Festivitate de decernare a titlului de „Şef de promoţie” la Colegiul Naţional „Nicu Gane” şi înmânarea „Cheii şcolii”

Un moment emoţionant pentru absolvenţii Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni a avut loc în după – amiaza zilei de joi, 11 iunie – festivitatea de decernarea titlului de „Şef de promoţie” pentru absolvenţii clasei a XII-a şi înmânarea „Cheii şcolii”.

A fost o festivitate inedită, atipică, în condiţiile zilelor noastre, într-o stare de alertă, care a avut loc într-un cadru restrâns, în holul liceului, printre puţinii participanţi, care au respectat măsurile de distanţare socială, numărându-se conducerea colegiului, câţiva elevi din clasele terminale, profesori diriginţi şi reprezentanţi ai asociaţiei părinţilor. Fiecare dintre aceştia au transmis câte un mesaj absolvenţilor care au putut viziona cu ajutorul internetului unul din cele mai importante momente de care ar fi trebuit să se bucure.

Pentru promoţia 2016 – 2020, elevele Cosmina Mihaela Strugaru şi Teona Şoldănescu, au fost declarate şef de promoţie ambele cu o medie a celor patru ani de liceu de 9,92. Pe lângă rezultatele foarte bune la învăţătură, cele  două eleve s-au remarcat, pe parcursul celor patru ani de studiu, la etapele naţionale ale concursurilor şi olimpiadele şcolare de unde s-au întors cu numeroase premii. Distincţia de „Şef de promoţie” a fost oferită de prof. Anişor Vasiliu, directorul colegiului şi prof. Ioan Caulea, directorul adjunct. Cei doi directori s-au gândit să transmitem măcar un mesaj absolvenţilor care, desigur, meritau mult mai mult, meritau o festivitate de amploare, aşa cum se desfăşura în fiecare an, dar, datele fiind acestea, conducerea colegiului a considerat că e mai bine să fie prezenţi doar reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor.

„Cei patru ani de liceu au contat mult pentru formarea voastră pentru viitor. Vreau să cred că aici, la Colegiul Naţional <Nicu Gane>, aţi învăţat în primul rând să gândiţi, să dezbateţi, să puneţi întrebări, să găsiţi răspunsuri. Aici aţi găsit multe dintre răspunsurile la care v-aţi fi aşteptat, sper că profesorii v-au călăuzit în cei patru ani de zile şi şi-au făcut cu prisosinţă datoria. Din punctul meu de vedere voi, generaţiile actuale, reprezentaţi în primul rând generaţia speranţei pentru noi toţi. Sunteţi inteligenţi, sunteţi inventivi, sunteţi exuberanţi şi, mai ales, aveţi o mentalitate racordată la valorile europene”, a fost mesajul directorul colegiului, prof. Anișor Vasiliu pentru absolvenţii promoţiei 2019.

„Scopul principal al liceului este de a ne forma ca oameni”

Cosmina Mihaela Strugaru  a făcut o scurtă prezentare a experienţei trăite pe parcursul anilor de liceu, scoţând în evidenţă faptul că pe lângă ceea ce a învăţat la orele de curs, identificarea şi dezvoltarea calităţilor şi aptitudinilor fiecărui elev, dobândirea cunoştinţelor de cultură generală, formarea de abilităţi practice în vederea însuşirii valorilor fundamentale ale pregătirii pentru viaţă, împreună cu colegii a reuşit să crească în această şcoală. Eleva a  precizat că a folosit pluralul în discursul său gândindu-se şi la ceilalţi colegi care nu sunt prezenţi, dar împreună formează  o mare familie.

„În ciuda faptului că suntem prezenţi aici doar câţiva din familia Colegiului Naţional <Nicu Gane> şi nu numai, sunt sigură că, deşi distanţaţi din punct de vedere social, putem cu această ocazie să ne apropiem inimile şi gândurile, transmiţând căldura astfel formată, căldura cedată şi promită deopotrivă, aşa cum fizica ne învaţă, şi celor care poate vor avea şansa să asculte aceste cuvinte. Am cunoscut oameni minunaţi, care vor rămâne pururea în inima mea, de la domnul diriginte la profesorii şi colegii mei”, a spus Cosmina Mihaela Strugaru.

