pe care le au tinerii în fiecare zi (şcoală, calculator, facebook), a lipsei dialogului între ei sau cu cei din jur, lipsa preietenilor sau existenţa acestora doar în mediul virtual. Iustin Buculei a primit şi Diploma de excelenţă pentru imagine şi montaj.

Tabără la Gura Humorului pentru folk-iştii care au urcat pe podium

Festivitatea de premiere a Festivalului Concurs pentru Tineret “Fălticeni Folk” a avut loc în seara zilei de joi, o seară dedicată tot folk-ului, în care au evoluat Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei şi trupa “Fără Zahăr”.

Pe lângă premiile acordate de juriu, Sorin Poclitaru, preşedintele Asociaţiei Culturale „Fair Play”, a anunţat că şapte dintre tinerii participanţi şi premiaţi la concursul Fălticeni Folk au fost invitaţi în luna octombrie la Tabăra Folk “Şapte stele” organizată de Asociaţia Culturală “Fair Play” împreună cu “Şapte stele”. La finalul acestei tabere, toţi participanţii vor susţine un concert la Iaşi.

Poetul folk-iştilor cum este numit Sorin Poclitaru a oferit şi două premii din partea Asociaţiei Culturale “Fair Play”, lui Sebastian Ionel şi Mateianei Anichiforesei, câştigătorii trofeului Concursului pentru Tineret “Fălticeni Folk”.

“Am hotărât ca anul acesta să premiez doi copii care au cântat extraordinar pe versurile scrise de mine. Mi-a plăcut foarte mult ce au reuşit să facă cu ceea ce am scris eu”, a precizat Sorin Poclitaru.

După premiere folkiştilor, pe scenă au urcat Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei. Timp de o oră a fost o atmosferă frumoasa de concert din care nu a lipsit comunicarea cu publicul, prin muzică, poveşti legate de piese, glume şi promovarea ultimului album “Drumul” şi a videoclipului piesei “Cele mai frumoase”.

Preotul Liviu Mihăilă, “fermentul dezvoltării culturale din Fălticeni”

Decernarea premiilor la Festivalul Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” a fost făcută de membrii juriului, suportul financiar fiind asigurat de Alex Şerban,  strănepotul marelui actor Grigore Vasiliu Birlic, iar pentru cei mai buni actori şi actriţe premiile în bani au fost asigurate de senatorul Ovidiu Donţu.

“Sunt extrem de bucuros că sunt aici. Mulţumesc organizatorilor, juriului, mulţumesc fiecărui participant la acest concurs şi nu în ultimul rând mulţumesc părintelui Liviu Mihăilă, care este fermentul dezvoltării culturale din municipiul Fălticeni. Pentru că suntem la Festivalul Birlic îmi aduc şi eu astăzi o contribuţie la ceea ce însemant acest mare maestru. Am tipărit şi o broşură în limba engleză despre Nordul Voievodal unde am evocat şi personalitatea marelui maestru al teatrului românesc” a precizat senatorul Ovidiu Donţu.

Preotul Liviu Mihăilă a mulţumit senatorului Ovidiu Donţu pentru rolul pe care l-a avut în atragerea Ministerului Culturii ca partener oficial al Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”.

Cele două meniri ale teatrului

Anul acesta festivalul a avut ca membru al juriul un actor foarte cunoscut, Ovidiu Cuncea, care va fi timp de 10 zile şi regizor pentru Trupa de teatru “Birlic”. El va monta cu trupa din Fălticeni spectacolul „Despre amor, omor şi umor”, o adaptare după „Povestea vorbei” de Anton Pann.

Ovidiu Cuncea este unul dintre cei mai talentaţi actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti, dar nu s-a putut desprinde nici de biserică pentru că din copilărie, el visa să se facă preot. A făcut Seminarul Teologic la Craiova şi Bucu­reşti, apoi a intrat la Facultatea de Teologie din Bucureşti. În 1990, când era student în anul II la Teologie a fost admis şi la IATC, iar în prezent se împarte între actorie şi slujbele religioase. Prima Sfântă Liturghie după ce a fost hiritonit diacon a oficiat-o la Hreaţca împreună cu preotul Liviu Mihăilă.

“Este de apreciat că, copiii dumneavoastră sau toţi participanţii, pe lângă tot ce ne înconjoară, se ocupă şi de teatru. Teatrul are o menire pe acest pământ: Să cultive limba maternă, limba vorbită şi învăţată de la mama noastră. Cu cât vorbim mai frumos limba maternă cu atât noi suntem reprezentaţi pe acest pământ. A doua menire este să promoveze valorile culturii naţionale şi internaţionale. Ce însemană valorile naţionale i-aş întreba toţii tinerii noştri şi ce ne leagă de le? Ne leagă steagul tricolor, ne leagă imnul naţional, ne leagă limba maternă despre care vă vorbeam, ne leagă credinţa strămoşească creştin – ordotoxă pe care o mărturisim majoritatea românilor şi ne mai leagă pănântul acesta pe care ne-am născut şi obiceiurile populare pe care sper să le ducem mai departe. Aceşti copiii care au participat la acest festival internaţional, vor duce naţiunea română prin teatru, prin limba  maternă pe care o vorbesc jucând în piesele de teatru, mai departe. De aceea îi felicit şi dumneavoastră trebuie să îi iubiţi şi să-i aplaudaţi pentru că ei fac altceva decât fac majoritatea copiilor. Sunt uniţi de teatru”, a spus actorul Ovdiu Cuncea.

