Finalizarea lucrărilor de închidere a rampei de gunoi

La câteva luni după terminarea lucrărilor de închidere a rampei de gunoi a municpiului Fălticeni, luni 7, martie, în prezenţa reprezentanţilor beneficiarului – Consiliul Judeţean Suceava, constructorului, dirigintelui de şantier, Agenţiei de Protecţia Mediului, Inspectoratului de Stat în Construcţie, ISU Suceava, Gărzii de Mediu, a avut loc recepţia la finalizarea lucrărilor de închidere a rampei de gunoi. Amplasamentul pe care a funcţionat groapa de gunoi cum este cunoscută de localnici, situat la câteva sute de metri de drumul care leagă Municipiul Fălticeni de Antileşti a fost dat în folosinţă în anul 1978, când gunoiul fălticenenilor nu a mai fost depozitat pe malul stâng al Pârâului Târgului, într-o zonă locuită fiind dus în afara oraşului. Deşeurile menajere din intrega zonă au fost colectate în această locaţie până la sfârşitul anului 2013. De la sfârşitul anului 2008 au fost aduse în rampa din urbea de pe Şomuz şi deşeurile menajere din Municipiul Suceva.

Lucrările de închidere au fost executate de Asocierea de firme S.C. SUCT S.A. Suceava – S.C. Aglomacha Empresa Constructora S.A. Spania – S.C. Consul ABC S.R.L. Iaşi, în cadrul proiectului derulat de Consiliul Judeţean Suceava, “Închiderea depozitelor urbane existente în judetul Suceava” şi au durat aproape doi ani.

Lucrările de închidere a depozitului de deşeuri menajere s-au realizat în 2 etape.

În prima etapă s-au realizat lucrări de rearanjare şi compactare a deşeurilor pentru uniformizarea depozitului, acoperire temporară cu strat de sol vegetal pentru a se evita pe perioada de tasare eventualele mirosuri, emisia de praf, apariţia de paraziţi şi insecte sau izbucnirea unor incendii, precum şi împrejmuirea depozitului. Etapa a doua a constat în închiderea finală cu acoperirea finală a depozitului cu 85 cm pământ şi 15 cm sol fertile însămânţat cu iarbă şi care se va însămânţa cu specii locale de vegetaţie, instalarea unor echipamente de colectare şi monitorizare a poluanţilor care se pot forma după închidere, amenajarea drumurilor de acces.

Prezent la recepţia lucrărilor, prof. Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava a declarat că “investiţia face parte din Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, un proiect dezvoltat de Consiliul Judeţean Suceava. Am recepţionat platformele de colectare a deşeurilor de la cetăţeni şi acum recepţionăm închiderea fostei gropi. Imediat ce va fi funcţional depozitul ecologic de la Moara, deşeurile din zona Fălticeni vor fi transferate la Moara. Noi cei din Fălticeni ştim ce era în urmă cu câţiva ani aici, acum nu mai putem vorbim de o groapa de gunoi pentru că arată cu totul altfel, este un spaţiu redat naturii, cu toate dotarile necesare pentru a ne asigura că sunt îndeplinite toate normele de mediu. În urma acestor lucrări amplasamentul va putea fi reintrodus în circuitul economic.

Săptămâna trecută am primit confirmarea scrisă că proiectul pentru Staţia de tranfer din Fălticeni a este deja fazat şi va intra la finanţare în exerciţiul financiar al Uniunii Europene pentru proiectele de mediu”, a declarat Alexandru Rădulescu.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, s-a realizat cu sprijin financiar european, fiind finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.