Profesorul emerit Constantin Popa

Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori din Fălticeni, autor de manuale şcolare şi culegeri de fizică, Constantin Popa, a fost sărbătorit joi, 26 mai, în Aula Colegiul „Nicu Gane”, cu ocazia împlinirii în această lună a frumoasei vârste de 87 de ani.

Printre cei care au dorit să-i fie alături s-au numărat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, conducerea Colegiului Nicu Gane”, foşti elevi, profesori care i-au fost colegi de catedră sau colegi de cancelarie, fălticeneni care l-au cunoscut în calitate de părinţi ai elevilor pe care i-a format, priteni buni la şlefuirea cărăroa a contribuit distinul dascăl.

“Pentru domnul profesor Constantin Popa, profesor emerit de fizică al acestei instituţii, nu putem decât să ne exprimăm aprecierea unanimă, pentru că dumnealui a contribuit prin ceea ce a creat, s-a perpetuat, existând şi astăzi, la valoarea şi plus valoarea învăţământului fălticenean. Sunt foarte multe rezultate de excepţie obţinute la nivel naţional şi internaţional de către elevii pregătiţi de colegii profesori de fizică şi asta şi datorită faptului că au avut parte de acea întâlnire fericită pe parcurusl anilor de studii cu profesori ca domnul Popa. Pentru ceea ce aţi creat, aţi proiectat şi se întinde pe mai departe noi vă rostim un sincer mulţumesc”, a spus profesoara Cristina Nechifor, directoarea Colegiului.

Model pentru viitorii profesori de fizică

Fost profesor timp de peste 30 de ani la cea mai cunoscută instituţii de învăţământ fălticenean, Constantin Popa a fost model de viaţă sau de formare profesională pentru sute de absolvenţi.

„Prima întâlnire dintre noi doi a fost în 1967, când eram în clasa a VII. În vacanţa dintre clasa a VI – şi clasa a VII –a mi-am dat seama că îmi place fizica. În acea vreme era o cinste să rezolvi problemele din revista de fizică – chimie, şi mi-am dorit să public şi eu în această revistă. În clasa a VII –a profesorul meu de fizică, care avea ca specializare chimie, m-a prezentat domnului profesor Popa. M-a luat în laboratorul de fizică, a scos o Revistă de fizică – chimie din care am rezolvat 10 probleme şi pe care le-am trimis la revistă spre publicare. Au urmat premii la sesiunile de comunicări ştiinţifice ale elevilor.  Nu l-am avut profesor dar mi-a jalonat preprofesional până la admitere în facultate. Pe vremea aceea nu se făcea pregătire. Era ruşinos pentru un elev să se afle că face pregătire.  Iar apoi ca student, pentru că vacanţele studenţilor nu coincideau cu ale elevilor, veneam la orele domnului profesor, care erau o bijuterie, erau suculente, iar colborarea noastră continua şi în afara orelor”, a spus profesorul Adrian Holban. Şi profesoara Doina Dominte a scos în evidenţă că, prin rezultatele pe care le-a avut profesorul Constantin Popa şi colaborarea pe care a avut-o cu colegii şi elevii, „chiar întâlnirile de pe stradă devenind discuţii despre anumite probleme de fizică sau despre experimente”,  Catedra de fizică a colegiului este obligată să ţină standardul cât mai sus. „Nu este târziu niciodată să inviţi un om care a pus la temelia acestei şcoli mult suflet, dăruire, realizarea unor laboratoare de fizică funcţionale şi astăzi. Sperăm să ducem cât mai departe ce a creeat dumnealui”.

Diplomă de excelenţă în educaţie din partea Inspectoratului Şcolar

Pentru seriozitate, muncă, dăruire, investite în întreaga sa carieră didactică în vederea formării unor generaţii de excepţie, care au contribuit la prestigiul Colegiului “Nicu Gane”, profesorul Constantin Popa a primit din partea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava şi a Colegiului “Nicu Gane” o plachetă omagială. Tot din partea ISJ, inspectorul de specialitate Petru Crăciun i-a oferit o Diplomă de Excelenţă pentru promovarea valorilor educaţiei în şcoala Suceveană.

„Omagiem un om deosebit, un profesor desăvârşit, faţă de care Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava are un profund respect pentru tot ceea ce a făcut”, a precizat inspectorul de specialitate Petru Crăciun.

Printre cei care au zugrăvit portretul profesorului Constantin Popa s-au numărat Cristina Nechifor, directorea colegiului “Nicu Gane”, profesorii Adrian Holban (fost elev şi coleg de catedră), Marcel Ciuruş, Doina Dominte, Sorin Gafencu, Laurenţiu Tomescu, Liliana Oniciuc, Liliana Rădulescu, foştii elevi Elena Ghenghea şi Mihaela Strugaru.

După 25 de ani, cu emoţie, din nou la catedră

Cel mai emoţionat moment al întâlnirii cu profesorul Constantin Popa a avut loc în laboratorul de fizică care îi poartă numele. Distinsul profesor s-a aşezat din nou la catedră,  “urmărit” de portretul său realizat în urmă cu peste 40 de ani pentru a preda o ultimă lecţie de fizică celor câţiva abolvenţi din promoţiile anterioare anului 1990, dar care au dorit să-i fie aproape la ceas aniversar şi pentru a depăna amintiri.

