Ziua Pământului a fost sărbătorită vineri, 22 aprilie, în peste 140 de ţări, printre care s-a numărat şi România. La Fălticeni, acest eveniment a fost marcat în toate unităţile de învăţământ, dintre acestea detaşându-se Şcoala Gimanzială Nr. 2 “Ion Irimescu”.
Elevii clasei a III –a step by step coordonaţi de profesorii pentru învăţământul primar Cătălina Purdilă şi Elvira Hodl s-au implicat în mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător prin realizarea de ecusoane, afişe, desene pe asfalt şi au solicitat fălticenenilor să ne asigure că vor păstra planeta curată prin semnarea unui angajament că vor avea grijă de cele mai frumoase locuri de pe Pământ, care sunt create, evident, de mama natură prin reducerea polării şi activităţi de colectare selectivă şi reciclare. Cei care au semnat au fost răsplătiţi de micuţi cu baloane care reprezintă pâmântul.
„Dimineaţă am realizat ecusoane pe care copiii le poartă astăzi în piept,. Apoi am pornit o campanie de conştientizare a opiniei publice privind păstrarea curată a planetei pentru că educaţia nu se rezumă la un cumul de de informaţii, ci trebuie formate caractere. Trăim într-o societate în care lipseşte iniţiativa şi ne-am dorit foarte mult ca generaţia lor, care este mică şi în formare, să aibă acel spirit civic şi să poată lua destinul în propriile mâni. Astăzi vrem să arătăm că destinul nostru stă în mâinle noastre. Asta spune şi afişul activităţilor: Mâinile noastre pot crea sau pot distruge”, ne-a spus prof. Cătălina Purdilă.
Profesoara Elvira Hodl a adăugat că, „celor care îşi scriu impresiile şi gândurile despre păstrarea planetei cât mai curate şi mai frumaose le oferim baloane care reprezintă Pământul”.
Sub genericul “Fiecare copil desenează Planeta Pământ”, elevii clasei a III –a step by step au realizat mai multe desene în faţa Primăriei Municipiului Fălticeni solicitând administraţiei locale că doresc să coloreze şi să se joace într-un mediu frumos.
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată faţă de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.