Găteşti cu spor, câştigi uşor!

Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” din Municipiul Fălticeni a găzduit în după – amiza zilei de joi, 3 martie, faza finală a celei de-a IV-a ediţii a concursului “Găteşti cu spor, câştigi uşor!”, organizat de Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni. Concursul s-a adresat elevilor claselor a IX-a si a X- a, specializarea turism şi alimentaţie publică şi constă în prezentarea unei ţări prin tradiţii, dans şi muzică şi cultură.

În cuvântul de deschidere a manifestării, viceprimarul Constantin Bulaicon a scos în evidenţă importanţa pregătirii profesionale pentru tinerii absolvenţi în găsirea unui loc de muncă, turismul şi alimentaţia publică fiind domenii foarte căutate atât pe plan intern cât şi în alte ţări. „Cunoştearea limbii, obiceiurilor, tradiţiilor, gastronomiei unei ţări, alături de dezvoltarea aptitudinilor din domeniul turismului sau a artei culinare pot fi o oportunitate pentru absolvenţii de liceu care îşi caută un loc de muncă în ţară, într-o unitate cu bucătărie internaţională sau doresc să lucreze peste hotare”, a precizat Constantin Bulaicon.

Atracţii turistice şi gastronomice din şase ţări

Coordonaţi de prof. Simona–Liliana Manole, orgnizatoarea evenimentului şi sprijiniţi de profesorii diriginţi, în prima etapă fiecare clasă înscrisă în concurs şi-a ales o ţară pe care să o reprezinte după care a fost desemnată o echipă pentru a-i reprezenta. Echipa a avut libertatea de a-şi alege modul de prezentare a ţării respective ca aşezare geografică, cultură şi civilizaţie, economie, principalele atracţii turistice din acea ţara sau prezentarea unei zone turistice dintr-o anumită regiune, meniul tradiţional şi modalitatea de prezentare a bucatelor tradiţionale. Imaginaţia elevilor a fost foarte bogată, aceştia utilizând pentru prezentarea ţărilor sau regiunilor turistice filme, imagini sau prezentări power point, cultura şi civilizaţia a fost  redată prin scenete de teatru, muzică şi dansuri tradiţionale, costume populare specifice. Pentru a pune în evidenţă preparatele servite toate produsele date spre degustare membrilor juriului au fost preparate de copiii în laboratorul de gastronomie al liceului.

Probele de concurs au constat într-o evaluare a echipajului înainte de concurs  privind abilităţile de prepare şi repsectarea reţetelor pentru mâncărurilor  tradiţionale, şi evaluarea din timpul concursului în care au fost punctuate vestimentaţia membrilor echipajului, decorul, prezentarea power point sau a filmului despre ţara reprezentată, momentul artistic specific fiecărei ţării, prezentarea ingredientelor necesare, modalitatea de servire şi calităţile gustative ale specialităţilor gastronomice.

Rezultatul muncii de un semestru apreciat de juriu şi de spectatori

Juriul, format din profesorii de specialitate Mattyllena Boicu, Claudia Moşneagu, Magdalena Chiţu, Elena Bălan, din directoarele colegiului, prof. Claudia Suseanu şi Mariana – Silvia Ţuca şi viceprimarul Constantin Bulaicon au apreciat efortul depus de elevi în prezentarea ţărilor, tradiţiilor, obiectivelor turistice şi costumelor populare, interesul manifestat pentru pregătirea preparatelor, a prezentărilor orale, a ţinutelor speciale, adaptate meniului ales şi, mai ales, a modalităţilor de servire.

Deliberarea a fost dificilă pentru că toate echipele implicate au adus câte un element de noutate, dacă nu chiar de inovaţie în ceea ce priveşte modalităţile de prezentare a unei ţări europene sau de pe continetul asiatic şi servirea preparatelor culinare. Într-o sală neîncăpătoare pentru toţi cei care au dorit să vadă spectacolul de imagine, dans, muzică şi gastronomie, toate echipele au fost apaludate şi încurajate.

„Ceea ce aţi văzut astăzi este rezultatul muncii de un semestru al copiilor care studiază la profilul turism şi alimentaţie la Colegiul Tehnic <Mihai Băcescu>, sub coordonarea iniţiatoarei acestui proiect indisciplinar, prof. Simona–Liliana Manole. Proiectula a debutat la începutul anului şcolar cu alegerea unei ţări, urmată de partea de documentare din punct de vedere al aşezării, culturii, tradiţiilor, dezvoltării tursmului gastronomiei. Astăzi, la momentul final al proeictului cele 6 clase au prezentat produsele finite în urma unei munci asidue. Acest proiect s-a realizat printr-un parteneriat încheiat în primul rând cu părinţii elevilor de la aceste clase, cu Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” şi cu sprijinul prof. Mattyllena Boicu, documentarist la CDI, diriginţilor şi profesorilor de specialitate. Premiem separat clasele a IX –a şi clasele a X –a pentru că disciplinile pe care le studiază şi care au legătură cu acest cocnurs sunt distincte”, a declarat prof. Claudia Suseanu, directorul Colegiului Tehnic Mihai Băcescu.

 

Clasament:

Categoria Clasa a X-a:
Locul I – clasa a X-a J, pentru prezentarea şi servirea preparatelor tradiţionale bucovinene şi spectacol de muzică populară  şi jocuri româneşti;
Locul II – clasa a X-a L pentru coregrafie inedită ;i foarte bine realizată pe ritmuri ruseşti şi preparatele cu specific rus
Locul III – clasa a X-a K, pentru prezentarea și servirea preparatelor realizate în Germania;

Categoria CLASA a IX-a:
Locul I – clasa a IX-a K, pentru cel mai complex spectacol artisitic, costumaţie şi machiaj specifice Coreii de Sud, dialogul în limba coreiană, şi respectarea reţetelor tradiţionale şi a modului de prezentarepentru  mâncărurile tradiţionale;
Locul II – clasa a IX-a J, pentru modul cum au scos în evidenţă costumele şi muzica spaniolă
Locul III – clasa a IX-a L, pentru gastronomia franceză şi oportunităţile de turism din Paris

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.