Zilele Sadoveanu la Falticeni

Până pe 10 noiembrie, la Casa memorială „Mihail Sadoveanu” din municipiul Fălticeni vor avea loc mai multe activităţi care marchează 135 ani de la naşterea scriitorului Mihail Sadoveanu şi 100 ani de la apariţia romanului istoric „Neamul Șoimăreştilor”.

În săptămâna 2 – 7 noiembrie elevi de la mai multe şcoli din urbea de pe Şomuz au vizitat casa în care a locuit scriitorul între anii 1909 şi 1918 şi au derulat mai multe activităţi dedicate marelui scriitor.

Duminică, 8 noiembrie, începând cu ora 13,00, la Casa memorială construită la Fălticeni după planurile lui Mihail Sadoveanu, va avea loc lansarea volumului omagial: „Mihail Sadoveanu, fiul ţărăncii din Verşeni”, un proiect al lui Gheorghe Pârlea urmat de vernisajul expoziţiei de fotografii „Pe urmele lui Mihail Sadoveanu”, autor  prof. dr. Vasile Şoimaru şi vernisajul expoziţiei de carte „Romanul istoric”. Printre cei care şi-au anunţat participarea se numără şi invitaţii de peste Prut, prof. dr. Vasile Şoimaru, scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă  şi  conf. univ. dr. Diana Vrabie de la Universitatea de Stat din Bălţi.

Marţi, 10 noiembrie, tot la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” va avea loc sesiunea de dezbateri şi comentarii la filmele apărute după cărţile scriitorului „Opera lui Sadoveanu în cinematografie”, Vizionarea filmului „Vacanţă tragică”,. O ecranizare după romanul „Nada Florilor şi alte povestiri”, moderator fiind ing. Constantin Horbovanu, membru al Societăţii Şiinţifice Cygnus Suceava şi al  Clubului de Inițiativă Literară Suceava.

La “Casa din deal”, de pe uliţa Rădăşenilor, nr. 68, cum este cunoscută Casa  memorială „Mihail Sadoveanu”, Mihail Sadoveanu a scris: “Povestiri de seară” şi “Genoveva de Brabant” în 1910, “Apa morţilor” în 1911, Un instigator” şi “Bordeienii” în 1912, “Privelişti dobrogene” în 1914, “Neamul Șoimăreştilor” în 1915, “44 de zile în Bulgaria” în 1916 şi, în sfârşit, “File însângerate” în 1917. Mihail Sadoveanu însă n-a putut să uite niciodată că în 1897, în ultimul an al gimnaziului, a publicat pentru prima oară, sub pseudonimul “Mihai din Paşcani”, o schiţă intitulată “Domnişoara M. din Falticeni”, în ziarul umoristic “Dracul” din Bucureşti. În 1910, când la Fălticeni a luat fiinţă Societatea corala “Nicu Gane”, scriitorul a devenit preşedintele ei.

afis Sadoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.