Salvamontiştii dorneni au un câine special pentru salvare din avalanşe

Turiştii surprinşi de avalanşe în munţii din nordul ţării vor fi de acum mai uşor de găsit, cu ajutorul unui câine specializat în acest tip de intervenţie Erik este singurul câine atestat oficial şi operaţional pentru salvarea din avalanşe din Moldova. Erik îi aparţine lui Dumitru Ionuţ Paşcu, salvamontist activ în formaţia de salvare montană a Primăriei Vatra Dornei şi este un câine din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, dresat special pentru a fi folosit la acţiuni de căutare. Erik a făcut o şcoală pentru salvarea din avalanşe a victimelor pe care a absolvit-o după o serie de examene dure, devenind primul câine din nordul României care are un brevet eliberat de  fost atestat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR).ce îi atestă calitatile de salvator din avalanşă. În caz de necesitate, Erik trebuie să ajungă la victimă şi să sape în locul în care aceasta se află. Pentru a-şi menţine forma, salvamontistul patruped are în fiecare zi, împreună cu stăpânul, un program complex de antrenament.  Chiar dacă nu a împlinit încă 4 ani, patrupedul a fost folosit în acţiunea de căutare a unui copil pierdut în zona Fundu Moldovei şi are rezultate remarcabile la multe competiţii naţionale. În acest an căţelul dresat de  Ionuţ Paşcu a câştigat concursul internaţional de atelaje canine, categoria ski joring, distanţa de 5 km, desfăşurat în judeţul Harghita, iar în toamna anului trecut  a câştigat un concurs similar la Cluj, pe distanţa de 2,1 km.

Selecţie riguroasă a câinilor pregătiţi pentru salvare din avalanşe

Dacă în alte ţări există deja forme de organizare care se ocupă de pregătirea câinilor pentru salvarea victimelor surprinse de avalanşe, în Franţa existând Corpul de monitori de câini de avalanşă din cadrul Federaţiei Franceze a Conductorilor de Câini de Avalanşă, în România, existau până la începutul acestui an doar doi câini atestaţi oficial şi operaţionali pentru salvarea din avalanşe în cadrul echipelor Salvamont Argeş şi Caraş Severin. Abia de la sfârşitul lunii februarie alţi şase câini, printre care se numără şi Erik au obţinut, după o perioadă intensă de pregătire atestatul pentru salvarea din avalanşe a victimelor.

La Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine pentru Intervenţia la Avalanşă. organizat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Salvamont Argeş, la cabana Capra pe Transfăgăraşan, în judeţul Argeş, au participat, după o triere foarte riguroasă, şase echipaje canine, care, după nouă zile de efort, au susţinut examenul final. Standardul a fost identic cu cel francez, echipajul fiind nevoit să acceadă pe schiuri sau rachete de zăpadă zona de intervenţie, unde trebuia să găsească două victime, bine îngropate în zăpadă. Tematica şcolii, elaborate împreună cu specialiştii francezi din Savoia, a avut în plus faţă de şcoala franceză şi accesul prin mijloace alpine (rapel, lansare) cu câinele. Înainte de a începe Stagiul de formare, cele şase echipaje canine au fost evaluate timp de trei zile, în luna ianuarie, de către Jeanlou Eberhardt şi Jordy Mege, în cadrul unui antrenament organizat de către Salvamont Argeş şi Salvamont Savoia, la Cota 2000 Transfăgăraşan, fiind considerate toate, apte să intre în stagiul final. La antrenament au participat 54 de salvatori din douăsprezece judeţe, printre care s-a numărat şi echipajul canin sucevean.

Un caine antrenat poate salva viaţa unui om în urma unei avalanşe

„Se împlinesc 15 ani de când, cu plăcere, fac această meserie. Am considerat activitatea desfăşurată ca pe o upgradare profesională, am antrenat un câine, dar de fapt m-am antrenat cu o fiinţă pentru căutarea şi salvarea de vieţi. Mi-a fost foarte dificil deoarece în timpul anului, în România, nu există zăpadă.

Promotor în România al căutării şi salvării victimelor surprinse de avalanşă cu ajutorul câinilor specializaţi este Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, care printr-un proiect şi un parteneriat cu Comunitatea Savoia din Franţa, Ministerul de Interne din Franţa şi Sapeurs-Pompiers de France (pompieri salvatori) s-a specializat şi antrenat în Franţa şi a revenit în România cu o nouă concepţie. Chiar dacă sunt şi sceptici care spun că antrenaţi nişte câini pentru salvare în avalanşă într-un moment în care clima este în încălzire, eu îi întreb pe dumnealor dacă într-o singură viaţă de câine, într-o singură viaţă  de salvator montan, dacă salvează o singură viaţă a unui om, cât costă acea viaţă?

