Comemorarea Maestrului Ion Irimescu la împlinirea a 10 ani de la trecerea la cele veşnice

În tradiţia municipiului Fălticeni a existat întotdeauna un cult pentru înaintaşi care dă energia şi dinamismul de care are nevoie tânăra generaţie pentru ca urbea de pe Şomuz să rămână acea mică Florenţă, aşa cum îl caracteriza George Călinescu. Salba de muzee care există aici sunt o dovadă despre ce a reprezentat Fălticeniul în cultura naţională. Ion Irimescu s-a stins din viaţă în anul 2005, la 102 ani. Maestrul a lăsat în urmă sute de sculpturi şi mii de desene, cele mai multe dintre acestea adăpostite de Muzeul care îi poartă numele din Fălticeni, deschis în anul 1975. După Cella Delavrancea, a fost al doilea artist român încă în viaţă căruia Academia i-a sărbătorit centenarul.

Gestul său de a se întoarce pentru a fi aşezat în acest pământ unde se află înmormântată şi soţia, face ca dragostea noastră, a celor din Fălticeni, să fie mai profundă. Pe 27 februarie când sărbătorim naşterea maestrului Ion Irimescu şi pe 28 octombrie când îl comemorăm sunt prezenţi la Fălticeni artişti plastici, critici de artă, scriitori şi poeţi, elevi şi absolvenţi ai şcolilor de arte, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor, Prefecturii, Consiliului Judeţean, deputaţi şi senatori, iar cei care nu pot ajunge onorează cu mesaje.

Pe data de 28 octombrie 2015, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Municipiul Fălticeni va găzdui o acţiune de comemorare a maestrului Ion Irimescu, la împlinirea a 10 ani de la trecerea sa la cele veşnice. La sfârşitul vieţii, Ion Irimescu s-a retras la Fălticeni, unde s-a ocupat de muzeul care adăposteşte jumătate din operele sale şi pe care le-a donat oraşului (aproximativ 300 sculpturi şi 1000 desene), dând naştere astfel celei mai mari colecţii permanente de autor din România.

Programul manifestării cuprinde un simpozion despre arta maestrului Irimescu în contextual artei româneşti şi a celei europene;  vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică “Mihai Nechita”; un moment muzical susţinut de violonista Sânziana Dobricescu; prezentarea cărţii “Irimescu – Demiurg al tăcerii” a criticului de artă, prof. Gheorghe A.M. Ciobanu, un volum bilingv englez-român în care este prezentată o analiză a operei maestrului.

Falticeni-afis Falticeni-Invitatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.