„Mulţumesc şcolii şi Inspectoratului Şcolar pentru înmânarea acestor documente valoroase de apreciere a activităţii mele şi a faptului că am fost în slujba Inspectoratului Şcolar, ca metodist, 25 de ani. La liceu eram foarte bun la matematică, am vrut să fac Facultatea de matematică, dar atunci un elev intra la matematica, urmatorul pe listă la fizică şi aşa am ajuns la fizică. Pentru că se spunea ca provin dintr-o familie de chiaburi, cu toate că nu era aşa, tata fiind invăţător, nu am avut nici bursă, nici cazare, nici bani de cheltuială, aşa că pentru a putea continua studiile am început să fac pregătire cu elevii de la liceele din Iaşi care doreau să-şi aprofundeze cunoştinţele de matematică”, şi-a început Constantin Popa povestea de cadru didactic.

Un alt capitol al discursului domnului Popa a fost cel legat de pregătirea profesională a profesoriulor de fizică. “Am fost responsabil al cercului pedagogic al profesorilor de fizică la nivel local, raional sau judeţean, am fost cooptat ca profesor în comisii de concurs pentru fixare pe posturi în licee sau gimnazii sau chiar pentru acordarea gradului I, în centrul universitar Iași. Ca metodist, am efectuat numeroase inspecţii profesorilor de fizică din judeţ în vederea obținerii gradelor didactice. Am fost preşedinte sau vicepreşedinte la examenele de bacalaureat sau admitere, membru în comisiile pentru olimpiadele locale, judeţene sau naţionale”, a spus distinsul cadru didactic.

Poveste ascensiunii sale profesionale a terminat-o cu modul cum a obţinut dotarea laboratoarelor de fizică cu cea mai modernă aparatură pe care a adus-o direct de la fabricile producătoare.

Constantin Popa a dezvăluit şi secretul longevităţii sale şi afaptului că la 87 de ani este o persoană activă, în urmă cu trei ani, reeditând, într-o variantă revizuită, îmbunătăţită şi adaptatră noilor programe şcolare „Îndrumătorul metodic de fizică în rezolvarea unor probleme, nivel liceal”.  “Mă odihnesc, citesc, de băut nu am băut, nu am pierdut nopţile la distracţii, nu am fumat, am avut o viaţă cumpătată. La acestea se adaugă munca făcută cu seriozitate şi plăcere şi continuitatea în preocupări. În fiecare zi mă plimb şi fac  un popas alături de foşti profesori, pe o terasă la o cafeluţă. Nu mă simt la capătul unui drum ci, doar continui drumul. La Liceul Nicu Gane am dat tot, prin exemplu de muncă”, a spus Constantin Popa.

A înfiinţat prima clasă de fizică din judeţul Suceava şi a publicat prima Metodică  pentru rezolvarea problemelor de fizică la nivel liceal

Eminentul profesor Constantin Popa s-a născut în satul Vămeni, comuna Dolhasca, judeţul Suceava, la data de 11 mai 1929, într-o familie destul de numeroasă, cu şase copii, tatăl fiind învăţător, iar mama casnică. Anii de şcoală primară i-a făcut la Vămeni şi Dolheştii Mici, iar şcoala secundară, la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, în perioada 1942-1950. Din cauza originii sociale a părinţilor, consideraţi pe atunci „chiaburi”, de-abia în 1953 a fost primit la Facultatea de Matematică şi Fizică, secţia Fizică, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1958 cu diploma de profesor de fizică. Deşi a avut şansa de a fi profesor la Galaţi, a renunţat la repartiţie pentru a activa ca profesor de fizică, timp de doi ani, la Şcoala Medie din localitatea Truşeşti, raionul Truşeşti, regiunea Suceava, iar de la 1 septembrie 1960 la Liceul „Nicu Gane”, trecându-şi cu succes toate gradele didactice din învăţământ, iar din 1991 s-a pensionat.

În timpul activităţii sale didactice a înfiinţat patru laboratoare de fizică: unul la Truşeşti şi trei la Fălticeni. În anul şcolar 1971-1972 a înfiinţat prima clasă de fizică în Liceul „Nicu Gane” şi în judeţul Suceava, cu elevi selecţionaţi din licee din Fălticeni, Dolhasca, Liteni, Boroaia şi Drăguşeni. Modelul său a fost preluat de alte licee de renume din judeţ.

A fost metodist la Inspectoratul Şcolar Suceava, preşedinte de comisie de bacalaureat şi de admitere în liceu, membru în comisia de acordare a gradelor didactice profesorilor de fizică, în cadrul Universităţii „Alexandru I. Cuza”, şef de catedră, responsabil de cerc pedagogic al profesorilor de fizică, la nivel local, regional şi judeţean. A scris şi publicat cărţile „Metodica rezolvării problemelor de fizică nivel liceal” în două volume însumând peste 700 pagini şi „Compendiu de fizică preuniversitar” un volum cu 350 pagini. A  scris numeroase articole la revista „Fizică şi Chimie” din Bucureşti, şi a prezentat materiale teoretice şi practice la diferite simpozioane de fizică  din ţară. I -au fost acordate distincţii onorifice, cum ar fi: Învăţător fruntaş, Profesor evidenţiat, Medalia muncii, Diploma de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni.  Consiliul Local Fălticeni i-a acordat în anul 2007, domnului profesor Constantin Popa, Diploma de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.