Centenar

În ciuda vremurilor foarte grele pe care le-a trãit, a necazurilor si a încercãrilor pe care viata i le-a rezervat, Natalia Turcu, din Fălticeni a împlinit pe 2 februarie, frumoasa vârstă de 100 de ani. Sâmbătă 13 februarie, copiii, nepoţii şi strănepoţii, rudele şi prietenii, dar şi reprezentanţii administraţiei publice locale au sărbătorit-o pe Natalia Turcu la un restaurant din Fălticeni.  O aniversare a unui număr atât de mare de ani, presupune în primul rând bucurie pentru cel care împlineşte anii, dar şi pentru familia acestuia, iar  când se ajunge la 100 de ani, o vârstă pe care o întâlnim rar în rândul locuitorilor unei comunităţi de nici 30.000 de oameni cum este Fălticeniul, evenimentul devine important pentru întreaga comunitate.

Pe lângă flori, cadouri, tort şi şampanie au fost şi lacrimi de bucurie pentru că această aniversare a fost un bun prilej de întâlnire pentru toţi membrii familiei, unii veniţi de aproape alţii de departe. Şi pentru că este o credincioasă evlavioasă şi spune că a ajuns până la această vârstă doar cu ajutorul lui Dumnezeu care a binecuvântat-o cu o familie care i-a fost mereu aproape, înconjurându-o de fiecare dată cu multă dragoste, la aniversarea Nataliei Turcu preoţii Bogdan şi Neculai Apostol de la Parohia Grădini au rostit o rugăciune de mulţumire pentru anii pe care i-a dăruit Dumnezeu sărbătoritei, după care copiii, familia acesteia şi toţi cei prezenţi, i-au cântat “Mulţi ani trăiască!”.

Bătrâna, născută în 1916 a crescut împreună cu soţul său 6 copii şi nepoţi, după ce una dintre fiice, Eliza, a murit la vârsta de 42 de ani. Are 7 nepoţi şi 8 strănepoţi, îi ştie pe toţi pe nume şi  cântă împreună cu ei melodiile tinereţei sale, pe care tot ea i-a învăţat în zilele de vacanţă când aceştia stau la bunica.

Foarte lucidă, îmbrăcată îngrijit şi precizând că “a decalat un pic aniversarea pentru că a fost şi la coafor”, Natalia Turcu a primit oaspeţii cu bucurie. Întrebată ce a făcut, sau mai degrabă ce trebuie să facem şi noi pentru a ajunge ca dânsa la o astfel de vârstă, aceasta a spus că “să nu ne dăm în lãturi de la munca de zi cu zi, şi să fim mai buni, să avem o cumpătare anume şi chibzuinţă în toate, să nu putăm ură unul pe altul”.

“Am o sută de ani. Cine mai este ca mine? Secretul longevităţii nu îl spun la nimeni pentru că mi-l fură. Pe cei tineri îi sfătuiesc să fie buni, să muncească, să fie harnici, să nu se certe sau să se implice în conflicte, să se sacrifice pentru copii. Aşa vor avea un trai liniştit. M-am căsătorit la 17 ani şi cel mai greu mi-a fost în perioada celui de-al doilea război mondial când soţul a fost rănit, mai ales că a urmat o perioadă grea, cu multe lipsuri, a urmat foametea şi multe alte greutăţi. Am crescut 6 copii, pe care i-am purtat în şcoală şi toţi au făcut facultate dar şi nepoţi, pe unii chiar de mici pentru că una din fete a murit la vârsta de 42 de ani. Noi am fost oameni liniştiţi, cumpătaţi şi aşa au fost şi copiii noştri”, a spus Natalia Turcu la aniversarea unui secol de viaţă.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani, din partea primarului Cătălin Coman şi a viceprimarului Constantin Bulaicon au fost oferite flori, tort, şampanie şi o Diplomă de excelenţă pentru că exemplul său de viaţă este unul de urmat. Viceprimarul Constantin Bulaicon a vorbit despre rarul privilegiu de a sărbători o centenară.

“Doamna Natalia a avut o viaţă activă, cu bucurii şi necazuri fiind un model pentru noi. Îi spun un sincer: <La mulţi ani!>. Îmi doresc ca astfel de aniversări să avem cât mai multe, administraţia publică locală având grijă de vârstnicii noştri. O rugăm pe draga noastră sărbătorită să aibă răbdare şi să ne aştepte şi pe noi, cei de faţă, să ajungem la vârsta centenarului şi să ne dea cele mai potrivite sfaturi de viaţă“”, a precizat viceprimarul Constantin Bulaicon.

Bătrâna a asistat emoţionată la toate surprizele ce i-au fost pregătite de copiii Silva, Olguţa, Axinia, Nicu, Costică şi de nepoţi, din când în când ştergând lacrimile create de emoţia momentelor care s-au succedat sâmbătă. Momentul a fost emoţionant şi educativ prin întâlnirea atâtor generaţii care au adus sărbătoritei multă  bucurie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.