La rândul său Teona Şoldănescu şi-a exprimat bucuria de a reprezenta una din vocile promoţiei 2020 şi posibilitatea de a transmite câteva gânduri despre ceea ce a însemnat Colegiul Naţional <Nicu Gane> pentru absolvenţi.

„Aici am învăţat să câştigăm şi să pierdem prieteni, am învăţat să muncim pentru ceea ce ne dorim şi, mai presus de toate, ne-am creat amintiri. În opinia mea, scopul principal al liceului este de a ne forma ca oameni, nu neapărat de a ne pregăti pentru studiile superioare. Am citit multe articole în care elevii din anii terminali erau revoltaţi în privinţa banchetelor, privind ca o mare nedreptate întreruperea bruscă a anului şcolar. Dar eu privesc acest eveniment ca o lecţie veritabilă despre ceea ce înseamnă realitatea”, a precizat Teona Şoldănescu.

„Cheia şcolii” a fost transmisă promoţiei 2021

Conform tradiţiei, cele două şefe de promoţie au înmânată „Cheia şcolii”, simbolul succesului, elevei Lavinia Vultur, reprezentanta promoţiei 2021, care a terminat toţi cei trei ani de liceu cu media 10,00.

„Anul acesta a reprezentat o situaţie atipică, o încercare şi un îndemn spre solidaritate şi empatie. Am învăţat să avem grijă unii de alţii, să fim mai răbdători şi să preţuim mai mult momentele frumoase alături de cei dragi. Mi-a fost dor de sala de clasă, de holurile şcolii, de curtea interioară. Din păcate toate acestea sunt lipsite de viaţă fără elevi. În cei trei ani de liceu am muncit şi m-am străduit să devin cea mai bună versiune a mea, să mă dezvolt din punct de vedere psihic, spiritual, emoţional. Rezultatele acestui proces încep să se vadă astăzi, încununându-mi eforturile. Sunt conştientă că încă nu am ajuns la capătul drumului şi că în anii care vor urma va continua procesul de modelare şi formare”, a fost mesajul elevei Lavinia Vultur.

Crearea unui cadru propice pentru formarea şi dezvoltarea capacității de comunicare şi relaţionare

La vremurile dificile pe care le parcurge şcoala românească, la interesul deosebit care s-a acordat pregătirii elevilor pentru înţelegerea şi aplicarea principiilor democraţiei, dezvoltării capacităţii de comunicare, relaţionare, la latura formativă şi informativă, care ajută la dezvoltarea personalităţii deschise către o societate în schimbare, s-a referit şi profesorul Ioan Caulea, directorul adjunct al colegiului.

„Voi, absolvenţii, aţi fost vitregiţi, sunteţi o generaţie de sacrificiu.  Şi eu am fost o generaţie de sacrificiu, am terminat liceul în anul 1989, am fost atunci la limita a două lumi. Aţi fost vitregiţi de acele momente emoţionale cum sunt cursul festiv şi banchetul, şi veţi pleca de aici cu un gol în suflet. În acelaşi timp, am găsit în generaţia voastră acea putere şi acea tenacitate pe care, sincer să fiu, la generaţia anterioară nu prea am văzut-o. Probabil aveau şi ei ceva de spus, dar nu au trăit aceleaşi vremuri. Aţi demonstrat că sunteţi puternici, că puteţi depăşi momentele acestea de cotitură, şi sunt convins că veţi face faţă cu brio la primul hop care urmează, bacalaureatul”, a fost mesajul de încurajare a directorului adjunct, prof. Ioan Caulea adresat unei generaţii frumoase şi curajoase, care a finalizat cu succes o etapă a şcolarităţii, demonstrând maturitate, responsabilitate şi spirit civic într-un an şcolar atipic marcat de criza provocată de pandemia COVID-19.

Chiar dacă nu au putut avea parte de o adevărată ceremonie de absolvire, elevii de clasa a XII-a şi-au promis că, de îndată ce va fi posibil, vor sărbători evenimentul aşa cum se cuvine, chiar dacă festivităţile vor fi organizate în curtea şcolii şi nu în amfiteatru, cum era tradiţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.