Curricula naţională ar putea fi modificată în urma derulării unui proiect Erasmus în care este implicat Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni

“The Voice of Young Europe” se intitulează proiectul Erasmus+ în care este implicat Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, în cadrul unui Parteneriat strategic din Acţiunea Cheie 2 (KA2) a noii generaţii de proiecte, 2014-2020, şi se va derula până în 2018. După prima întâlnire din cadrul proiectului, desfăşurată în Scoţia în cea de-a doua parte a lunii noimerie 2015, cea de-a doua  s-a desfăşurat în România, în perioada 14 – 18 martie, gazdă fiind Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni. Proiectul „The Voice of Young Europe” este derulat în parteneriat de 7 şcoli, care reprezintă tot atâtea ţări: Spania, Italia, Germania, Turcia, Scoţia, România şi Olanda (ţară coodonatoare).

Proiectul are ca scop de a crea un nou curriculum – Educaţie pentru cetăţenie europeană – care să fie folosit în activitatea didactică a şcolilor partenere, dar şi care să constituie un exemplu de bună practică, atât la nivel local, cât şi la nivel regional sau naţional.

Ideea proiectului a avut la bază atât noile provocări cu care se confruntă Europa, dar şi necesitatatea implementării unor metode noi de abordare a educaţiei în acest context, ceea ce presupune noi competenţe pe care trebuie să şi le însuşească tânăra generaţie. Una dintre aceste metode, care va fi în centrul dezvoltării acestui  proiect, va fi “dezbaterea”, ca un exemplu de metodă didactică inovativă, care să stimuleze elevii şi profesorii să-şi regândească strategiile de predare şi învăţare. În acest sens, Colegiul “Nicu Gane” va aduce un element de plusvaloare în cadrul proiectului, prin experienţa pe care o are la acest nivel,  datorită implicării elevilor în Clubul de dezbateri academice a şcolii “Logos”, club înfiinţat în 2011 de către prof. Ioan Caulea, şi care are o activitate intensă, cu participări şi performanţe la diferite concursuri de profil la nivel judeţean, regional şi naţional.

Aşa cum ne-a declarat coordonatorul local al proiectului, prof. Ioan Caulea, în acord cu Tratatul de la Lisabona, prin acest parteneriat va fi încurajată participarea tinerilor la viaţa democratică a Europei, elevii fiind stimulaţi şi motivaţi să participle la diverse evenimente care implică dezbaterea publică, iar reprezentanţii acestora din Consiliul Elevilor să se implice mai mult în viaţa şcolii, a comunităţii şi la nivel naţional să propună implementarea unor politici educaţionale care să le stimuleze dezvoltarea personală conform noilor standarde europene.

“Modelul acestui proiect european ar putea fi adoptat şi de curricula naţională. În calitate de profesor de ştiinţe socio- umane pot propune ca disciplină opţională un astfel de curriculum pe lângă opţionalele propuse de Ministerul Educaţiei şi care se studiază la noi în liceu de mai bine de 5 ani cum ar fi <Managementul instituţiilor europene>, <Educaţie pentru cetăţenie democratică>, <Dezbatere, oratorie şi retorică>. Curriculum se pliază foarte bine pe discipline pe care le predăm, profesorii de ştiinţe socio-umane, istorie, geografie, limbi străine, limbă şi comunicare pot accesa un astfel de curriculum pe care să-l poată folosi în activitatea didactică. Cred că cel mai mare câştig pentru profesor şi apoi ca impact, ca şi consecinţă pentru elevi este regândirea strategiei didactice pentru  a-i putea implica pe elevi în anumite activităţi prin care să poată dobândi noi competenţe necesare acestor vremuri, Europa fiind martora unor noi provocări şi transformări esenţiale”, ne-a declarat profesorul Ioan Caulea.

Programul participanţilor la această reuniune de proiect a inclus  participarea elevilor din celelalte şase şcoli la cursurile desfăşurate în şcoala gazdă toţi, implicarea elevilor străini în acţivităţile extraşcolare, vizite la obiectivele turistice din Municipiul Fălticeni şi o întâlnire cu primarul Cătălin Coman, în sala de şedinţe a Primăriei Fălticeni.

“În orice stat European un rol foarte important îl are administraţia locală. Colegiul <Nicu Gane>, gazda dumneavoastră în cadrul acestui proiect este cea mai bună unitate de învăţământ din localitate şi printre cele mai valoroase unităţi de învăţământ din judeţ şi din ţară prin rezultatele obţinute şi prin personalităţile care au studiat aici. Văd că aţi legat relaţii de prietenie cu colegi din liceul nostru, vi-i recomand şi eu pentru că îi cunosc, fiind profesor de meserie, şi aici în sală sunt o parte din cei mai buni elevi pe care îi are Municipiul Fălticeni. Vă doresc o activitate eficientă, românii sunt un popor primitor, ospitalier, iar fălticenenii sunt mai ospitalieri şi primitori decât restul românilor. Sper să vă simţiţi bine la Fălticeni şi să vă reîntoarceţi nu numai în cadrul proiectelor ci şi în concedii”, a fost îndemnul primarului Cătălin Coman către reprezentanţii celor şapte ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.