“Publicului nu îi mulţumeşte nimeni”

Înainte de festivitatea de premiere a trupelor de teatru, actorul şi regizorul Radu Ghilaş a mulţumit în primul rând publicului, pentru că “publicului nu îi mulţumeşte nimeni” şi invitaţilor, după care prezentat “judecata” actorului făcută de Sfântului Petru înainte de a deschide poarta raiului.

Lorette Enache a fost pentru a treia oară membră a juriului la această manifestare culturală internaţională. Cunoscuta coregrafă de la UNATC Bucureşti a declarat: “Mă bucur pentru tot ceea ce se întâmplă aici, la Fălticeni. Mulţumim preotului Liviu Mihăilă şi celor care au făcut posibilă această manifestare culturală educativă şi să dea Dumnezeu să ne înâlnim la cât mai multe ediţii a acestui festival foarte important”, a precizat Lorette Enache.

La rândul său, regizorul Gheorghe Balint a tras un semnal de alarmă pentru viitorul trupei de teatru “Birlic”,

“Consiliul Local mi-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare. La şedinţa respectivă am spus  că accept cu drag titlul de Cetăţean de Onoare şi cafeaua respectivă, dar am spus că voi renunţa la titlul de Cetăţean de Onoare dacă nu se face mai mult pentru trupa Birlic de care m-am ocupat. Mi se pare anormal să nu existe o stradă care să se numească Grigore Vasiliu Birlic, să nu există o statuie care să ni-l amintească pe marele actor, nu există o alee a personalităţilor din Fălticeni şi trupa Birlic nu are un sediu”, a precizat regizorul Gheorghe Balint.

Premii pentru cei mai buni recitatori

La Secţiunea poezie, monolog, categoria 7 – 14 ani, premiul III a fost acordat concurenţilor Claudia Petriceanu, Maria Grădinaru, Claudia Petrov, premiul II a fost obţinut de Maria Ţăranu, Sorana Siminoc, Robert Naforniţă, Bianca Avârvarei, iar premiul I a revenit Andreei Mărtiş şi Adelei Şulea. Marele Premiu la subsecţiunea monolog a ajuns la Carina Mihăilă, iar Marele Premiu la subsecţiunea poezie a ajuns la Iana Tantoş.

La Secţiunea poezie, monolog, categoria 15 – 20 ani, au fost acordate trei premii speciale ale juriului tinerilor Maria Hopu, Liliana Răfăilă şi Bogdan Capşa.

“Pentru că noi am învăţat de la profesorii noştri că premiile pentru interpretare se dau actorilor care interpretează textele altora, adică textele autorilor clasici, am oferit Premiul special al juriului pentru stand-up-comedy, categorie în care interpretăm propriile noastre gânduri, propriile noastre texte. Bogdan Capşa a fost foarte, foarte bun”, a motivat regizorul Radu Ghilaş acordarea celor trei premii.

Premiul III a fost acordat lui Andrei Mihuţ şi lui Bogdan Robu, premiul II a fost obţinut de Ioana Carabă, Miruna Tutoveanu, premiul I a revenit Ioanei Cojocărescu, Vlad Steclaru şi lui Marin Lupanciuc. Marele Premiu la secţiunea monolog a ajuns la Diana Afrăsânei, iar Marele Premiu la secţiunea poezie a ajuns la Cristian Conache.

Sebastian Ionel din Dorohoi a câştigat trofeul „Fălticeni Folk”

Sebastian Ionel

Juriul Festivalului „Fălticeni Folk” a fost format din solista Ştefania Iacob, poetul Sorin Poclitaru şi cantautorul Puiu Creţu (preşedinte). Soliştii sau formaţiile participante în concurs au prezentat câte două piese, din care cel puţin una trebuia să fie compoziţie proprie.

„La concursul din acest an a participat chintesenţa concurenţilor la festivalurile folk. Au fost concurenţi mai puţini, dar au fost mult mai buni şi mai apropiaţi ca valoare, fiind foarte greu de departajat” ne-a declarat Puiu Creţu.

Festivitatea de premiere a avut loc în seara zilei de joi, o seară dedicată tot folkului, în care au evoluat Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei, înainte de recitalul trupei „Fără Zahăr”.

Premiul de debut a revenit folkistei din judeţul Neamţ Oana Selena Corază, iar premiul preşedintelui Asociaţiei „Fălticeni Cultural” a revenit duetului Alexandra Conţu şi Paul Tihan. Juriul a hotărât ca premiul III să fie acordat lui Paul Tihan din Fălticeni, premiul II grupului „Noi doi” din Dorohoi, iar premiul I a fost primit de grupul „Elexir” din Dorohoi. Trofeul „Fălticeni Folk” a ajuns la Sebastian Ionel, tot din Dorohoi, pentru evoluţia scenică şi modul cum a interpretat compoziţiile proprii „Mi-e dor” şi „Stradă mică”, şi la Mateiana Anichiforesei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.