48 de copii participă la o tabără de vară organizată de trei parohii din Protopopiatul Fălticeni

Cu binecuvântarea  Î.P.S. Pimen,  arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi sub coordonarea Protoieriei Fălticeni, trei parohii din Protopopiatul Fălticeni s-au înfrăţit în vederea realizării unor activităţi cu copiii şi pentru copii.

Parohiile Bogdăneşti I,  condusă de P.C.Pr. Marcel Ursuţu, parohia Leucuşeşti condusă de P.C.Pr. Adrian Dulgheriu şi parohia Boroaia I, condusă de P.C.Pr. Silviu Maxim au implementat un program tip şcoală de vară cu câte 16 copii din cele trei parohii. Proiectul se desfăşoară în trei etape.

Prima etapă s-a desfășurat în Parohia Bogdăneşti I, condusă de preotul Marcel Ursuţu, în data de 25 iunie 2016 urmând ca celelalte două etape să se desfăşoare la parohia Leucuşeşti în data de 28 iulie, iar ultima etapă la Parohia Boroaia I în data de 25 august.

Programul de sâmbătă, 25 iunie, a început  la ora 8 la frumoasa  biserica parohială „Pogorârea Sfântului Duh” din Bogdăneşti cu o scurtă înviorare corodonată de profesorul de educaţie fizică şi sport Paul Sopon. A urmat rostirea rugăciunilor de dimineaţă în sfânta biserică, apoi s-a servit micul dejun în sala de prăznuire  a parohiei. Cei 48 de copiii care au participat au fost împărţit în trei grupe pentru desfăşurarea a trei ateliere care au purtat numele a trei sfinţi ai Bisericii, Sf. Nicolae, Sf. Nectarie şi Sfântul Stelian ocrotitorul copiilor. Aceste ateliere au avut următoarele  teme: 1-Întreabă preotul. La acest atelier copiii au scris pe foi de hârtie întrebări diferite, deosebit de interesante. La aceste întrebări au răspuns preoţii participanţi la această activitate; 2-Activităţi sportive. Această activitate a fost condusă de profesorul Paul Sopon care a organizat pe lângă concursuri sportive şi jocuri recreative; 3-Atelier de comunicare. Acest atelier a fost condus de profesoara de limba română Nicoleta Ursuţu.

Primul atelier s-a desfăşurat în biserica parohială, al doilea în livada bisericii iar al treilea atelier s-a desfăşurat în muzeul tradiţional bisericesc care aparţine parohiei Bogdăneşti I.

“Copiii au fost deosebit de activi la cele trei ateliere punând multe întrebări şi în acelaşi timp şi-au arătat creativitatea. În  jurul prânzului copiii au mers  la Aşezământul “Bucuria celor necăjiţi”   coordonat  de Prea Cuviosul Ieromonah Aioanei Andrei care se află sub ascultarea Prea Cuviosului Părinte Stareţ Arhimandrit Mihail Bălan, stareţul Mânăstirii Râşca. Aici copiii au luat masa în cerdacul   aşezământului, care oferă o privelişte minunată. După o masă copioasă copiii au pornit spre Sihăstria Rîşcăi din poiana lui Ioan  dar nu înainte de a se închina la Sfânta Mănăstire Rîşca. Pe parcursul acestui drum micuţii au fost fermecaţi de frumuseţea peisajului şi de plimbarea prin frumoasa pădure. Ajunşi  în mirifica poiană a lui Ioan  participanţii la această activitate s-au închinat în paraclisul acestui schit unde prea cuviosul părinte David le-a rostit un cuvânt de învăţătură apoi a oferit copiilor  prăjituri şi suc. Tinerii s-au simţit foarte bine, au respirat aer curat, au simţit bucuria de fi în mijlocul naturii. Spre sfârşitul zilei ne-am întors în Parohia Bogdăneşti unde s-a vizitat capela şcolii şi s-au făcut rugăciunile de seară.Tot  aici copiii au luat cina şi s-au bucurat de un frumos foc de tabără, ne-a spus preotul protop Adrian Dulgheriu.

Surpriza serii a fost  audiţia unui concert de vioară  susţinut de copiii din Bogdăneşti organizaţi în grupul „Noiţele” condus de învăţător Ion Costân de la Şcoala Gimnazială Bogdăneşti. Activitatea  s-a încheiat cu împărţirea diplomelor de participare. La acest proiect Parohia Bogdăneşti I a avut drept colaboratori Primăria Bogdăneşti şi Şcoala Gimanzială nr.1.

“Activitatea din această zi a fost un real succes. Copiii s-au jucat, au acumulat noi cunoştinţe, au vizitat locuri noi dar mai ales au legat noi prietenii. La sfârşitul acestei zile toţi copiii şi-au exprimat dorinţa şi bucuria de a participa şi la următoarele două etape ale activităţii de la parohiile Leucuşeşti şi Boroaia I”, a concluzionat protopopul Adrian Dulgheriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.