Confesiunile unui câine

Joi, 28 ianuarie, la ora 18,00, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni va avea loc spectacolul de teatru educaţional „Confesiunile unui câine”, parte din proiectul „Manifest canin în sala de lectură din Moldova”. Manifestarea este organizată de Asociaţia Culturală „Replika”, Asociaţia “Red Panda” şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – ANBPR în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni şi Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”. Intrarea este liberă.

Scopul principal al proiectului este educarea prin artă a tinerei generaţii şi promovarea responsabilităţii, implicării în societate, toleranţei şi respectului pentru viaţă. Spectacolul de teatru „Confesiunile unui câine” este o adaptare scenică a romanului „Viaţă de câine” de Peter Mayle şi are ca subiect lecţiile de supravieţuire ale unui câine comunitar, a cărui poveste de viaţă l‑a făcut celebru. Mărturisirile personajului sunt prezentate sub forma unei conferinţe publice, după modelul TED. Spectacolul este interactiv şi are ca miza sensibilizarea, conştientizarea şi responsabilizarea cetăţenilor în legătură cu problema câinilor comunitari, pe de‑o parte, şi cu violenţa împotriva animalelor, pe de altă parte.

Atelierul de Educaţie Civică din cadrul spectacolului are ca scop formarea de actori sociali responsabili de propria educaţie şi de implicarea în comunitatea în care trăiesc, precum şi familiarizarea publicului spectator cu privire la efectele negative ale violenţei asupra animalelor care este, în fapt, debutul violenţei asupra oamenilor.

„<Confesiunile unui câine> este un spectacol pentru cei care au un căţel acasă şi se fericesc. Un spectacol pentru cei care nu au un căţel acasă, dar îşi vor lua unul şi se vor ferici. Un spectacol pentru cei care iubesc animalele, dar şi pentru cei care nu le iubesc… şi le vor iubi”, precizează Mihaela Rădescu, una din actriţele din acest spectacol.

Un proiect în care tinerii învaţă să respecte orice formă de viaţă

Proiectul “Manifest canin în sala de lectură din Moldova” este dedicat copiilor între 8 şi 16 ani şi se desfăşoară în Bibliotecile Publice partenere din zece oraşe din Moldova: Bacău, Botoşani, Fălticeni, Paşcani, Piatra Neamţ, Roman, Suceava, Târgu Neamţ, Târgu Frumos şi Paşcani. „Confesiunile unui câine” este un spectacol de Ioana Macarie şi Mihaela Rădescu, după romanul „Viaţă de câine” de Peter Mayle. Distribuţia: Mihaela Rădescu, Mădălina Florescu – pian, Cristian Balaş – vioară, Andrei Gonczi, Toma Albacan şi Bogdan Frunzareanu – video artists. Coregrafia: Ioana Macarie.

Dacă tinerii învaţă să respecte drepturile animalelor şi orice formă de viaţă, atunci ei vor fi cu atât mai responsabili şi mai implicaţi în societate, deschişi la ajutarea celor din jur şi la respingerea unor atitudini extreme. Studii de caz şi cercetări din domeniile psihologiei şi al psihiatriei demonstrează că violenţa asupra animalelor este, în fapt, debutul violenţei asupra oamenilor şi atestă că „prevenirea şi tratarea timpurie a comportamentului violent faţă de animale sunt foarte importante, deoarece cu cât copiii agresivi cresc, cu atât ei devin mai puţin receptivi la orice intervenţie cu privire la comportamentul lor agresiv” (Kazdin, A. E. – 1995 ; ”Conduct Disorder in Childhood and Adolescence” ; Thousand Oaks, Calif. and Loeber, R. – 1990 ; Development and risk factors in juvenile anti-social behavior and delinquency – Clinical Psychology Review).

Manifest canin în sala de lectură din Moldova este un proiect finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Falticeni-Afis Confesiunile Falticeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.