Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a aprobat structura şi organizarea activităţilor didactice în anul universitar 2020-2021, în cadrul şedinţei Senatului Universităţii din 10 septembrie.
Anul acesta s-a hotărât reducerea densităţii populaţiei şcolare în campus pe durata activităţilor faţă în faţă (on-site) şi a cazării în cămine. În acest sens, se vor forma două grupuri de studenţi care studiază la ciclul de licenţă IF şi ID, notate A şi B. Grupul A va fi format din studenţii anului I, de la toate facultăţile, şi studenţii anilor superiori (II, III şi IV) ai facultăţilor de Drept şi Ştiinţe Administrative, Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică şi Ştiinţe ale Educaţiei. Grupul B va fi alcătuit din studenţii din ani superiori (II, III, IV) ai facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport, Inginerie Alimentară, Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, Silvicultură şi Istorie şi Geografie.
În semestrul I, organizarea activităţilor didactice, respectiv cazarea studenţilor din cele două grupe se va desfăşura după cum urmează: în intervalul 5 octombrie – 15 noiembrie, Grupul A va fi cazat în cămine şi va desfăşura seminarii, laboratoare şi alte activităţi practice desfăşurate preponderent on-site. În săptămâna 16 noiembrie – 22 noiembrie, după decazarea studenţilor din Grupul A, va avea loc dezinfecţia tuturor spaţiilor de studiu şi de cazare. Începând cu 23 noiembrie, studenţii din Grupul B se vor caza în cămine şi vor desfăşura activităţi didactice on-site, până pe data de 17 ianuarie. În căminele USV vor fi cazaţi în aceeaşi cameră, pe cât posibil, studenţi de la aceeaşi facultate, din acelaşi an şi acelaşi program de studiu.
În anul universitar 2020-2021, orele de activitate on-site vor avea o durată de 45 de minute. Sălile vor fi aerisite înainte de începutul activităţilor didactice, pe durata întreruperii activităţilor didactice în respectiva sală, la finalizarea activităţilor didactice în ziua respectivă şi oricât de des este posibil pe durata desfăşurării acestor activităţi. Uşile sălilor vor fi, de regulă, deschise.
USV precizează că activitatea de predare on-site se va desfăşura în module de către 3 ore fizice, fără pauze între ore şi fără pauză între module dacă în sala respectivă nu se schimbă formaţia de studiu. Dacă formaţia de studiu se schimbă în sala respectivă, o pauză pentru aerisire şi dezinfectarea suprafeţelor şi a încăperii, inclusiv cu echipamente UV, va fi prevăzută în orar. În cazul activităţii online, orele didactice vor avea durata normală de 50 de minute, cu pauze de 10 minute între ele.
Toate examenele se vor desfăşura faţă în faţă
Examenele, colocviile, restanţele, reexaminările, examenele de finalizare a studiilor, examenele de grad şi oricare alte examinări, inclusiv cele de evaluare pe parcurs, se vor susţine on-site, cu formaţii de studiu potrivite cu capacitatea sălilor în care se va desfăşura examinarea.
Activitatea la masterat, doctorat, învăţământ la distanţă (ID), activităţile de cercetare şi cele desfăşurate în proiectele contractate se desfăşoară, de regulă, on-site. În cazuri motivate, decanul poate aproba desfăşurarea cursurilor şi/sau proiectelor didactice în mod online, iar rectorul poate aproba solicitările privind munca la domiciliu/telemuncă.
În ceea ce priveşte restaurantul studenţesc, acesta va funcţiona, în principal, asigurând servirea mesei doar la caserole, pentru a fi consumate la domiciliu/ cămin/birou. Un număr limitat de locuri va putea fi asigurat la mesele din interior, în condiţiile respectării normelor sanitare în vigoare.
În campus, atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise, va fi obligatorie purtarea măştii de protecţie, de unică folosinţă. De asemenea, accesul în campus va fi permis exclusiv studenţilor, personalului USV şi invitaţilor acestora şi se va face doar pe la intrările organizate în acest sens.
Cuantumul burselor sociale acordate în anul universitar 2020-2021 va fi suplimentat cu suma de 50 de lei/lună, destinată procurării de către studenţi a măştilor de unică folosinţă. Totodată, în anul universitar 2020-2021, menţinerea burselor studenţilor nu va fi condiţionată de prezenţă.