A XII-a ediţie a Târgului Mărului

În perioada 17 – 18 octombrie la Fălticeni se vor desfăşura a XII-a ediţie a Târgului Mărului, ediţia a III –a a Festivalului Naţional Concurs de Muzica Folk pentru Tineret „Nada Florilor” şi prima ediţie a Festivalului Fanfarelor.

„În Piaţa <Nada Florilor> se vor desfăşura activităţi comerciale cu fructe şi legume şi spectacole folclorice în care vor evolua solişti din judeţ şi cele mai cunoscute fanfare.

Pomicultori din bazinul Fălticeni – Rădăşeni vor prezenta soiurile de mere care se cultivă în această zonă, specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole, APIA Suceava şi ai Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni vor oferi consultanţă de specialitate. Pe lângă pomicultori şi-au anunţat prezenţa producători de material săditor, de utilaje agricole, firme care asigură substanţe pentru combaterea dăunătorilor, membri ai Asociaţiei <Produs în Bucovina>.

Concursul Naţional de Folk pentru Tineret “Nada Florilor” se adresează tinerelor talente, intrepreţi sau grupuri, şi îşi propune descoperirea, lansarea şi mediatizarea unor autentice valori ale genului şi popularizarea creaţiei acestora. Anul trecut, la cele două probe din concurs, interpretare şi compoziţie, au participat concurenţi din judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, Tulcea şi municipiul Bucureşti, ceea ce arată interesul crescut în rândul tinerilor pentru această manifestare.

Cele mai bune fanfare vor evolua pe scena din Piaţa “Nada Florilor” la Festivalul fanfarelor demonstrând că muzica tradiţională este un giuvaer de mare preţ care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanţi din tată-n fiu, cum se autodefinesc. Festivalul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural <Bucovina>, şi va începe cu parada tuturor fanfarelor invitate”, a declarat primarul Cătălin Coman.

A XII-a ediţie a Târgului Mărului

Târgul Mărului este organizat de Primăria Municipiului Fălticeni în colaborare cu Asociaţia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Asociaţia „Produs în Bucovina, Centrul Cultural Bucovina şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Suceava.

Manifestarea se va desfăşura în Piaţa „Nada Florilor” din Municipiul Fălticeni, loc unde vor expune pomicultori, furnizori de materiale şi produse specifice pentru agricultură, producători şi procesatori de lapte şi carne, piscicultori, apicultori, legumicultori, meşteri populari. Sâmbătă, de la ora 12,30, pomicultorii dar şi alte personae interesate se vor  întâlni cu George Turtoi, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a ourta discuţii şi a găsi soluţii pentru dezvoltarea pomiculturii, politica de reconversie în pomicultură, acordarea de subvenţii, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, etc.

Festivalul Naţional Concurs de Muzica Folk pentru Tineret „Nada Florilor” 

Festivalul Naţional Concurs de Muzica Folk pentru Tineret „Nada Florilor” este organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Fălticeni în colaborare cu Asociaţia Pathos. Sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 10,00 este programat, pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, concursul de interpretare, iar de la ora 16,00, pe scena din Piaţa “Nada Florilor”, un spectacol extraordinar cu cunoscuţi solişti de muzică folk cum ar fi Titus Walter Ghicolescu şi Mircea Vintilă. Duminică, 18 octombrie, tot de la ora 10,00, este programat concursul de compoziţie, iar seara, în Piaţa „Nada Florilor”, va ave aloc Gala Laureaţilor Festivalul de Folk  urmată de recitalurile trupelor Icarus (câştigătorii de amul trecut) şi TAXI.

Prima ediţie a Festivalului Fanafarelor

Tradiţia muzicii de fanfară a fost păstrată la Fălticeni peste 100 de ani, până la transfromarea Centrului de Instrucţie Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni în Şcoală de subofiţeri jandarmi. Fanfara Regimentului 16 Dorobanţi de la Fălticeni, a constituit o prezenţă permanentă la sărbători naţionale, ceremonialuri militare, manifestări social-politice, culturale, momente de destindere şi recreere şi, nu în ultimul rând, în momentele fierbinţi ale istoriei, când nu a lipsit de lângă ostaşul cu arma în mână. Primele documente care ne furnizează informaţii despre existenţa la Fălticeni a unei fanfare formată din ostaşi, “muzicanţi”, datează din anul 1898, iar de la 1 Decembrie 1918 avem confirmarea din cronicile vremii că la Fălticeni, s-a dansat Hora Unirii, în acordurile fanfarei. Festivalul de Fanfare va aduce în atenţia publicului istorisiri şi faţete cu totul speciale ale oamenilor şi a muzicii fără pereche din vetrele satelor româneşti

Aşa cum am aflat de la organizatori, cunoscuţi solişti de muzică populară îi vor încânta pe cei prezenţi acompaniaţi de fanfare.

 

Sâmbătă, 17 octombrie,

Ora 10,00  Deschiderea Târgului de mere şi produse agroalimentare;

Orele 11,00 – 16,00 Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” împreună cu solişti cunoscuţi din judeţul Suceava;

Ora 12,30 Întâlnire cu George Turtoi, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;

Orele 16,00 – 20,00 Recital Mircea Vintilă şi invitaţii Festivalului Naţional de Folk „Nada Florilor”.

Duminică, 18 octombrie,

Orele 10,00 – 18,00 Târg de mere şi produse agroalimenatre;

Orele 12,30 – 13,00 Parda fanfarelor;

Ora 13,00 Festivalul Fanfarelor;

Ora 16,00 Gala Laureaţilor Festivalului de Folk urmată de recitalurile trupelor Icarus (câştigătorii de anul trecut) şi TAXI.

Falticeni-targul marului 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.