Ion Sănduloiu a ajuns la concluzia că are nevoie de câini pentru salvare după ce a  pierdut un subordonat şi un foarte bun prieten într-o avalanşă în munţii Făgăraş. Acest lucru i-a picat foarte greu şi atunci a înţeles că va trebui să acţioneze într-un fel anume şi a făcut specializarea împreună cu Ministerul de Interne din Franţa. În 2013, Asociaţia «Pays de Savoie Solidaire» a donat Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş un câine rasa Border Collie capabil să caute victime în avalanşă şi de aici a pornit ideea de a ne pregăti câinii şi pentru astfel de activităţi”, ne-a spus Ionuţ Paşcu.

Doar câţiva câini au fost selectaţi pentru salvarea din avalanşă

Legitimarea lui Erik pentru a fi folosit pentru căutarea persoanelor prinse de avalanşă, dar şi a turiştilor care se rătăcesc prin munţii din judeţele Suceava, Neamţ, Bistriţa a început  în perioada 19-23 ianuarie la cursul „Comandament/management pentru intervenţia la avalanşă”. Patrupedul Erik şi stăpânul său Dumitru Ionuţ Pascu au trecut de această preselecţie după care au urmat un curs intensiv în Munţii Bucegi.

„Am avut un stagiu de preevaluare în munţii Făgăraş şi la Cota 2000 metri în custodia lui Ion Sănduloiu. Au venit şi francezii care i-au antrenat câinii lui. Doar o parte am trecut cu brio evaluările şi am fost invitaţi să demonstrăm talentul în şcoală. În şcoală cu siguranţă nu au fost furcile caudine ale francezilor dar au fost ale lui Ion Sănduloiu care ne-a muncit destul de mult pentru că acest salvamontist nu acceptă subdimensiuni în antrenarea câinilor pentru activităţi de salvare. Au fost zile grele, au fost zile şi cu soare dar au fost şi zile cu ploaie, am trecut peste toate şi la final Erik de la Salvamont Vatra Dornei a fost atestat pentru căutare în avalanşă.

La nivel naţional, se discută incipient, despre formarea a trei baze de elicoptere care să fie specializate în căutare şi salvare montană, una dintre baze urmând a fi înfiinţată la Bistriţa Năsăud. Din tura de siguranţă va face parte un echipaj canin şi un echipaj uman, deci job vom avea, să sperăm că nu o să avem sau vom avea cât mai puţine misiuni”, a precizat salvamontistul Ionuţ Paşcu.

Ionuţ Paşcu a obţinut Brevetul de conductor unitate canină

Serviciul de salvare canină din cadrul Salvamont a fost înfiinţat după modelul francez. Serviciul este în cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani, Mircea Opriş, preşedintele acestei asociaţii dându-şi girul, în urma trecerii prin etapele de pregătire, şcolarizare şi examinare, să ofere Brevetul de conductor unitate canină la avalanşă lui Ionuţ Dumitru Paşcu din cadrul Salvamont Vatra Dornei.

„Erik este primul câine din istoria oraşului care realizează acest job canin,  formaţia de salvare montană a Primăriei Vatra Dornei fiind prima unitate canină din istoria staţiunii Vatra Dornei şi prima unitate canină de intervenţie pentru salvarea din avalanşe a victemelor din Nordul şi Nord – Estul ţării. Dincolo de Carpaţi, în partea Mureşului, unităţile canine de acest gen sunt foarte bine primite, foarte bine tratate, sunt exact cum trebuie să fie. Sperăm să avem acelaşi impact şi în Bucovina, mai ales că  în zonele de munte putem să ne aşteptăm la orice situaţie dificlă la care trebuie să intervenim în condiţii cât mai rapide şi optime pentru persoanele aflate în dificultate”, a concluzionat Ionuţ Paşcu.

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este unic formator profesional în ţara noastră pentru domeniul salvării montane fiind membră în Comitetul Internaţional de salvare Alpina (CISA-IKAR) şi în Federaţia Internaţională a patrulelor de Schi, cele două mari foruri internaţionale ce reglementează activitatea de salvare montană şi cea de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă. Câinii pregătiţi trebuie să fie rezistenţi la frig şi să aibă un miros foarte bine dezvoltat, în timp ce instructorul câinelui trebuie să fie calificat ca salvator montan, să cunoască foarte bine zona pe care o va deservi şi locurile unde pot apare eventualele avalaşnşe, să stăpânească la un nivel superior, anterior intrării în şcoala canină, a schiului, tehnicilor alpine de acces la locul avalanşei şi să cunoască procedurilor de intervenţie la avalanşă. În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanşă din România este format din şase conductori cu un total de opt câini brevetaţi.

În zona montană a judeţului Suceava sunt câteva sectoare care prezintă riscuri pentru producerea avalanşelor, respectiv versantul nordic şi estic al Vf. Ouşorul, versantul estic din Masivul Giumalău (traseul de acces dinspre Cabana Giumalău spre Rarău),  traseele de acces către platoul Negoiu Unguresc şi Pietrosul Călimani, Drumul Mariei Tereza pe sectorul Şaua Negoiu – Poiana Izvoarelor, versantul nordic al Vf. Reţitiş, toate din Masivul Călimani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.